Tillhör du någon av alla som just nu planerar ett hemmaprojekt? Kanske byta kök, göra om badrummet eller varför inte en ny tapet i vardagsrummet. Då ska du fortsätta läsa. Magazine195 har nämligen besökt Lagerbutiken i Habo för att prata trender och få inspiration inför höstens projekt.

När jag kliver in i Lagerbutiken på kärrsområdet i Habo så regnar det utanför och det är faktiskt tomt i butiken. Inte så konstigt att folk håller sig hemma idag, tänker jag. Men tydligen har jag kommit i lugnet efter stormen.

”Det har varit en himla rush idag. Man skulle kunna tro att det skulle minska lite nu när hösten närmar sig men det har det inte gjort”, säger Torbjörn Meltzer.

Tillsammans med Angelica Sagemar börjar vi direkt prata om hur mycket de har haft att göra det sista och hur det kommer sig. Självklart är det så att det fortfarande är väldigt populärt att göra om där hemma och fixa med både det ena och det andra. För Lagerbutikens del handlar det också om att de har varit flitiga med marknadsföringen den senaste tiden.

”Vi försöker att vara aktiva och synas där våra kunder finns. Sen märker vi att våra kunder trivs hos oss. Vi har rykte om oss att göra bra jobb och är du nöjd som kund så berättar du förhoppningsvis det för dina vänner och bekanta, säger Torbjörn och Angelica fyller i – ”Där vi når ut bäst idag är på sociala medier. Det är väldigt effektivt och nåt vi jobbar med och mer med för att inspirera våra kunder”.

Djur och natur trendigt

De som bott i Habo i många år vet att det ”alltid” har funnits en måleributik i den byggnad vi befinner oss nu. Vid årsskiftet är det fyra år sedan butiken bytte namn till Lagerbutiken. Idag har butiken allt inom bad, kök, golv, tapet och färg. Dessutom kan de åta sig att utföra alla jobben, så kunden kan få en smidig helhetslösning.

”Det tror jag är viktigt för många kunder, att vi har just helheten och att du själv kan välja hur mycket av jobbet som du faktiskt vill göra själv. Många kommer in och börjar titta på material för sitt projekt som de planerat att göra själva men när de går härifrån har de ofta köpt helheten och bokat in att vi ska göra jobbet också. Vi kan ta ansvar för hela projektet med underentreprenörer och du får bara en offert”, säger Torbjörn.

Vi slår oss ner i fåtöljerna som står i tapetavdelningen och plötsligt är vi omringade av tapeter i alla dess färger och mönster.

”Vi är bland de största på tapeter i hela Jönköpingsområdet men skulle gärna ha ännu mer väggyta för att kunna visa fler tapeter. I katalogerna har vi 1000-tals olika varianter”, säger Angelica Sagemar.

Många av hemmaprojekten går i cykler under året. Badrum och kök har vi till exempel en tendens att satsa på under hösten och efter jul. Tapeter däremot byter vi över hela året. ”Från att vi tidigare målat mycket väggar är det nu väldigt inne med just tapeter”.

Jag fortsätter att titta runt omkring mig på alla tapeter och det blir ganska tydligt vad som är trendigt just nu.

Överlag är vi trötta på det svarta, vita och gråa och det gäller både tapeter och målning. Tittar vi på taperna så är det mycket mönster och det är djur och natur som dominerar, där blommor är allra hetast. Precis som klädmodet faktiskt där tapeter och kläder brukar följas åt. Vi kan också se att 1700- talet kommer tillbaka fast i en modern tappning.

Smidigt med fiberskiva

Även kök och bad följer såklart med i trenderna och när vi nu tröttnat på det svarta och vita så är det naturmaterialen som letar sig in i köket. I Lagerbutiken kan kunderna strosa runt bland flera utställningskök från Noblessa. ”Ofta behöver du hjälp att planera ditt kök och Victoria hos oss arbetar enbart med att rita kök åt våra kunder”, säger Torbjörn.

Den stora nyheten i badrummet är egentligen ingen nyhet utan har funnits sedan 1951. Fiberskivan har utvecklats mycket de senaste åren och har fått ett rejält uppsving.

”Fiberskivan har en massa fördelar jämfört med kakel. Den går ungefär fem gånger snabbare att sätta, är lättare att sköta, finns i många kombinationer av färg och mönster, är godkänd av försäkringsbolagen och är miljövänlig. Eftersom arbetet är en stor kostnad i en badrumsrenovering så blir totalkostnaden betydligt lägre”.

Vi kommer återigen in på inredningstrender. Intresset för heminredning är stort i Sverige och som allt annat går trenderna i cykler. De stora mönstren vi ser och de jordnära färgerna för tankarna tillbaka till 70-talet. Men även om många idag är väldigt trendmedvetna så finns det också en önskan om att kunna gå sin egen väg. När det idag finns så mycket att välja på är det mycket enklare att både följa trenderna och samtidigt skapa en personlig stil.

”Min känsla är att vi idag hämtar inspiration ifrån sociala medier, magasin och TV-program men vi anpassar trenderna till nåt unikt. Kunderna vill mer och mer skapa ett personligt hem, något som de själva tycker om istället för att ha allt som alla andra har. Vi vågar gå vår egen väg och det är nästan så att trenden går emot att inte inreda hemmen med de prylarna som syns allra mest överallt”, menar Torbjörn.

Vill inspirera

Totalt är de elva personer som jobbar i Lagerbutiken. Sju av dessa är hantverkare och fyra arbetar i butiken, varav en enbart jobbar med kök och hjälper kunderna att planera drömköket. Angelica och Torbjörn är överens om det är viktigt att kunna erbjuda en helhet.

”Som kund ska det räcka med att ta en kontakt för att sy ihop ditt projekt. Det är därför vi har det utbudet vi har och att vi även erbjuder oss att göra jobbet. Som pricken över ”i” har vi även en liten avdelning med inredningsprodukter från bland annat Stiil och Bruka”, säger Angelica.

Angelica och Torbjörn pratar båda inspirerat och inlevelsefullt om trender, utbud och att få dela med sig av inspiration och kunskap till kunderna. Förutom den dagliga kontakten med kunderna anordnar de även inspirationskvällar. Nästa äger rum den 24 oktober.

”Inspirationskvällarna brukar vara väldigt uppskattade. Då bjuder vi på mat och våra leverantörer finns på plats och ger de bästa tipsen, inspirerar och svarar på frågor. Om du planerar ett hemmaprojekt så är det en perfekt dag att komma hit och starta upp projektet” säger Angelica.

En av leverantörerna som kommer att vara på plats är Ulricehamns Tapetfabrik.

”Det är väldigt kul att de kommer hit. De har många spännande nyheter och spännande design av bland annat Lisa Bengtsson och Littlephant. Det är kul med alla nyheter och att få ändra om i butiken. Det ska alltid hända nåt i butiken och jag tror att det märks att vi verkligen tycker om att inspirera och hjälpa våra kunder”, säger Angelica.

Text: Niklas Bohman
Foto: PhotoByMari

Share post with: