Sofia har ett vackert och ovanligt efternamn som väckte min nyfikenhet. Så jag var tvungen att fråga. Sofias föräldrar tog efternamnet Corneskog tillsammans med hennes farbror och hans fru. Numera är de några stycken som heter det, för alla som gift in sig i släkten har tagit efternamnet Corneskog. Sofias man gjorde det också.

Sofia är 48 år gammal och bor med sin familj i Bankeryd. Familjen består av hennes man Niklas och deras två barn Alvin, 15 år och Tyra, 10.

Sofia har alltid sysslat med skapande i någon form. Hon är uppväxt i en kreativ familj med en pappa som drev företag inom möbelbranschen och en mamma som sytt, målat, musicerat och gjort keramik under hela Sofias uppväxt. Mamma Siw lärde henne grunderna i att sy, men det var först i 30-årsåldern som Sofia läste mönsterkonstruktion och sömnad på Textilhögskolan i Borås.

Sofia designar, syr upp och ändrar brud-och festklänningar. Hon hyr även ut Vintage-brudklänningar. Ateljén (Stationshuset) ligger i Bankeryd utanför Jönköping.

”Jag och min man köpte Stationshuset i höstas efter att jag haft min verksamhet i hemmet under 2 års tid. Företaget gick bättre än jag trott och mitt jobb tog över stora delar av huset till slut. När vi hittade Stationshuset var det bara så mycket som stämde. Det ligger bra, med närhet till tåg och buss. Det är parkering utanför huset. Och lokalerna var nyrenoverade och passade min verksamhet. Huset har en historia och det är häftigt att få ta över ett gammalt hus från 1800-talet.”

Sofia har alltid varit intresserad av mode och trender och följer gärna trendspaningar i media: Pinterest och Instagram. ”Men egentligen är det så mycket mer än trender som är viktigt. Jag inspireras av tanken på att alla kan bli vackra i ett plagg som sitter bra – ett plagg som är anpassat just efter din kropp. Livet som helhet inspirerar liksom alla människor jag möter i mitt yrke.”

Sofias affärsidé är baserad på det hon tycker är allra roligast

”Min passion! Jag fick möjligheten att gå som lärling hos en underbar Skräddarmästare i Göteborg (Lillemor Eriksson). Hon sydde mycket brudklänningar och stöttade upp mig när jag sydde min egen. I starten av mitt företag trodde jag att man skulle vara så bred som möjligt, men det har nog varit min styrka – att jag vågat nischa mig. Sökte lite efter konkurrenter i Jönköping, men fann att jag var ganska ensam om den inriktningen.” Marknadsföringen sker delvis via sociala medier – Facebook, Instagram och hemsidan. ”Sedan tänker jag att jag alltid vill se till att få veta att mina kunder är nöjda – då sprider det sig från mun till mun.”

Inriktar sig mot brud- och festklänningar

”Att sy upp en klänning hos mig är en process där kunden i allra högsta grad är delaktig. En del tänker att det är en chansning att sy upp ett plagg, men jag tänker tvärtom – det är ett sätt att få ett plagg precis som man önskar exakt efter kroppsform. Första samtalet med en ny kund är jätteviktigt. Det är då jag får lyssna in vad kunden önskar.”

Att välja klänning till bröllopsdagen är ett stort och viktigt beslut och idag finns det många enastående kreationer att välja bland. Tyvärr tror alldeles för många att om en klänning ser bra ut på bild så kommer den att se lika bra ut på dem själva. Så är tyvärr inte fallet. I denna valprocess är Sofias erfarenhet till stor hjälp.


Först träffar hon den blivande bruden och pratar igenom hur hon har tänkt sig klänningen. Ibland vet de inte alls vad de vill och ibland vet de exakt. Utifrån samtalet ritar Sofia ett förslag som bruden får titta på. Bruden får också kika på tygprover. Sofia har många bra leverantörer av festtyger både från Stockholm och Köpenhamn.

Det är viktigt med first look

”När modellen är bestämd tar jag mått på bruden, ritar ett mönster och syr upp en toall – ett slags provexemplar. Sedan provar vi, ändrar mönstret utifrån vad bruden tycker. Ibland får jag sy upp ytterligare en toall. När modellen sitter perfekt klipper jag ut klänningsdelarna i det riktiga tyget och syr upp klänningen. Så allt är i noga samarbete med bruden. Den viktigaste egenskap man kan ha som sömmerska tycker jag är lyhördhet.”

Brudgummen är väldigt sällan involverad i processen. Sofias man var med när hon sydde sin brudklänning för 17 år sedan, men de flesta brudar idag vill överraska sina män. ”Det är viktigt med ”first look” säger Sofia.

Jag undrar om det är en fördel att välja en kvinnlig bransch när man är kvinnlig entreprenör.

”Jag har aldrig tänkt på det. Jag har bara valt min verksamhet utifrån att jag tycker det är mycket roligare med klänningar än kostymer. Jag är med i ett kvinnligt nätverk inne i stan för kvinnor inom kreativa näringar och det betyder mycket för mig. Mitt yrke är ju ganska ensamt, och jag trivs med det, men det är alltid roligt att träffa likasinnade och utbyta tankar och idéer tillsammans med.”

När Sofia inte syr är hon med sin familj och vänner. Hon älskar att umgås.

”Det man kanske inte vet om mig är att jag hade ett stort musikintresse som ung. Det har jag nu med, men hinner inte med så mycket som jag vill. Jag spelar både piano, tvärflöjt, gitarr och för ett par år sedan gick jag en kurs i dragspel. Jag har spelat in fyra (4) barnskivor med egna låtar under sent 90-tal och i början på 2000-talet. Och förutom min sömnadsutbildning är jag även utbildad förskollärare.”

Första gången jag träffade Sofia tänkte jag – Är hon alltid så här lugn? Kan hon bli arg?
Efter vårt möte i hennes ljusa och mysiga ateljé fick jag åter igen samma obesvärade spontana känsla av lugn och jag började nästan viska. Jag förstår verkligen hur en nervös blivande brud kan slappna av när Sofia börjar ta hand om henne.

Text: Christiane Petit
Foto: Mari Widetoft

Share post with: