Habo har många idrottsföreningar som varje vecka sysselsätter 1000-tals barn och ungdomar och Magazine195 tar återigen tempen på en av dessa föreningar. Niklas Bohman har träffat Michael Ostrelius som är ordförande i Habo Friidrott.

– Det är oerhört viktigt att förstå att alla som är medlemmar i en förening har ett ansvar att hjälpa till.

Vi sitter vid ett bord alldeles bredvid friidrottsbanan. Det är full aktivitet och ett 40-tal barn kastar spjut, springer och hoppar höjdhopp. Strax är det dags för mellanmål för att sedan avsluta dagen med att leka Mästarnas mästare.

– Det är helt underbart att se alla barnen när de tränar, säger Michael Ostrelius som är ordförande i Habo Friidrott 04. Barnen som tränar är med på den årliga friidrottsskolan på Slätten. Fram till i år har man kört ett eget upplägg men i år valde klubben att testa Friidrottsförbundets nyutvecklade koncept. – Det är första året som förbundet kör detta och för oss gör det att vi får en annan inramning och profilering av vår friidrottsskola.

– Barnen får en ny vattenflaska och en tröja som det står ”Landslagets friidrottsskola” på och de kan då identifiera sig med Svensk Friidrott. Vi fyller själva dagarna med innehåll.


Michael brinner verkligen för friidrotten och barn och ungdomar. Flera gånger pratar han om hur härligt det är att vara på Slätten när alla barnen tränar. Planeringen för årets friidrottsskola började redan i februari och direkt kommer vi in på ytterligare några av Michaels hjärtefrågor – unga ledare och föreningsutveckling.


Att driva en ideell förening kräver många ledare och Michael berättar att de som ingår i den äldre gruppen (12 år och uppåt) också bjuds in att prova på att vara ledare.

Alla hjälper till

– En förening drivs inte eller utvecklas av dess styrelse, utan av dess medlemmar och aktiva. Friidrottsskolan är ett lysande exempel på hur saker utvecklas inifrån vår förening. Det är på initiativ från våra ledare som vi i år har lyft friidrottsskolan till en ny nivå. De har kommit med massor av bra idéer och jag är imponerad över deras arbete. I år har antalet deltagare dessutom ökat med över 30 procent.

– Vi bygger vår verksamhet på att alla är med och hjälper till, även barnen. Delaktighet, trygghet och samhörighet är tillsammans med kunskap våra grundpelare. Ungdomar som väljer att vara ledare lär sig ta ansvar, får vara med och påverka och växer enormt som individer. Det är bland annat de som nu har varit med och planerat friidrottsskolan.


Michael beskriver idrottsrörelsen som en demokratiskola. Det handlar inte bara om idrott utan här lär sig barn och ungdomar demokratins spelregler och förstår att det innebär både rättigheter och skyldigheter. För Habo Friidrott som förening innebär det bland annat att det gäller att vara lyhörd över medlemmarnas önskemål.

– Vi gör alltid en utvärdering med alla våra aktiva efter varje år. Vad har varit bra, dåligt och vad kan vi förändra? Alla våra ledare har ett ansvar att lyssna på vad deras träningsgrupp säger och vill, samtidigt som de själva också ofta kommer med förslag på förändringar, säger Michael och fortsätter.

 

– Det är oerhört viktigt att förstå att alla som är medlemmar i en förening har ett ansvar att hjälpa till. Men att vara medlem innebär också att du har rätt att vara med och påverka. Som barn förstod inte jag att mina ledare utan ersättning ägnade sin fritid åt att träna mig. Det vill jag att våra barn ska lära sig. I Habo Friidrott kan du inte köpa dig fri från att hjälpa till. Michael menar att det skulle rasera hela den värdegrund som föreningen bygger på. Däremot finns det en stor valfrihet kring vad du vill och kan hjälpa till med.

Äkta engagemang

– Vi har en lista över saker som vi behöver hjälp med under året och som förälder kan du välja vad du vill göra. Vi är tydliga med vad som förväntas och sätter ramarna men erbjuder valmöjligheter. Som ny i föreningen får du gå vår egenutvecklade videoutbildning som visar hur vi gör saker och vad vi står för. När de kommer till oss kommer de som kunder och köper en träningsprodukt. Det är vårt ansvar att omvandla dem till aktiva medlemmar.

– Vi fördubblade antalet aktiva när vi sänkte ingångsåldern från åtta år till sex år. Idag växer vi inifrån genom att behålla fler av våra aktiva längre.

Vila och diskussion inför nästa övning.

Habo Friidrott bildades (som namnet antyder) 2004. Fram till dess var man en del av Habo IF. Antalet aktiva har vuxit från 60 till 260.

Plötsligt kommer en kille springande och rusar in i klubbstugan. Michael går efter för att se vad som har hänt. När han kommer tillbaka visar det sig att en kille hoppat höjd och landat på ribban. Strax därefter ser vi honom springa ut igen. Som ordförande i en liten förening gäller det att vara beredd att rycka in där det behövs.

– Inför friidrottsskolan har jag stekt 3 kilo köttbullar och kokat sex paket pasta, säger Michael och skrattar lite.

Unga ledare betraktar barn i Habo Friidrott 04’s sommarskola

Att intervjua människor som valt att engagera sig i föreningslivet är alltid lika inspirerande. Varje gång möts man av människor med en stark drivkraft att göra gott. Allt som oftast för våra barn och ungdomar. Michael Ostrelius är definitivt inget undantag. Orden han använder och känslan han förmedlar visar på ett äkta engagemang och han betonar flera gånger vikten av gemenskap, att ha roligt och att alla är med och bidrar. Men vi kommer också in på de utmaningar det innebär att driva en förening.

Landslagsmeriterade Sandra Alvero instruerar deltagare i friidrottsförbundets sommarskola i Habo

– Idag handlar det mycket om att behålla våra ungdomar, och det är ju något som många föreningar brottas med. För oss är det också en utmaning att erbjuda bra träning för våra äldre idrottare som börjar specialisera sig, vilket också går hand i hand med att behålla ungdomarna längre. Inom friidrotten har vi många grenar att välja på och alla kräver sin unika kompetens. Vi har duktiga och engagerade tränare och vi har hittills varit bra på att behålla dem.

Kompetenta tränare med stort engagemang föder duktiga idrottare. Habo Friidrott 04 har genom åren fostrat flera atleter med landslagsuppdrag, både bland ungdomar, juniorer och upp på seniornivå. Inom flera olika grenar dessutom. Senaste tjejen som fick dra på sig landslagströjan är stavhopparen Sandra Alvero.

– Det är kul för våra ungdomar att de lyckas men det är också viktigt för föreningen att då och då få fram de som går riktigt långt. De blir affischnamn för vår förening men också förebilder för våra unga idrottare. Det skapar ett intresse för den specifika grenen. Just nu är ju stavhopp väldigt populärt tack vare EM-framgångar på herrsidan men också genom tjejer som Sandra Alvero, säger Michael och fortsätter.

– Samtidigt är det viktigt att inte stirra sig blind på alla fantastiska resultat. Habo Friidrott erbjuder breddidrott för alla men möjligheten till elitsatsning för de som vill.

Utvecklas hela tiden

Michael pratar mycket om att Habo Friidrott är medlemmarnas förening, att det är deras önskemål som i mångt om mycket styr verksamheten. Styrelsen har hela tiden känselspröten riktade in mot verksamheten och ställer sig den viktiga frågan; erbjuder vi den verksamheten som våra medlemmar vill ha? Förutom att lyssna av vad medlemmarna vill ha och årligen ha flera ledarträffar så jobbar klubben med treårsplaner. Allt för att hela tiden utveckla föreningen och driva den framåt.

 

– 90 procent av de mål vi har satt upp genom åren har vi uppnått. Vår vision har vi få uppgradera tre gånger, för en vision är ingen vision längre när den är uppnådd. I år har vi satt nya mål. När vi fick en vattengrav förra året blev vi en komplett arena men vi vill uppgradera arenan ytterligare med lite saker.

– Vi vill också utvecklas som tävlingsarrangör, vilket går lite hand i hand med förra punkten. Ett annat mål kommer från vårt damlag. De vill ta sig upp i div 1 och då är det vår uppgift som förening att försöka skapa de förutsättningar som krävs, avslutar Michael Ostrelius. #

Text: Niklas Bohman
Foto: Mari Widetoft (Photo By Mari.G:W)