Alla vill vi ha fred, hälsa, rättvisa, men en del människor tar på riktigt tag i saken och jobbar helhjärtat för en bättre värld. Britt-Marie ”Bitte” Ström är verksamhetsledare på BarnSamariten och hon är en sådan person. Hon har själv besökt alla projekt och länder där BarnSamariten arbetar. Senast var hon i Etiopien.

Tack Britt-Marie för att du ställer upp och svarar på våra frågor. Du träffar säkert många människor. Vilket är det möte som har påverkat dig mest i ditt arbetsliv och på vilket sätt?

Det är många möten som påverkat och berört mig genom åren så det är svårt att plocka ut ett specifikt. Men ett möte som påverkade mig väldigt mycket är ett möte som fått konsekvenser i ett nystartat projekt som heter ”Save a Girl” i DR Kongo. Vår samarbetspartner i detta projekt är Panzi Foundation under ledning av Dr Denis Mukwege som förra året fick Fredspriset för sina insatser i DR Kongo. Han riskerar varje dag sitt liv genom att öppet kritisera avsaknaden av juridisk påföljd för de som gör sig skyldiga till sexuellt våld och andra grova brott som pågår i Kongo. 2015 träffade jag Dr. Denis Mukwege för första gången här i Sverige. Vi samtalade bland annat om hur vi tillsammans skulle kunna nå barnen som lever som sexslavar på bordellerna i DR Kongo. Han bjöd ner oss till DR Kongo för att vi på plats skulle kunna se behovet. Det blev möten som berörde på djupet.

Ann-Kristin Moeller och Britte Ström från BarnSamariten på besök hos fredspristagare
Dr. Mukwege i DR Kongo.

Man brukar säga att det i Kongo är farligare att vara flicka än att vara soldat. Våldtäkter används systematiskt som vapen i krig och är ett politiskt verktyg som används för att skapa kaos. Den sexuella exploateringen av barn som pågår skadar inte bara barnen utan hela samhället. Mötet med de prostituerade barnen som lever gömda och glömda i mörka rum på bordellerna blev möten som jag aldrig kan glömma. De var så små och så rädda. Rummen var kalla och smutsiga och där inne i ett rum som bara hade en smutsig säng med trasiga, blodiga lakan tog barnen emot kunder dygnet runt. Barnen jag mötte var mellan åtta och fjorton år, svårt traumatiserade och en del med egna små barn som de fött som resultat av våldtäkterna och utsattheten på bordellerna. Det var ett mörker som inte går att beskriva.

Vi insåg att något måste göras. År 2016 implementerade BarnSamariten tillsammans med Panzi Foundation projektet ”Save a Girl” och ”Safe House”. Ett Safe House är en räddningsstation dit flickor som lyckas lämna bordellerna får komma för att rehabiliteras och läka. Här kan de känna sig trygga. Det blir deras nya hem. Det får plats tio flickor i varje Safe House och några av flickorna har egna barn med sig. Just nu är det fyrtio flickor under rehabilitering genom projektet. När flickorna fått vård och behandlingar och är redo, får de hjälp att börja i skolan eftersom många aldrig gått i skolan utan är analfabeter. Vi har fyra Safe House igång, men hoppas att det finns fler som vill vara med och bidra för att vi ska kunna starta fler då behovet är stort.

Varför valde du att jobba med det du gör?

Att jag valde att arbeta med hjälpverksamhet är inte så konstigt då jag som liten var med mina föräldrar på ett missionsuppdrag i Argentina. Det satte djupa spår i mig om att jag någon gång skulle få vara med och göra skillnad för utsatta barn. Dagligen såg jag fattiga, smutsiga, hungriga, ensamma barn på gatan. Vi bodde där nära ett slumområde så de kom ofta till vårt hus och tiggde och det gjorde avtryck. När jag var 18 år åkte jag till Brasilien för att arbeta som volontär under en tid. Jag fick med mig många erfarenheter och mycket kunskap som jag haft stor användning av i mitt arbete med BarnSamariten.

Jag vill vara med och ge de utsatta ett värdigt liv, det är en rättighet värd att kämpa för och det får jag vara med och göra genom BarnSamariten.

Vilka egenskaper anser du hjälper i ditt yrke?

Kanske att jag är ganska orädd och vågar ta nya initiativ om jag upplever att det behövs. Jag har en tro på att Gud är med och bär mig i mina uppdrag som inte alltid är så lätta, framför allt ute på fält. Man kan ju inte hjälpa alla, men jag är oerhört tacksam över att jag genom BarnSamariten får vara med och hjälpa en del, det är fantastiskt.


Jag brukar säga att man ser den fulla bilden av BarnSamariten när man kommer ut på fältet och möter mottagare av hjälpen och de som förmedlar den. Jag har mött många människor genom åren. Små barn som livnärt sig på soptippen, barn som lever som gatubarn och som sover oskyddade under tidningspapper på gatan, barn och familjer som inte har mat för dagen och familjer som bor hela sitt liv i en lerhydda. Flickor som inte får gå i skolan bara för att de är flickor och kvinnor som kämpar för sina rättigheter. Listan kan göras lång.

På kontoret i Bankeryd kan det vara lätt att bli uppslukad av allt som ska hanteras, men det blir så tydligt ute på fältet vad arbetet leder till. Att alla sysslor bidrar till stöd för många människor. Barnen får ljus i sina ögon och familjer får hopp, det berör och motiverar oss att fortsätta vårt arbete.

Varför ställer du upp på intervjun i Magazine195?

För att jag önskar att de som lever i vårt närområde ska få veta vad BarnSamariten är. När man kör förbi kontoret på Kortebovägen i Bankeryd vet man vad vi arbetar med. Kanske finns det någon av era läsare som känner att de vill vara med och bidra till vår verksamhet. Då är de varmt välkomna.

Julen närmar sig och snart ska man som företagare tänka på gåvor till anställda och kunder. Kanske skulle någon vilja ge en get, en ko eller en symaskin till sina anställda detta året istället för andra prylar, som vi oftast inte behöver. Kanske vill någon driva ett eget ”Safe House” i Kongo eller bidra till en byskola i Etiopien. Behoven är stora och tillsammans kan vi göra skillnad.

Bitte avslutar med att uppmana dem som vill göra skillnad och vill veta mer att surfa in på organisationens hemsida barnsamariten.se

Fakta om BarnSamariten
BarnSamariten (förkortat BS i texten) började sitt arbete 1980 för att hjälpa gatubarn i Brasilien. BS hjälper även mycket fattiga familjer på öar utanför Brasiliens kust genom en flytande sjukvårdsklinik. Båten med sitt ideella sjukvårdsteam går mellan öarna för att erbjuda den mycket fattiga befolkningen vård.

Sedan ett antal år arbetar BarnSamariten även i Etiopien med utbildningsprojekt för fattiga barn. Många av eleverna kommer från mycket fattiga familjer och de lever i både sjukdom och svält. På landsbygden förekommer barnäktenskap, könsstympning även om det enligt lag är förbjudet, men gamla traditioner lever kvar i byarna. Tack vare byskolorna är BS med och förhindrar att flickor gifts bort i för tidig ålder genom att erbjuda flickorna gratis skolgång. Många av eleverna har med hjälp av skolfadderstöd gått vidare till högre studier, gymnasiet och universitet efter att de slutat i byskolorna. 

Självhjälpsprojekt – ett långsiktigt arbete
BS vill verka för att barn och familjer ska få möjligheter att genom egen förmåga förändra sina levnadsvillkor. I DR Kongo bidrar BarnSamariten till att unga våldtagna kvinnor får lära sig att sy för att kunna starta en egen affärsverksamhet och därigenom bli självförsörjande. De unga kvinnorna har ofta svåra trauman med sig. De rehabiliteras och får vid behov sjukvård under tiden de finns i projektet. Det är nödvändigt för att de ska kunna tillgodogöra sig den kunskap de får. Behärskar de unga kvinnorna ett hantverk kan de försörja sig och sina barn. En symaskin ges till alla flickor som avslutat kursen för att de ska kunna starta sin verksamhet. 


Ett annat projekt är ko- och getprojektet i Etiopien. De som får en ko eller getter är de som har det fattigast och svårast, ofta änkor med barn att försörja och utan inkomst. Om någon i familjen blir sjuk, kan de sälja en kalv eller get och på så sätt få hjälp till utgifterna. Kon ger näringsrik mjölk och kalvarna som föds kan behållas eller säljas. En mjölkko och getter kan förändra livet för en hel familj.

Text: Christiane Petit & BarnSamariten
Foto: BarnSamariten

Share post with: