Några kilometer utanför Habo tätort - närmare bestämt på Daräng Sörgården nummer 5 - så bor sedan några år tillbaks familjen Fäger som består av Lizette, Johan och dottern Felicia. Det egenhändigt byggda lösvirkeshuset är uppfört i en lantlig och traditionell stil med en klassisk och tidsenlig inomhusmiljö. Magazine195 träffade Lizette som berättade om både sitt intresse för inredning och hur det kom sig att familjen köpte en egen städfirma.

När det för några år sedan blev aktuellt för Lizette och Johan att hitta ett hus så var de redan inledningsvis inställda på att antingen hitta ett befintligt hus och bygga om det alternativt att bygga eget själva från grunden.

Valet föll tillslut på det senare alternativet vilket även inbegrep att bli grannar med Lizettes föräldrar. ”Det blev den mest kostnadseffektiva lösningen samt att det även på så vis blev praktiskt för min del då jag kunde få hjälp av min mamma med hästarna som vi då hade”.

Vill ha det mysigt där man bor

Lizette berättar att hon förvisso även gillar modern och stilren inredning men har till trots en förkärlek till den ”gamla stilen”. ”Jag känner att där jag själv ska bo så vill jag ha det mysigt. Jag tycker att den här lite äldre stilen ger en högre mysfaktor samtidigt som jag tycker att det fortfarande är möjligt att matcha in även moderna saker. Jag är sådan så att jag förälskar mig i saker helt enkelt. Vill jag ha ett visst föremål så ser jag till att kunna matcha in det i hemmet”, berättar Lizette. Familjen Fägers hem är överlag inrett med genomtänkta detaljer som var och en tycks ha någon form av koppling till varandra.

”Vi gillar att köpa både antika möbler och olika inredningsdetaljer. Vi började faktiskt att samla möbler redan innan vi hade huset. Mamma och pappa upplevde exempelvis en period då det var fullt med våra saker i deras garage”, säger Lizette och skrattar.

Heminredning är en passion

Lizette berättar att det är väldigt viktigt för henne att också hålla i ordning och hela tiden underhålla hemmets stil och känsla. ”Det är mitt absolut största intresse helt enkelt – min passion. Så för mig känns det absolut inte som en belastning att städa, pynta och fixa. Jag lägger säkert ett par timmar per dag i genomsnitt. Varje morgon innan jag lämnar hemmet så plockar jag exempelvis i ordning, bäddar och kanske gör något av det som jag planerat att ändra hemma såsom att kanske sätta en kruka med nya växter eller göra om i hyllorna för att få plats med ett nyinköpt alster”.

Det kanske förstås kan uppfattas som pretentiöst men Lizette verkar helt och fullt ut vara väldigt intresserad av både inredning och att också hänge sig på ett passionerat vis där inget lämnas till slumpen.

Mynnade ut i köpet av Vätterstäd

För några år sedan då både Lizette och Johan hade jobb som tog mycket tid i anspråk så beslöt de sig för att anlita en städfirma för regelbunden städning i hemmet. När firman, vid namn Vätterstäd, sedan skulle säljas så blev de oroliga för att bolaget skulle köpas upp av ett större städbolag och på så vis bli mindre personligt och att man heller kanske därmed inte skulle kunna ha kvar fördelen med att ha samma person vid varje städning. ”Jag själv är pedant och behöver därför ha det rent och snyggt omkring mig i mitt eget hem för att trivas och må riktigt bra. Men sedan tycker jag också att städning är något väldigt viktigt och att varje hem behöver städas på olika vis. Vi ville därför gärna ha kvar samma person hos oss. Vi funderade ett tag men beslöt oss sedan för att ta ett steg ut i det okända och försöka att köpa Vätterstäd.

 

Vill växa lagom mycket

För ungefär två år sedan så blev tillslut köpet av det lilla städbolaget verklighet. Idag har Vätterstäd (som fortfarande är namnet) två heltidsanställda, två som jobbar extra samt en fönsterputsare som kommer in på timmar. ”Det är forfarande väldigt viktigt för oss att bevara samma känsla nu när vi driver företaget och att därmed fortsätta att fokusera på det lite familjära, det vill säga vi vill kunna känna till alla våra kunder och veta precis vilka önskemål var och en har. Vi vill samtidigt även kunna ha en relativt nära relation till våra anställda och vill därav heller inte växa för mycket, fortsätter Lizette. Vi letar visserligen efter ytterligare en heltidsanställd just nu – men vi vill som sagt inte växa för snabbt, förtydligar Lizette avslutningsvis. #

Text: Robert Widetoft
Foto: Mari Widetoft

Lizette tipsar inför julen

Dekorera med granris i mängder! Passar in överallt och ger en varm ombonad julkänsla, dessutom inte särskilt kostsamt. Ett plus är också att det sprider en fräsch doft. Dekorera med julpynt som går ton i ton med övrig inredningoch håll samma tema från rum till rum. Överdriv gärna med juliga dekorationer men sprid inteut dessa. Bestäm en eller två delar i rummet som ska dekoreras och ”satsa järnet” där. Matcha paketinslagningen med årets tema fördukningen till julbordet så blir det en genomtänkt känsla. Gör man stora julbak och lagar mycket mat tilljulen i förväg är mitt bästa tips att förvara dessa i finare plåtburkar eller glasburkar så behöverdessa godsaker ej läggas upp på serveringsfatnär middagen eller fikat väl ska dukas fram. Det blir dekorativt att ställa fram dessasom de är, vilket också gör att man sparar tid.

Share post with: