Det byggs en del, inte minst i Habo som har en av regionens största inflyttningar till nybyggda områden i tätorten. Under pandemin har det inte bara varit hemarbete och hemester utan också ett uppsving för hemmafixare. Det har renoverats och fixats i hus, lägenheter och trädgårdar.

Vi besöker Woody i Habo för att få reda på vad byggboomen och pandemin betytt för dem och samtidigt få veta mer om ett företag som funnits på Kärrsområdet i många år. Ända sedan 70-talet har det handlats byggvaror här under några olika namn. På plats är Anna Levander, butik & personalansvarig och Erik Fagerkvist, byggsäljare. Vi ber dem berätta mer om bygghandeln som haft några olika namn genom åren.

Habo Järn & Bygg
”Allt startade i Gustav Adolf, med en bygghandel strax nedanför kyrkan. Sedan verksamheten flyttats in till samhället har den utvecklats genom åren och Habo Järn & Bygg firar snart 50-årsjubileum” berättar Anna. Tidigare tillhörde man XL-Bygg men lämnade det samarbetet 2019 för att ingå i en kedja som skiljer sig något från tidigare samarbete. Woody är en frivillig kedja där ägandeskapet består av ett 90-tal bygghandlare från Skåne i söder till Ångermanland i norr. Man har ett gemensamt servicekontor med centrala funktioner som IT, ekonomi, avtal och framför allt inköp. Alla lokala beslut tas nära kunderna av varje enskild bygghandel.

”Det finns många fördelar när vi bygghandlare går ihop och gör stora inköp än om var och en ska förhandla med leverantörer. Vi har också en del gemensam marknadsföring, kampanjer och utbildningar genom det centrala servicekontoret. För övrigt har varje butik ett eget sortiment som varierar från ort till ort” säger Anna.

”Byggmaterial är förstås hörnstenen i butiken, vi har det mesta som behövs för att få ett bygge att snurra.”

Just den meningen återkommer som Woodys devis, oavsett storleken på byggprojekt. Kunderna är en blandning av privatpersoner och professionella hantverkare som gör inköp både för arbeten i Habo och för uppdrag på annan ort.

”En trogen kundskara alltså, vilket beror på att vi försöker ge personlig service och rådgivning till alla våra kunder” säger Erik. ”Och förstås att vi i princip har allt de behöver. Förutom byggmaterial, skruv, beslag och spik ingår också dörrar, fönster och ett mindre urval av färg.

Ett stort sortiment för trädgård och utemiljö har man satsat extra på. Vilket säkert kommer till pass hos alla villaägare i Habo kommun där intresset för hus och hem är stort. Woody säljer jord, gödning, stängsel, bevattningssystem, grillar och annat som plockas fram just den här årstiden.

Har ni någon unik produkt här i Woody Habo? Något man kanske inte säljer hos andra liknande butiker?
”Marksten” svarar Erik efter en stunds betänketid. ”Det är vi stora på. Och så har vi kamelfoder, det är nog inte så många andra som har. Har man vanliga djur som häst, hund, får och kor så finns foder till dem också såklart. Och glass till oss tvåbenta”.

Tittar man på er hemsida ser ni ut att också tillhandahålla ett digert
utbildningsprogram.

”Ja, de är tillgängliga för alla inom byggbranschen” säger Anna. ”Som hantverkare idag är det mycket att hålla sig uppdaterad på om föreskrifter, trender och produktnyheter. En del utbildning är fysiska andra kan göras digitalt, när man vill och hur man vill. Några av utbildningarna leder till certifiering för att utföra vissa typer av arbeten. Exempelvis för att hantera liftanordningar, byggställningar och annat. Säkerhetsutbildningar av olika slag finns också. Allt detta kan vi erbjuda tack vare Woody-samarbetet.”

Något annat man inte behöver åka till stan för att hitta?
”Vissa el och VVS-produkter har vi också. Och en mindre avdelning för husgeråd typ kaffebryggare och annat. Arbetskläder och skor förstås. Ska bygget gå runt måste man ha bra på fötterna!” Erik ler och man förstår att både han och Anna går in för mottot.

Precis som resten av gänget i bygghandeln, där personalstyrkan utökats med flera personer senaste året och nu närmar sig ett tjugotal anställda. Erik själv började på lagret och har provat på olika uppgifter inom företaget under sina tio år som anställd. Nu är han säljare och ansvarar delvis för logistiken kring inköp av varor. Leveranser av material till byggplatserna sköts av annan personal och Woody i Habo har flera lastbilar och en kranbil för detta ändamål.

”Det krävs en del planering för att allt ska vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.” Erik minns särskilt några transporter som krävde extra insatser av både företaget och chaufförerna. ”Vid ett tillfälle levererade vi en större mängd frigolit till Tranås. Då krävdes det 37 vändor av lastbil med släp för att få det på plats. Det tog lite tid men det fixade vi.”

Själv ägnar han sig åt byggprojekt i något mindre skala och renoverar sin egen villa på Bränninge som avkoppling. Anna hinner inte bygga så mycket, med fyra barn hemma i huset i Ebbarp blir det väldigt lite tid över förstår man. Hon började som extraanställd och har provat olika delar inom företaget.

”Nu har jag hittat min plats som personalansvarig och lite av koordinator för verksamheten” säger Anna. ”Kan väl säga att jag är uppväxt med Habo Järn och Bygg AB genom min pappa Sven-Åke Olsson som numera är huvudägare och inte längre jobbar aktivt med att driva bygghandel. Däremot släpper han inte sitt engagemang för branschen. Hans senaste projekt är de nya fastigheter som ska byggas vid Vitsippsparken bara ett stenkast härifrån.”

Härligt att se ett välmående företag som blickar framåt med en lång och stabil historia på orten. Finns det några moln på himlen som ni ser det?
”Pandemin som drabbade samhället så hårt, ja hela världen förresten, betydde ändå en positiv uppgång för vår bygghandel. Förr hade vi ofta en dipp i försäljningen under vintermånaderna, den har vi inte sett de senaste åren” säger Erik. ”Men nu är det
materialbrist och prishöjningar som oroar, inte bara inom vår bransch. Inte mycket vi kan göra åt det mer än att hoppas att världsläget lugnar ner sig. Kanske har vi med oss en del lärdomar från allt som hänt, man har fått upp ögonen för hur mycket det betyder att ha verksamheter och leverantörer i närområdet”.

En sista sak som vi inte får glömma att ta upp är Kärrslördagen som nyss gick av stapeln. Där är väl ni också involverade?
”Absolut, det började i liten skala för över 15 år sedan när vi bara var ett fåtal företag här på området” svarar Anna. ”Nu har det vuxit betydligt och det är fantastiskt kul att se hur Haboborna vallfärdar hit för att upptäcka hur mycket som erbjuds i både handel, service och tjänster härute på Kärr”.

Då ser vi fram emot att ses där nästa år igen. Fast innan dess har många av oss haft behov av brädor, brödrost, spik eller spån. Vi lämnar Woody just när gräset börjat grönska och träden blommar, en härlig och intensiv tid börjar nu, både för invånare och många företagare i Habo.

Text: Lotta Hoffback-Kaljo
Foto: Mari Widetoft

Share post with: