Det råder handbollsfeber i Bankeryd och antalet aktiva i IFK Bankeryd växer från år till år. Men så såg det inte ut för ett drygt decennium sedan. Då var det istället kris. Med hårt arbete och ett stort handbollshjärta har man på kort tid, inte bara vänt trenden, utan skapat en engagerad handbollsfamilj.

Jag har varit aktiv i olika idrottsföreningar under hela livet, både som aktiv och som ledare och brinner på många sätt för det som föreningsidrotten står för. När jag inte skriver reportage för Magazine195 har jag förmånen att få arbeta i en idrottsförening med bland annat utvecklingsfrågor och blir alltid extra glad när jag får träffa andra föreningar och skriva om dem och det arbete de gör för våra barn och ungdomar. Patrick Petersson är ordförande i Bankeryds Handboll och redan när samtalet inleds, och Patrick berättar om deras resa, inser jag att detta kommer att bli ett riktigt intressant samtal.

”För 15-20 år sedan var vi nära konkurs och hade kanske 80 aktiva. Idag är vi med nära 400 aktiva den största handbollsföreningen i distriktet Småland/Blekinge och vi fortsätter att växa”, säger Patrick Petersson.

”Framförallt har vi satsat väldigt mycket på våra ledare”

Patrick bär föreningens ledarkläder när vi träffas och på ryggen står det ”Stolt ledare” och det går definitivt att urskilja en stolthet i Patricks röst när han berättar om hur verksamheten ser ut idag och hur resan hit har sett ut.

”Vår resa började egentligen 1988 när vi bröt oss ur Bankeryds Sportklubb. Vi kände att vi ville ha en egen ekonomi och växa själva med vår verksamhet”.

Och vuxit har man sannerligen gjort. Idag har de fler ledare än vad de hade aktiva för 15-20 år sedan och varje år börjar ett stort antal barn i handbollsskolan för 6-åringar. De har inga problem att värva nya ledare och engagemanget från föräldrarna är stort. Det är lätt att förstå att Bankeryds Handboll idag är en förening som man trivs i och vill vara en del av, både som aktiv, ledare och förälder. Jag undrar såklart vad hemligheten är?

”Framförallt har vi satsat väldigt mycket på våra ledare. Vi ger dem bra verktyg och förhållningssätt att utgå ifrån i sitt ledarskap. Vi vill skapa en miljö där du vill vara ledare och där du vill utbilda dig. Idag har vi ett häftigt engagemang och vi har flest ledare, och även domare, bland föreningarna i distriktet”.

Bara ungdomsverksamhet

Under samtalet kommer vi ofta in på hur viktigt det är att satsa på ledarna, och Patrick ska få förklara lite mer längre fram. Men först nåt helt annat, för IFK Bankeryd tog nämligen ett beslut för ett antal år sedan som både påverkat ekonomin och möjligheten att fokusera på rätt saker.

”När det var som tuffast i början på 2000-talet valde vi att ta bort vår seniorverksamhet och gå tillbaka till det som är våra rötter – våra ungdomar. Vi förklarade för våra seniorer att de skulle behöva bära sina egna kostnader annars måste vi lägga ner deras verksamhet. Efter flera bra diskussioner så tog vi beslutet att lägga ner både dam- och herrverksamheten”.

Resan hade påbörjats och några år senare kom det riktiga lyftet. Patrick berättar att de sakta men säkert fick fler personer som var villiga att engagera sig mer. Antalet klassiska eldsjälar som brann för handboll ökade, arbetet i styrelsen rullade på bra, de aktiva strömmade till och föräldragrupperna fungerade bra. En handbollsfamilj där man ville vara med höll på att formas.

”Vi har gjort mycket bra de senaste åren och det är vi ibland dåliga på att tala om. Vi borde nog oftare slå oss för brösten och visa upp vad vi gör”.

Det handlar om värderingar

Beteendet är väl alldeles för svenskt. Vi är ofta försiktiga med att lyfta oss själva och allt bra som vi gör. Det är utan tvekan så att Bankeryds Handboll gör väldigt många bra saker, annars hade de inte lyckats vända den negativa trenden och hade inte haft nära 400 aktiva barn och ungdomar som bara längtar till nästa handbollsträning. Låt oss återigen hoppa tillbaka till ur viktiga ledarna är.

”Tidigare i år sjösatte vi vårt initiativ ”Jkpg Handboll” tillsammans med IF Hallby. Det är ett koncept som bygger på att lyfta handbollen i regionen där vi samarbetar istället för att konkurrera. Som jag pratat mycket om tidigare så handlar det återigen om att stärka ledarna i deras roll. Att utbilda dem i vår värdegrund är oerhört centralt men också att kunna ge dem en praktisk verktygslåda med övningar är viktigt. Genom Jkpg Handboll har vi samlat massor av övningar på Youtube”, säger Patrick för att sedan fortsätta.

”Vår verksamhet handlar faktiskt inte bara om handboll utan vi vill fostra våra aktiva till att bli bättre människor, även utanför planen. Det kan låta svulstigt men jag tycker att vi måste våga ha den visionen. Därför hjälper vi varandra med attityder och vi måste ge våra ledare de verktyg de behöver för att ha förutsättningar att fostra bättre människor. För det är de som möter barnen varje vecka”.

Fler flickor än pojkar

Patrick är själv den här eldsjälen som det blivit fler av i Bankeryds Handboll. Han har själv varit aktiv, varit ledare och även varit domare och beskriver sig lite som en ”handbollsidiot”. Han har försökt att hålla sig ifrån styrelseuppdrag men med ett stort engagemang och hjärta för sporten och klubben kommer det en dag när det inte längre går att låta bli. Så även för Patrick Petersson.

”Jag har varit ordförande i 4-5 år för jag kände att jag ville bidra mer och tillfället var lämpligt. Även vår styrelse har vuxit i takt med föreningen och fler har velat engagera sig När vi började växa hade vi inte kostym för det men efter flera års hårt arbete så har vi det idag. Vi kan även skryta med att vi har en jämställd styrelse”.

”Jag tror det var nästan 1000 personer från Bankeryds Handboll där i år”

Ofta är det så att många lagsporter har fler aktiva pojkar än flickor och frågan om hur jämställd idrotten är lyfts ofta. Bankeryds Handboll har 22 lag och 62 procent av de aktiva är flickor. De lyckas uppenbarligen med något som många brottas med – att attrahera och behålla flickor inom idrotten.

Handbollsfeber

Det råder inget snack om att det närmast råder handbollsfeber i Bankeryd. Högstadieleverna kan välja handboll på schemat, man har byggt upp en väldigt populär arena för beach-handboll och varje år arrangeras Toft Hansen Camp.

”Det är ett läger på sommaren som leds av landslagsspelaren Ulrika Toft Hansen och hennes man Henrik, som är elitspelare i Danmark. Det är en vecka fylld av värdegrundsdiskussioner, träning, fys och bara få hänga med tjejer och killar. Ulrika började sin karriär i Bankeryd och vi är otroligt tacksamma att hon vill komma tillbaka och erbjuda ungdomarna detta”.

Efter att ha nämnt beach-handboll är det omöjligt att inte prata om Åhus beach handboll, världens största turnering i sitt slag. IFK Bankeryd är såklart en av de största föreningarna på plats.

”I år hade vi 29 lag och det blir som en stor familjesemester. Jag tror det var nästan 1000 personer från Bankeryds Handboll där i år”.

Intervjun börjar närma sig sitt slut och vi pratar om utmaningar och framtid. Som på många andra orter är bristen på halltider ett problem man brottas med. Patrick drömmer om att utveckla en samlingsplats runt Attarp där idrotten, ungdomarna och de vuxna kan samlas.

”Det hade varit häftigt för det finns så mycket vi kan göra gemensamt för våra ungdomar – näringsliv, föreningar, fritidsgården och så vidare om vi gör det tillsammans”, avslutar Patrick.

Text: Niklas Bohman 
Foto: Mari Widetoft

Share post with: