I sju säsonger har Håkan och Jessica Hagård ägt och drivit Hagårds Lagård med en egen höghöjdsbana i centrum. -Vi tar vuxnas behov av lek på allvar. Vår verksamhet stärker både självförtroenden och bygger relationer, berättar Håkan som idag arbetar heltid i företaget.

Höghöjdsbanor blir allt vanligare i norra Europa, medan de funnits betydligt längre i till exempel Storbritannien och Tyskland.

”Jag hade aldrig hört talas om höghöjdsbanor innan Håkan ville låta bygga en. Jag trodde inte intresset skulle vara så stort alls utan tänkte – Är du galen? Men sedan testade jag att gå en själv, trots att jag på den tiden var rätt höjdrädd. Och jag blev då alldeles hög av glädje och stolt över mig själv. Det var verkligen en kick”, berättar Jessica.

Aktiviteterna blir allt fler

Innan de drog igång projektet Hagårds Lagård så hade Håkan arrangerat paintbollaktiviteter i skogen på den gamla släktgården.

”Jag ville elda upp ladugården, men blev hindrad av frugan. Men byggnader kostar att underhålla och 2010 så hittade jag begagnad paintbollutrustning på Blocket och drog sedan igång en verksamhet i all enkelhet”, berättar Håkan.

De vackra omgivningarna runt gården med den gamla kvarndammen skapar förutsättningar för olika typer av aktiviteter. Under åren har verksamheten utökats med, förutom paintboll och höghöjdsbanan, fler ziplines det vill säga linbanor i skogen, en klättervägg i husväggsformat och olika typer av mångkampsaktiviteter. Dessutom finns det nu i ladugården en konferenslokal med serveringskök och en reception.

”Vi har från och med i fjol också en råmande toalett designad som ett utedass. Håkan och jag är på vissa sätt väldigt olika som personer. En sak har vi dock gemensamt, vi kan båda ha de mest udda av idéer. Det är nästan så att ju mer udda, desto mer går vi igång på dem”, fortsätter Jessica.

Olika grupper hittar till Hagårds Lagård

Sedan starten har mängder med grupper hittat till Hagårds Lagård. På våren handlar det främst om svensexor och möhippor, företag och organisationer. Under sommaren kommer turister, släkter och familjer – och på hösten handlar det ofta om olika typer av kick-offs. Säsongen börjar i april och slutar i oktober.

”Vår ambition nu är att bygga fler aktiviteter inne i ladugården och därmed kunna förlänga säsongen. Bland annat vill vi ha fler aktiviteter som fungerar för hela familjer, också för de lite mindre barnen. Dessutom har vi nu köpt Julareds gamla kvarn och om vi bara får klart med sökta tillstånd så kan vi dessutom utöka vår verksamhet i och runt kvarnen på olika sätt. Exakt hur får vi återkomma om”, säger Håkan.

Säkerheten i höghöjdsbanan har varit en viktig fråga för paret. Systemet de investerat i Rope-Roller, är ett av de allra säkraste på marknaden. Det var dyrt men värt det, tycker paret. De låter en oberoende kontrollant kolla banan varje år och sedan besiktigar de utrustningen och dessutom går igenom banan varje dag.

”Att vi har ett system som är säkert gör att jag kan sova lugnt om natten, trots att jag är en orolig själ. Jag tror det är bra att vara orolig om man ska äga en bana där människor går åtta meter över marken”, menar Jessica.

Paret får bra stöd från bygdens aktörer

Från början fick företaget stöd från Landsbygdsprogrammet och nu också stöd från Leader – lokalt ledd utveckling. Båda upplever sig dessutom ha fått bra stöttning från såväl Mullsjö som Habo kommuner – såsom från Tidaholms Sparbank.

”Det känns väldigt bra att ha bygdens aktörer i ryggen, men jag tror att de flesta som kommer till oss också upplever att de fått med sig en verkligt härlig upplevelse. Många personers självförtroende ökar när de exempelvis klarat av vår höghöjdsbana. Adrenalinet bidrar till många skratt och en minnesvärd samvaro. Under konferenser märker vi stor skillnad i stämningen före och efter en aktivitet”, konstaterar Håkan.

”Barn är bra på att vara i stunden och att leka. Det är många som betonar att det är viktigt även för vuxna. Därför har mindfulness ju blivit populärt. Behovet av lek däremot glöms lätt bort. I en stressad, kanske lite tråkig vardag, behöver man inte bara tid att koppla av. Man behöver också tid för att utmana sig själv och att bara ha roligt tillsammans. Det känns härligt att kunna bidra till det”, avslutar Jessica.

Text: Robert Widetoft
Foto: PhotoByMari

Share post with: