Med varumärken av hög kvalitet och med en stor portion kunskap om skor och skomakeri har Sjöqvist skor i över åtta årtionden givit service och tips till var och en av de som besökt butiken och skomakeriet i Jönköping. Trots en framväxande e-handel så ser ägaren Bosse Sjöqvist positivt på framtiden. Kombinationen av butiksförsäljning, egen e-handel och ett skomakeri i direkt anslutning till butiken gör att Sjöqvist skor även fortsättningsvis kan stå för god kundservice, kvalitet och dessutom kunna ståta med egentillverkade skor.

Klockan är bara förmiddag och butiken på Klostergatan i Jönköping har precis öppnat. Trots det så är Bosse upptagen i telefon med förfrågan från kund och personal på plats hjälper samtidigt besökande kunder med provning av nya skor. Det märks direkt att både Bosse och de anställda sätter den enskilda kundens behov och önskemål i första rum. Det finns en mängd olika modeller och varumärken av god kvalitet på plats hemma i butiken både för barn och vuxna.

Sjöqvist skor har varit med om ett par generationsskiften och verksamheten har hunnit med att se se en mängd skobutiker öppna och stänga i Jönköping. Sedan ett par år tillbaks är det Bo Sjöqvist som driver verksamheten. ”Tidigare fanns även min bror Åke med och dessförinnan min far Carl-Gustav som tog yrket som skomakare efter hans far Gunnar”, förklarar Bosse. Skomakeriet kompletterades så småningom också med försäljning av skor i butik och under de senaste tre till fyra åren så når man även kunder via webbutik.

Står för service och kvalitet i en föränderlig bransch

Det har precis som inom många branscher funnits en stor osäkerhet under senare år om vad som väntar i takt med e-handelns framväxt. Bosse medger att det som hänt på e-handelssidan har fått en viss påverkan i hur kunder kommer i kontakt och hur köpbeteende delvis förändras. Men samtidigt menar han att väldigt många av nätbutikerna går med förlust.

”Det är på många sätt en konkurrensutsatt bransch och man kan exempelvis se barnskor i butik eller på nätet som kanske inte kostar mer än någon hundralapp. Det är ju självfallet så att de är tillverkade i fjärran östern till en väldigt låg kostnad. Vi upplever samtidigt att fler och fler efterfrågar bättre kvalitet med längre hållbarhet. Och vi kan även se trender där man tvingas till att ta mer betalt på webben för bl.a. frakt och returer.

Därför passar vårt koncept väl in där vi erbjuder försäljning både i butik och på webben. Vi vill utöver kvalitet även ge våra kunder en stor portion service där vi tillsammans hittar rätt par skor för varje individ. Det är självfallet också en stor trygghet att köpa skor av oss då vi också i och med skomakeriet direkt kan laga, förbättra och till och med, vid behov, ändra på en sko för att den ska passa bättre”, berättar Bosse.

Skomakeriet utvecklas

För ett par år sedan så anställdes skomakaren Agop. ”I och med att Agop är skomakare och att han tidigare har jobbat med skoproduktion i hemlandet Libanon, så kan vi dessutom med vissa begränsningar tillverka och specialanpassa skor helt enligt kundens fötter och önskemål. Agop förstår hela processen och den tekniska konstruktionen bakom en sko vilket gör att vi på ett tryggt vis även kan ta oss an och laga eller förbättra väldigt dyra och exklusiva produkter”, säger Bosse.

”Skomakeriet ger oss såklart också en stor fördel i butiken när någon kommer in med speciella önskemål. Både när de köper skor av oss eller när man kommer med skor inhandlade på annan ort. Då kan vi säkerligen fixa det här. Vi tar ofta emot både begagnade skor och faktiskt även helt nya skor och stövlar för att stärka upp exempelvis sulor och därmed redan från början förlänga produktens livslängd. I och med att vi har Agop anställd så kan vi löpande göra alla typer av lagningar av klackar, sulor och lästning till mer komplicerade lagningar av exempelvis randsydda skor. Det är absolut värt pengarna speciellt om man köpt relativt dyra skor eller stövlar”, menar Bosse.

Egen produktion från grunden

Sjöqvist skor förefaller vara en butik ”på tårna” som lyckats att blanda det nya och moderna med det mer traditionella och hantverksmässiga i ett och samma koncept. Man är även i stad med att producera skor från grunden som ger den unika möjligheten för kund att själv kunna vara med och påverka design och form. ”Detta är en process vi har inlett där ett antal kunder hjälper till genom att ge oss värdefull feedback. Vi hoppas att kunna utveckla denna del med egentillverkning allteftersom och är öppna för alla typer av förslag och idéer”, säger Bosse förhoppningsfullt.

Agop


Inom ramen för skomakeriet så kan man även laga exempelvis andra typer av skinnprodukter så som väskor och exempelvis ridutrustning. ”Vi lagar ofta väskor och andra typer av accessoarer och har bl.a. även en trogen skara kunder inom ridsporten som ofta tycker det är värt att laga den ofta dyrt inköpta utrustningen, avslutar Bosse.

Det är inte varje dag man möter någon som så fullt ut i detalj kan sina produkter så väl som Bosse. Jag konstaterar med ett leende att jag har lärt mig mer om skor under de senaste två timmarna än under hela mitt liv. 


Varför inte damma av de där gamla höstfavoriterna som ligger hemma på vinden och se om Sjöqvist skor kan väcka dem till liv igen.

Text: Robert Widetoft
Foto: PhotoByMari.G:W

Share post with: