På Smålands tak och bygg AB i Bankeryd lägger man hellre ned två dagars extra arbete för att få riktigt nöjda kunder. Något som lönat sig. Ordrarna rullar in och reklamationerna är nästan obefintliga. Nu fokuserar de tre ägarna på att få systerföretaget Q7 Fönstermontage AB att snurra på ett liknande sätt.

Om man ska befinna sig i samma rum som ägarna till de båda bolagen Smålands tak och bygg AB och Q7 Fönstermontage AB måste man kunna förstå råa skämt och ironi, annars känns det som att befinna sig i en torktumlare. Konversationen mellan Marcus Carlqvist, hans bror Mattias Carlqvist och deras mammas sambo Mikael Norén tar hela tiden oväntade vändningar, på ett sätt som bara samtal kan göra när människor är fullständigt trygga med varandra.

Den gränslösa humorn verkar, precis som entreprenörskapet, finnas i blodet på alla tre, men rollerna de har i de båda företagen är olika.

Ny webbshop gör det enklare för kunderna

Marcus Carlqvist är den som basar för Q7 Fönstermontage AB. Företaget startades 2017 och nu är ambitionen att bolaget ska komma ikapp Smålands tak och bygg AB i omsättning och personalstyrka. Marcus vill skapa utveckling. Det syns bland annat på företagets webbplats där det nu finns en alldeles ny webbshop där kunder kan köpa olika typer av fönstermodeller. Han arbetar också febrilt med att få upp Q7 fönstermontage AB högre på Googles sökmotorer.

Målet är att öka omsättningen så att vi precis som i det andra bolaget kan ha 8-10 personer anställda. Jag uppskattar att visa vägen framåt och skapa fungerande team”, säger Marcus.

Det är Mikael som basar för Smålands tak och bygg AB även om det grundades av alla tre gemensamt 2008. Företaget har sedan dess sålt tak i närområdet men har kunder i hela landet. Mattias är den som tillsammans med flera montörer ansvarar för det praktiska arbetet uppe på taken. Takteamet har aldrig haft så mycket att göra som nu under Covid19 – pandemin. Inför nästa år siktar de på att anställa ytterligare två takläggare.

”Folk är antagligen hemma och retar sig på det som inte ser bra ut. Husägare har ju sällan heller ett val att låta bli att byta tak och fönster när det krävs. Telefonen brukar börja ringa efter åskstormar. Det är då husägare ser var det läcker in. Men tak måste läggas på rätt sätt, annars får man problem”, betonar Marcus.

Innan Marcus engagerade sig I Smålands tak och bygg AB ägde han företaget Bilbörsen Gisebo. Företaget ägnade sig åt försäljning och renovering av bilar

”Det var inte meningen att jag skulle sälja Bilbörsen Gisebo men lokalen i Gisebo blev för liten samtidigt som ett företag visade intresse av att köpa det”, berättar Marcus.

Kunder efterfrågar nya tjänster

Marcus visste nästan ingenting om fönster när idén om ytterligare ett bolag kom upp eftersom de haft flera tak-kunder som efterfrågat fönster och fönstertjänster.

Det kändes för lätt med första kunden. Jag visste inte vad jag pratade om. Men hittills har fönsterkunderna också varit jättenöjda”, fortsätter han.

Marcus entusiasm för utmaningen att ordentligt få snurr på Q7 Fönstermontage AB går inte att ta miste på och han erkänner att han, liksom många andra egna företagare, har svårt att ta sig hem från kontoret i tid om kvällarna. Drivkraften verkar vara stark och krävande. Mer än två veckors semester i rad är han inte intresserad av. Marcus är lätt att prata med och fram till att Mattias och Mikael kommer in i rummet går samtalet rakt framåt. Det är sedan det börjar kränga i alla möjliga olika riktningar.

”Ja, vi jobbar jämt, säger Mikael. Mattias har 80-timmars veckor. Jag låter honom aldrig gå ner från taken”, betonar han.

”Gör du, jobbar du så mycket” undrar jag och tittar på Mattias… ”Nej, jag arbetar väl 40 timmar kanske”, svarar Mattias lugnt.

I Smålands tak och bygg AB har målet från början varit att leverera med kvalitet. Nu levererar de såväl till privatpersoner som till företag. Bland annat har de lagt tak på flera MacDonalds-restauranger.

”Kunden ska vara nöjd från det att vi kommer tills dess att vi åker. Vi är noga med offerterna ända ned till antalet skruvar. Vi köper bara löpande in tegelpannor och läkt, allt annat material har vi på lager. Vi tillverkar takplåt och målar vindskivor så att färgen sitter ordentligt och försöker så långt det är möjligt arbeta på ett tak i taget, åtgärda allt på en gång och att inte stressa. Det är viktigt att man som hantverkare håller ordning och reda och städar undan. Hittar kunden skräp och fimpar i gräsmattan är det sedan det den kommer ihåg”.

Och kunderna verkar nöjda. Mikael fortsätter. ”En gång fick vi en Alladinask som tack av en kund. En annan gång blev vi bjudna på kaffe, visserligen med sur mjölk men ändå. Det är sällan någon numera lämnar in en reklamation. Det enda var väl en kund som kritiserade Mattias skägg. Det är viktigt att grabbarna ser vårdade ut”, säger Mikael allvarligt.

Samma kvalitet som ställs på takleveranserna ställs nu på fönsterleveranserna. Den leverantör från Polen som de började köpa ifrån ratades när beställningar dröjde. Nu köper de in underhållsfria fönster från Europas största fabrik Drutex som producerar 7 500 enheter om dagen.

Säkra leveranser skapar trygghet

Venska är det bolag i Drutexkoncernen som har kontakten med svenska partners. Bolaget kan leverera allt ifrån PVC- fönster till skjutpartier för uteplatser och balkonger. Kunden får en skiss och i princip kan en Venska-leverans ske på 10 dagar.

”Säger de 10 dagar så tar det exakt 10 dagar, men vi brukar samla ihop ordrar för att sänka leveranskostnaderna. En kund ska aldrig behöva vänta mer än 5 dagar för en första kontakt från Q7 Fönstermontage AB. Den får ett besök hemma och därefter en offert inom 48 timmar. I princip kan kunden ha sina nya fönster på plats 4-6 veckor efter att första kontakten är tagen”, betonar han.

Marcus, Mattias och Mikael arbetar i samma lokaler i Bankeryd och umgås av naturliga skäl också mycket privat. När jag frågar om de inte ibland tröttnar på varandras sällskap kommer svaret blixtsnabbt – ”Varje dag” säger Mikael.

Resultaten håller i många år

Men överlag märks det att alla tre uppskattar att arbeta i företagen och med varandra. På frågan vad det är som gör arbetet mest tillfredsställande svarar de att det är att åka förbi hus som de bytt tak eller fönster på, eftersom arbetet gör nytta under många år.

”I början kunde man säga exakt var man varit men nu är det på så många ställen att man inte kommer ihåg. När man helt börjat glömma kanske det är dags att sluta”, avslutar Mikael med ett skratt.

Text: Christiane Petit 
Foto: Mari Widetoft

Share post with: