Första charterflyget på ett och ett halvt år lyfte i mitten av oktober från Jönköping Airport. Vilket inte innebär att verksamheten helt legat nere, frakten och viss annan flygverksamhet har fungerat som tidigare. Men inför charteravgångarna är glädjen extra stor hos både passagerare, besättningar och flygplatspersonal. Kontakten med människor är viktig, det riktigt lyser ur ögonen på markpersonalen när de förbereder sig för att ta emot förväntansfulla resenärer igen.

– Nu får vi äntligen visa vad Jönköping flygplats står för, säger marknadschef Henrik Älverdal. Den personliga service vi kan ge hos oss är svår att uppnå på en storflygplats, som naturligtvis har andra fördelar där vi inte kan konkurrera. Men här är det enkelt att vara passagerare, det är lätt att parkera och checka in. Framför allt känner vi oss trygga i dessa tider eftersom vi kan undvika större folksamlingar och trängsel i köer. Pandemin har fått oss att bli medvetna även om sådana saker.

Vi får också veta att det satt sina spår på själva resandet och på destinationerna. Charterbolagen har numera generösa om- och avbokningsregler som underlättar för resenärerna att ta sena beslut.

– Det är svårt att säga vad som gäller för varje resmål när det är dags för avresa. Researrangören där man bokat har all information om detta och håller sina kunder uppdaterade. Även vi har information på flygplatsens hemsida inför resan, fortsätter Henrik.

Han påminner också om en sak som är särskilt viktig att tänka på i god tid. Att kolla så passet är gällande. Eftersom de flesta har valt hemester och hållit sig inom Sverige de senaste två åren är det lätt att passet blivit liggande och giltighetstiden gått ut.

Destinationer i södra Europa
Bokningsmönstret har också förändrats. Förr var man ute i god tid och bokade månader, ibland ett år i förväg. Så ser det inte ut nu, även de mest soltörstande avvaktar med att boka ända in till ett par veckor innan resedatum. För det är till solen man längtar. Vilka destinationer erbjuds då från Jönköping?

– TUI och Ving flyger till Gran Canaria varje onsdag fram till mitten av april. I december planerar TUI för en utökning av programmet med ytterligare en avgång på torsdagar till Gran Canaria. Dessutom tidigareläggs avgångstiden från och med 22 december till morgonen istället för eftermiddagen, på såväl onsdagar som torsdagar, vilket ger ännu längre vistelsetid på resmålet.

Top view from Mirador de Abrante on Agulo coastal village on La Gomera island on the sunrise in Spain

Nu är det vinter och dags att börja drömma och planera. Vi undrar hur sommarens flygutbud ser ut. Marknadschefen har redan hela programmet i huvudet och svarar direkt.

– Det är samma arrangörer som flyger till Mallorca på tisdagar från slutet av april och till Kreta på torsdagar mellan juni och september. Diskussioner förekommer med andra bolag som också är intresserade. Exempelvis finns planer på avgångar till Antalya och ytterligare en serie till Kreta.

– Vilken roll har ni som flygplats att kunna påverka utbudet?

– Vi ser oss själva som möjliggörare för flygbolag och researrangörer att erbjuda attraktiva resmål, svarar Henrik. Vi fångar upp intressen och vidarebefordrar till bolagen, men det är de som i slutänden tar beslut. När de väl gjort det bistår vi med att kommunicera ut det genom våra sociala och lokala kanaler.

På önskelistan
Henrik tvekar inte länge när han får frågan om vilken destination som önskats mest under åren.

– Alicante. Och även Malaga eftersom många har semesterhus och en stor längtan att kunna resa dit enkelt och smidigt. Men det finns även många som efterfrågar populära weekend- destinationer såsom London, Prag och Barcelona.

– Konkurrensen mellan flygplatserna och bolagen är tuff och det är i slutänden passagerarnas resmönster som avgör, fortsätter han. Vi hoppas och tror att har man en gång rest från Jönköping Airport gör man gärna om det. Vi är beredda att göra det lilla extra för våra resenärer.

Inte bara flygplatsens egna insatser spelar in, det ska vara lätt att ta sig dit både med bil och med allmänna kommunikationer. Där ser man nu en stor förbättring i och med att busstrafiken utökats rejält. Buss 31, som är en ny linje avgår från Juneporten varje timme, ibland ännu tätare. Mellan kl 05 på morgonen och fram till midnatt går bussen, vardag som helg. 

Förändrade resmönster
För ett år sedan då Magazine195 också intervjuade Henrik pratade vi en hel del om fraktflyget som rullat på bra under hela pandemin och om framtiden med elflyg. Då var också stort fokus på samhällsnyttan där Jönköping flygplats hade en roll som temporär beredskapsflygplats.

– Hur ser du på framtiden nu, Henrik?

– Med förväntan! Resmönstren har förändrats, det ser vi tydligt. Affärsflyget och privatresandet kommer båda komma tillbaka, inte minst på utrikestrafiken, men där privatresandet är det som kommer återgå snabbast till nivåerna före pandemin. Särskilt då det som kallas VFR (visiting friends and relatives) dvs anhörigresandet driver utvecklingen mot nya destinationer. Att upptäcka natur och friluftsaktiviteter utan trängsel lockar också resenärer från andra länder till Sverige. Redan i somras hade vi ett par charterflygningar från Tyskland, där intresset är stort för vår svenska natur. Denna incharter, som Jönköping Airport är ensamma om i landet att ha, har förekommit i flera år men legat nere under pandemin. Nästa sommar planeras åter för 6-8 ankomster från Tyskland med besökare från de tysktalande delarna av Europa.

Jubilerar
Nya förutsättningar och nya möjligheter till trots måste vi också prata lite om några jubiléer som uppmärksammas under året. Det är 60 år sedan flygplatsen invigdes på den plats den är på idag. Terminalbyggnaden med Sveriges vackraste torn fyller 30 år, den invigdes i september 1991 med stor flygshow. Och det tredje jubileet är flygfraktverksamheten som firar 15 år. Det var Icelandair som var startskottet 2006 med att flyga motorsågar från Husqvarna till USA.

Allt detta firas med en jubileumsfilm som kommer att presenteras innan årsskiftet. En trailer finns redan ute att se. Mycket intressant och proffsigt gjord tycker artikelförfattaren som känner igen flera av klippen efter många år i flygledartornet.

https://www.youtube.com/watch?v=MLHnp9hwxAQ.

En avslutande fråga till Henrik som jobbar hårt med att marknadsföra resor hela dagarna: – Vad är ditt drömresemål?

– Seattle! Som har ett livligt musikliv med många klubbar och flera kända musiker har sitt ursprung där. Nirvana, Pearl Jam och Jimi Hendrix bland annat. Så ligger ju Boeings fabriker där. Det vore verkligen spännande att se.

Henrik blir inte alls avskräckt av att Seattle också har rykte om sig att vara en regnig stad. Precis som Jönköping är grått den dag då vi pratas vid. Att varje vecka framöver få skicka iväg flygplan mot soliga nejder måste vara ett tacksamt jobb. Förutom att Jönköping Airport också i fortsättningen finns i beredskap för samhällsnyttiga flyg och som nav för fraktflyget i regionen. Sjuktransporter, solsemester, släktresor eller snabbleverans av paket, vad det än gäller så har flygplatsen en viktig funktion att fylla.


Text: Lotta Hoffback-Kaljo
Foto: Jönköping Airport & Mari Widetoft

Share post with: