Det kan knappast ha undgått någon i bygden att ett projekt av större modell håller på att ta fart på vidderna i anslutning till den södra infarten av Habo. Projektet på Kärnekulla kommer vid slutförande att rymma hela åttahundra bostäder inkluderat både bostadsrätter, hyresrätter och radhus. Lägg därtill även restauranger och diverse handel samt kommunal förskola, skola och en sporthall - så förstår man att det är en stor pusselbit som ska läggas och adderas till Habo tätort. Magazine195 fick en pratstund med en engagerad trio i form av Tositos VD Tommy Fritz, projektchef Gustaf Hjertquist samt säljansvarig Fredrik Zimmerman.

Habo är den tätort i Jönköpings län som under de senaste åren har haft den största tillväxten utifrån given befolkningsmängd och är även fortsatt en av de orter som förväntas stå för fortsatt demografisk tillväxt i regionen. I och med att projektet på Kärnekulla nu kan realiseras genom fastighetsbolaget Tosito så är det inte alltför vågat att anta att just så blir fallet.

”Vi har länge varit aktuella för just detta projektet. Det har varit diskussioner i olika omgångar och då har det bland annat diskuterats att ett flertal aktörer gemensamt skulle projektera Kärnekulla. Vi har dock hela tiden haft siktet inställt på att kunna driva och genomföra detta mycket omfattande projekt inom ramen för Tosito. Så när möjligheten kom så tog vi den”, förklarar Tommy.

En lyckosam resa i tillväxt

Under de senaste åren så har det lokala fastighetsbolaget Tosito på ett profilerat vis med en stor portion av servicekänsla och nytänk etablerat sig som en betydande aktör och motor i den lokala kontexten. Genom framförallt stadsdelsprojekten Munksjöstaden och Strandängen så har man gjort ett stort avtryck i Jönköping.

I och med etableringen av Kärnekulla samt även ett bostadsprojekt med 200-300 bostäder i centrala Linköping, och som det förefaller, faktiskt även en spännande satsning i Göteborg, så blir man på allvar även en projektör att räkna med också utanför den lokala sfären.

Ett kvarter färdigt att bo och leva i

Redan under våren 2022 så är förhoppningen att de första bostäderna på Kärnekulla ska vara inflyttningsklara. Skola och förskola kommer att tas i bruk under hösten samma år och såväl gym som livsmedelsbutik, i form av Willys, kommer också att stå redo. Det är med andra ord en hel del som ska färdigställas innan det är dags för inflytt. Men Tommy, Gustaf och Fredrik är inte oroliga över tidsplanen.

”…ger direkt områdets boende en välsorterad
livsmedelsbutik…”

”Vi är vana vid att externa händelser av olika slag kan inverka på planer och byggprocesser. När det gäller Kärnekulla så ligger vi väl till med tidsplanen och redan nu i november så asfalterar Trafikverket exempelvis en infart till området i anslutning till rondellen som ligger på Bränningeleden. Vi är ju, som alla också kan se, i full fart med markarbete och andra direkta förberedelse inför byggstart av de första etapperna. Vi är redo att köra igång helt enkelt och tidsplanen känns fullt realistisk”, förklarar Tommy förväntansfullt.

”En annan viktig och delvis extern parameter som vi nyligen har landat är etableringsavtalet med Willys. Etableringen av Willys ger direkt områdets boende en välsorterad livsmedelsbutik vilket såklart är ett stort plus att ha med redan från första inflyttning, menar projektchef Gustaf Hjertquist.

Inte heller den pågående pandemin verkar ha påverkat projektet eller försäljningen av bostadsrätter nämnvärt. ”Vi märkte väl möjligen av ett litet hack i våras. Men bortsett från det så har det gått enligt förväntan med försäljningen av den första fasen, säger säljansvarig Fredrik Zimmerman.

”Satsningen i Kärnekulla är ett projekt som sträcker sig över tio år plus. Vi är dock väldigt måna om att redan från början färdigställa en trivsam och fungerande områdesmiljö så att de som flyttar in redan nu till våren 2022 ska känna att de bor i ett område som inte enkom är en byggarbetsplats utan snarare ett naturnära, vackert och tryggt bostadskvarter med närhet till det man behöver i sin vardag”, säger Gustaf. 

Brf Vättervyn och Kärnekulla Gård blir först ut

Stadsdelsetableringen på Kärnekulla kommer totalt sett att inbegripa både bostadsrätter, hyresrätter och radhus. I den första fasen som alltså beräknas färdigställas till våren 2022 så är det bostadsrätter i föreningen Kärnekulla Vättervyn som är de objekt som under året legat ute till försäljning. Bostadsrättsföreningen inbegriper små som stora lägenheter med återstående varianter om 24 kvadratmeter upp till större lägenheter fördelade på två våningar där det största objektet omspänner hela 156 kvadratmeter.

”Kärnekulla Vättervyn blir verkligen ett fantastiskt boende för gammal som ung”

”Vi har kunnat se att det nu under den inledande delen av försäljningen varit många intressenter med utflugna barn som har väntat med att sälja sina hus och som nu ser möjligheten att fortfarande kunna bo kvar i Habo. Men vi har även potentiella yngre köpare samt även ett växande intresse från Jönköpingsbor”, säger Fredrik.

”Kärnekulla Vättervyn blir, utöver ett miljösmart hem med tanke på dess Svanenmärkning, verkligen ett fantastiskt boende för gammal som ung. Närheten till både naturen och service med mataffär, restauranger och skola i kombination med den enorma utsikt man får bland annat utöver Vättern ger verkligen köpare ett unikt läge. Alla lägenheter i bostadsrättsföreningen har dessutom vattenburen golvvärme och tillgång till parkeringsplats. Det finns även bastu, gemensamhetslokal och övernattningslägenhet. Boendet är helt klart attraktivt för många målgrupper”, understryker Fredrik entusiastiskt.

”Varje lägenhet har dessutom access till både öster och väster, vilket innebär att man både kan få en enorm utsikt över Vättern om man så skulle vilja – men samtidigt också kunna få eftermiddags- och kvällssol på västersidan”, fyller Gustaf i.

Parallellt med Brf Vättervyn så finns nu även möjligheten att kunna förvärva ett nyproducerat radhus i bostadsrättsform. Kärnekulla Gård består nästan uteslutande av två- samt trevåningshus i storleken 126-156 kvadratmeter, och är även dessa bostäder således passande för många olika familjetyper.

Spännande framtid med Kärnekulla som milstolpe

Samtidigt som Tosito har ögonen öppna för andra investeringar och framtida projekt och etableringar så är och förblir Kärnekulla under det närmsta årtiondet ett av bolagets flaggskepp och absolut viktigaste milstolpar.

”Vi är ödmjuka för att ett projekt av den här digniteten också måste anpassas utefter de förhållande och lokala förutsättningar som finns just här. Ett fortsatt gott samspel med Habo kommun och de invånare som finns här är en självklarhet för oss. Och i de bästa av världar kan vi också hitta en balans där Kärnekulla upplevs som en integrerad och kompletterande del till Habo.

Vi kan helt klart konstatera att vi har ett fantastiskt spännande projekt i Kärnekulla. Och sett till hela områdets färdigställande så har vi under de kommande åren verkligen något att bita i. Det är dock en härlig utmaning som vi på Tosito älskar att ta oss an”, avslutar Tommy med ett skratt.

Text: Robert Widetoft 
Foto: Photo By Mari

Share post with: