Vi svenskar är faktiskt världsbäst på att fika och det är ju trots allt inte mycket som slår doften av nybakta bullar. Magazine195 hoppade därför in på Landhs konditori för en fika och en pratstund med Mari Svärd, som sedan 2014 är en av fyra delägare till Landhs konditori som finns både i Habo, Mullsjö och Bankeryd.

När jag kliver in på Landhs konditori i Habo så doftar det som vanligt av bullar, bröd och allt annat gott (ja, jag gillar att fika). Atmosfären är inbjudande och man känner sig välkommen. – För oss är det viktigt att alla känner sig just välkomna och vi vill kunna erbjuda något för alla – ung som gammal. Vi vill vara det klassiska konditoriet men som också hämtar influenser i det nya och moderna, säger Mari Svärd.

Vi är väldigt måna om att ha bra produkter och vi bakar allting själva

Men låt oss backa några år. 2014 går Mari och hennes man Glenn in som delägare i Landhs konditori (som då bara fanns i Mullsjö) och samtidigt köper Landhs konditori Briljanten (som hade konditori i Habo och Bankeryd). Mari arbetade då som förskollärare men hade en dröm om att driva ett eget företag. Inte heller Glenn tvekade när frågan kom. – Det är väl en fråga som kommer en gång och då gäller det att ta chansen.

Vill utveckla Landhs ytterligare

De två andra delägarna är Christer och Maria Alzén och tillsammans börjar de nu resan att driva inte mindre än tre lokala konditorier. De effektiviserar genom att exempelvis baka allt bröd i Bankeryd där de har ett fullskaligt bageri. I Mullsjö renoverar de köket och i Habo utrustas cafédelen med nya golv, möbler och inredning. Även utbudet ses över såklart.

När jag frågar hur planerna ser ut för framtiden ser jag på Mari att det finns massor av planer och svaret kommer snabbt.

Det har nu gått tre år sedan Briljanten i Habo blev Landhs Konditori och det är också lika lång tid som Mari och Glenn varit egenföretagare. Min sista fråga blir såklart hur det känns att ha lämnat den trygga tillvaron som förskolelärare och istället driva eget företag. – Det känns helt rätt och jag har inte ångrat mig en sekund. Det är ett lyxjobb att få komma hit på morgonen och få känna doften av nybakat bröd och bullar. #

Text: Niklas Bohman
Foto: Mari Widetoft

Share post with: