Så fort Lina öppnar dörren till sitt öppna och ljusa hem så känner man direkt en kärleksfull och mänsklig omtanke och trygghet - som säkerligen många skulle vilja omfamna. Det känns att Lina är en varm person som verkligen lever för att ge en stor portion energi till sin omgivning. Lina understryker att det är viktigt att både ge och få energi för att hitta balans i tillvaron. Vi möter Lina Appelberg under en ljus februaridag med strålande solsken...

Lina som hunnit med att fylla 40 år är en tvåbarnsmamma som är uppvuxen i Habo. Hon är gift med ungdomskärleken Henrik och har tillsammans med honom sönerna Noah, 15 och Mille, 12. Som utbildad speciallärare och specialpedagog så har hon sin arbetsbas på Hagabodaskolan i Habo där hon arbetar och hjälper elever med särskilt behov av stöd.

Uppmärksammad för sitt engagemang i Habo kommun

För drygt två år sedan så blev Lina tillsammans med sin kollega Jenny Hoveklint utsedda att ta emot ungdomsledarstipendiet i Habo för sitt arbete och engagemang för barn och ungdomar med motoriska, psykiska och sociala funktionshinder. Med uppstarten av föreningen HFHS (Hagabodas förening för hälsa och social utveckling) så utvecklades en plattform med målet att bland annat barn med funktionsnedsättningar ska kunna få en meningsfull fritid. Vi vill att alla ska ges möjlighet att känna delaktighet i kommunens fritidsutbud där medlemmarnas behov styr vilka aktiviteter som genomförs”. Föreningen har bland annat anordnat fotbollsskola, tennisträningar, simning, bowling, matlagning och aktiviteter i sporthallen.

“En sak vi är särskilt glada över nu är att det kommer att byggas en gruppbostad i kommunen så att det blir möjligt för personer med funktionsnedsättning att kunna bo kvar. Det finns ett enormt samhällsengagemang här i Habo så jag är verkligen positiv inför framtiden”, säger Lina med ett brett leende. Föreningen söker ständigt nya ideella krafter som vill vara med och bidraga till ett fortsatt positivt arbete. Så känner du dig träffad så är det bara att kontakta HFHS i Habo.

“Vem är jag om jag inte presterar”

Under samtalet med Lina så känns det som att hon kanske bär på “koden” till framgång i mellanmänskliga relationer. Jag tänker att så många som möjligt borde få ta del av hennes tankar och funderingar om vad som kan hjälpa till i vardagen hos gemene man. Hur kommer vi alltså närmare varandra i vardagen på ett positivt vis?

Lina berättar att hon känner det som ett naturligt inslag i livet att försöka att ge så mycket energi som möjligt till andra. “Det är självfallet så att man också måste kunna få energi av andra för att i sin tur kunna ge. Jag känner dock att vi lever i en tid där det hela tiden gäller att prestera och leverera. Då blir det extra viktigt att kunna vara trygg i sig själv,” poängterar Lina. “Exempelvis så tror jag att många ungdomar idag har svårt att förhålla sig till dagens prestationsfokus i kombination med sociala medier – där det ofta handlar om att hela tiden bedöma både andra och sig själv och att man kanske till och med ibland likställer sitt värde som människa genom prestationer i just sociala medier. “Vem är jag då om jag inte presterar”, frågar sig Lina. “Jag har landat i att det på något vis gäller att göra det bästa man bara kan av varje enskild dag och välja hur man vill se på varje situation – och då hellre se möjligheter istället för hinder”.

Det finns ett enormt stort samhällsengagemang i Habo

“Jag har själv erfarenhet av att ha fokuserat för mycket på själva prestationen. Det var hela tiden viktigt för mig när jag var yngre att prestera och sedan gå vidare till nästa projekt för att jaga en ny prestation. Det blev inte bra. Men jag är oerhört tacksam idag för den tiden då det lärde mig mycket. Utan den perioden så hade jag inte idag haft samma förståelse för andra”. Lina poängterar hur viktigt det är att landa i nuet. “Man ska inte sprida sina sinnen för mycket”.

Lina resonerar vidare om hur viktigt det är att inte fastna i “elände”. “Det gäller att bryta de negativa tankarna och
att hitta sin plats i livet”. Lina relaterar vidare till en en bok i ämnet skriven av Tomas Sjödin som heter Den som hittar sin plats tar ingen annans. “Det är viktigt att man inte tar någon annans plats. Accepterar man sig själv som man är – inklusive sina fel och brister – så är man också mindre mottaglig också för exempelvis att lyssna till om någon pratar illa om någon annan”, fortsätter Lina.

Lina håller även i Yogapass genom sitt eget företag Yogaliv Habo. På bilden ser vi Lina leda ett pass på Bränningeskolan

“Och har man hittat rätt så är det också lättare att kunna ge energi till människor runt omkring sig. Man slipper att jaga och behöver heller inte alltid jämföra sig med andra. För att lättare hitta en god balans i tillvaron så brukar Lina skriva upp tre stycken saker som hon är tacksam över – varje dag på kvällen innan hon lägger sig.

Trots att Lina har ett stort engagemang för andra utanför familjen så hittar de alltid varje dag gemensam tid samt särskilt under exempelvis skolloven då de ägnar sig helt och fullt ut åt varandra. “Det är skönt att Henrik är så lugn,trygg och stabil. “Att jag och familjen mår bra är en förutsättning för att jag ska kunna stötta och hjälpa andra, avslutar Lina.

Text: Robert Widetoft
Foto: Mari Widetoft

Share post with: