Tyra – som bott i Habo under nästan hela sitt elvaåriga liv – beskriver sig själv som en sportig tjej som gillar att leka med kompisar, spela TV-spel samt träna och spela tennis. Det spel som Tyra framförallt föredrar är spelet Minecraft. “Det är roligt att bygga och mitt mål är att få upp en hel stad så att man bygga upp allt som exempelvis hus, vägar och kyrkor och så”, förklarar Tyra.

Hur kommer det sig att du började att spela tennis?

Jag började att spela tennis för ungefär ett och ett halvt år sedan. Det blev att jag tyckte det var kul och fastnade direkt efter det att jag provade för första gången tillsammans med pappa och faster Matilda.

“Jag tror att jag passar ganska bra för att spela tennis. Jag känner att jag kan påverka spelet mycket själv så att jag kan kontrollera resultatet. Jag gillar att vara själv på banan. “Jag har prövat på olika sporter så som fotboll, dans, och innebandy. Men tennis passa mig bra känner jag”.

Alléskolan

Tyra går i Alléskolan i Habo och trivs väldigt bra med både skolan, lärare och sina klasskamrater. -”Om man behöver hjälp så får man hjälp så det tycker jag är väldigt bra”. “Det roligaste ämnet i skolan är helt klart matte – att räkna matte i boken eller med hjälp av I-paden eller att kanske ha utematte – som vi har ibland, tycker jag är jättebra och roligt”. – “Då får vi gå ut och samla på saker och räkna”. “Det som är lite svårare tycker jag kanske är Engelska och NO”. Tyra berättar vidare att hon gillar att läsa böcker och gärna ligger i sängen eller sitter vid sitt skrivbordet för att läsa.

Fritid efter skolan

“Efter att jag slutar skolan på dagarna så går jag ofta till fritidsgården i centrum där man kan göra roliga saker. På fritidsgården brukar jag spela pingis, biljard eller kanske köra något i musikrummet som finns där med discolampor och så”.

Vad är det bästa med Habo och vad är det som du kanske saknar här?

Då Tyra bott i Habo under nästan hela sitt liv så undrar vi vad hon tycker är bra och kanske mindre bra med att bo här som barn. ”Jag tycker det bästa med Habo är att man kan bo här på ett bra sätt. Vi kan bo tryggt och bra här och kunna gå ut och leka med kompisar när man vill”. Sedan är det alla affärer vi har här och beachvolleyplanerna och såklart tennishallen. “Jag tycker vore bra är om det kanske fanns ett nytt minicenter – typ ett shoppingcenter i Habo där man kunde vara och både handla och äta och där det också fanns en lekplats som man kunde vara på – och kanske någon bensinmack där också”.

Vart tror du att du kommer att bo när du blir så gammal som dina föräldrar?

“Jag tror att jag kommer att bo i Habo eller Jönköping. Jag gillar inte att bo i en större stad som Stockholm. Det är så mycket trafik där. Så jag tror att det blir rätt lagom att bo här”.

Om du fick ge ett råd till alla barn i Habo – vad skulle det vara?

“Att man inte ska tjata på sina föräldrar att man vill ha allt. Det finns ju faktiskt de som inte har så mycket och jag tycker att man ska tänka på dem och deras situation. Tänk till exempel på dem som är på flykt. Det är viktigt att barn tänker på det”.

Vad skulle du vilja säga till alla mammor och pappor?

“Jag tycker att mammor och pappor ska vara snälla mot sina barn. Det är bra om de väntar lite innan de blir arga så att man får chans till att göra rätt och så. Bra med en andra chans”.

Text: Robert Wideoft
Foto: Mari Widetoft

Share post with: