Att alla inte hört talas om Domsands kök är inte så konstigt, eftersom varumärket marknadsförts väldigt litet. Men varje vecka produceras i genomsnitt två kök i Bankeryd av företaget JS Snickeri. Det är ett snickeri där påhittigheten och arbetsmoralen är hög och tonen ärlig men hjärtlig.


Det råder en familjär stämning i snickeriet där sju personer arbetar. Mitt bland maskiner, träskivor och kantlister går en hund lugnt och nöjt efter en av de anställda.

”Han ingick i anställningskontraktet”, berättar delägaren Johan Thunberg när han visar runt.

En trappa upp finns företagets utställning av fina och egenutvecklade kök. Johan berättar hur företaget arbetar med skåplösningar och bänkskivor av olika material. Att bygga kök är ett hantverk och det är uppenbart att det krävs kunskap och innovationsförmåga för att få köken att passa varje enskilt utrymme.

Delägare med kompletterande kunskaper

Johan Thunberg och Jocke Svensson äger företaget tillsammans. De har olika bakgrund och kompetenser men betonar själva att de kompletterar varandra väl. Och det märks att de gillar att arbeta tillsammans och att dessutom arbeta hårt.

”Det här känns inte som ett jobb för mig. Jag har aldrig känt det så. Det är roligt att arbeta eftersom varje kök är sitt eget. Skulle vi göra 200 likadana kök skulle det inte vara lika stimulerande”, berättar Jocke.

Jocke ritar köken i ett digitalt ritprogram. Både Jocke och Johan är måna om att ha en nära kundkontakt. Det är en del i arbetet som de båda gillar. Joakim börjar alltid först med att titta och mäta på plats hos kunderna. Handlar det om ett hus under produktion, kontrollerar Jocke måtten ytterligare en gång innan byggnationen av köket påbörjas – gärna så nära leveransdatum som möjligt. Materialet beställs alltid i förväg.

Köken kan byggas i olika typer av utrymmen

Företaget arbetar utifrån tre grundkök i olika prisklasser. Köken passar olika inredningsstilar med varierande typer av luckor, färger, lacker och bänkskivor i alltifrån trä till akrylkomposit, sten och marmor.

”När det kommer till sten och marmor har vi fantastiskt samarbete med Jönköpings stenhuggeri i Habo”, berättar Jocke.

Det finns inga standardmått på de köksstommar som företaget producerar. Allt anpassas efter kundernas köksutrymmen. Företaget producerar till och med kök för eventuellt vinda och sneda hus. Maskinerna de arbetar med går därmed att anpassa till de mest udda mått.

Det har blivit en hel del inköp av maskiner med tiden – ungefär en miljon kronor i investeringar per år. Idag finns i företaget två maskiner för framtagning av stommar och luckor, en kantlistmaskin, en såg, bredbandsputs och en fanérpress.

”Ibland handlar det om komplicerade lösningar som utmanar. Vi lovar lite för mycket ibland. Och då kan jag tänka – vad har jag lovat nu. Men när man ser slutresultatet känns det som en stor belöning. Överlag är det en tillfredsställelse att se nöjda kunder”, fortsätter Jocke.

I slutänden ser JS Snickeri till att köket monteras upp om det är det kunden vill. Kunden kan alltså välja totalentreprenad. Annars levererar JS snickeri köket färdigt till kundens dörr.

Mer frihet med två delägare

Det var Jocke som startade företaget 2005. Han arbetade från början ensam i företaget med att producera sängramar till Norge. Efter att ha byggt ett kök till sig själv blev det sedan mer av den varan. 2013 flyttade sängtillverkningen till Baltikum och snart koncentrerades företagets tillverkning till att gälla kök. I dag motsvarar just köksproduktionen ungefär 90 procent av verksamheten. Resterande tillverkning handlar om inredning till hotell och restauranger.

Johan arbetade som säljare i 20 år innan han började fundera på en ny livsbana.

”Jag hade förmånen att ha en vän som äger ett snickeri, där jag fick arbeta på halvtid i sex månader med målning. Sedan var jag inne i snickeribranschen. När sedan Jocke frågade om jag ville hjälpa till så ledde det ena ledde till det andra. Jocke har en hög kompetens vad gäller snickeri och jag kan komplettera med kunskaper om ytskikt och sälj”, fortsätter Johan.

Företaget växte lite för mycket och lite för snabbt och Joakim ville heller inte tacka nej till jobb. 2017 frågade Jocke därför på vinst och förlust om Johan ville köpa in sig i företaget.

”Jag svarade ja. Det var ett bra beslut, vågar inte säga något annat”, skrattar Johan. ”Men Jocke är född på ett snickeri. Han kan allt. Jag har mina begränsningar. Det har tagit tid att hitta våra roller. Jag har bl.a. ett stort kontaktnät vilket såklart är en bra komponent. Ofta tar Johan de nya kunderna – och då gäller det att kunderna accepterar det”, fortsätter Jocke.

Båda menar sig ha stor tillit till den andre och att de undviker ifrågasättande.

”Vi sysslar inte med gnäll och det är skönt att ha någon att bolla med”, betonar Jocke. ”Ja, och nu kan Jocke ta semester ibland”, kontrar Johan. 

Domsands kök följer kökstrenderna

Företaget, som idag har fem anställda, försöker hålla försäljningen av platsbyggda kök inom en femmilsradie – i alla fall när det handlar om totalentreprenad. Men att sälja leveransfärdiga kök kan de däremot göra till hela Sverige, bara det finns befintliga byggare på plats hos kunden som kan ta emot och montera köken. Företaget har en återförsäljare i Stockholm och en i Göteborg.

Återförsäljaren i Stockholm är den som håller koll på vilka trender som gäller.

”Det tar ungefär ett år för trenderna att komma från Stockholm till Bankeryd”, berättar Jocke.

Det går inte att undgå att förstå att de båda äger en passion för kökstillverkningen och att de är måna om perfektion.

”Jag har aldrig jobbat så mycket i hela mitt liv – men jag trivs. Det är sällan jag arbetar mindre än 60 timmar i veckan. Jocke har tvingat mig att bli morgonpigg. Som säljare var man aldrig på kontoret före klockan 08.00. Till snickeriet kommer jag oftast sällan senare än 06.15. Vi har sagt att vi ska åka hem vid 18.00 på kvällarna. Men vi måste också hinna med att rita köken också. Det gör att vi ibland ändå arbetar efter klockan arton”, fortsätter Johan.

Bättre arbetsflöde ger förutsättningar för fler kök

Det har precis också levererats en ny lackmaskin till snickeriet. Arbetet i linjen ska struktureras om så att företaget kan leverera tre kök per vecka i fortsättningen. De fem anställda, som Johan och Jocke talar varmt om, måste därför komma in i nya rutiner.

Hade jag behövt ett kök hade jag definitivt velat köpa det av JS Snickeri. Slutresultatet liknar Kvänums. Både Johan och hunden följer med till utgången. Det är sen fredagskväll och arbetet för dagen är ännu inte klart. Men trots Johans och Jockes föresatser om att åka hem, är det något som säger mig att det inte är dags för hemgång än.

Text: Jessica Hagård
Foto: Mari Widetoft

Share post with: