De har hand om ett hus, en stor tomt, två hundar, tre katter, fem tuppar, 31 höns och ett företag. För att klara tempot och ansvaret gäller det att vara samspelta. Det är de. Det märks att de känner varandra väl.

Gun Lennartsson och Christer Widahl säljer och installerar garage- och industriportar, dörrar, staket, stängsel och grindar. På företaget Widahls Port- & Villamiljö jobbar även Guns son, Martin. Gun och Christer har levt ihop i 10 år och det händer fortfarande att folk säger att de är nykära, det är självklart för dem att hålla varandra i handen och det syns när de tar på varandra att dessa två hör ihop.

Att driva företag kräver ett stort engagemang och förmågan att klara hög arbetsbelastning

Innan de tog beslutet att starta företag var de båda anställda i samma företag och trivdes från början med att jobba tillsammans. Det gör de fortfarande. Som egen företagare får man ofta sköta många sysslor. Lite förenklat kan man säga att Christer gör hembesöken och installationerna, Gun sköter… resten. Allt från skissen Christer visar henne till ritning, offert, marknadsföring och fakturering. Förr i tiden, följde hon med och installerade portar och grindar, nu hinner hon inte längre. Och kroppen vill inte riktigt med, det är ett fysiskt tungt arbete.

Hemmet (och djuren) sköter de ihop. Den som inte jobbar får laga kvällsmaten. De har olika temperament, Christer trycker på gaspedalen, Gun bromsar försiktigt. Men de pratar med varandra om allt, och tillsammans hittar de en hastighet som passar båda.

Även om man föds av företagarföräldrar så föds man inte nödvändigtvis till företagare. Många människor har bra idéer och stora drömmar, men det är långt ifrån alla som har vad som krävs för att förverkliga dem. Att vara företagare handlar om att vara kreativ och modig, att ha viljan och drivkraften att omsätta sina idéer och drömmar till handling. Man ska antingen brinna för sin produkt eller för att hjälpa andra människor och man måste arbeta hårt och, framför allt, skall man se möjligheter före hinder.

Som Gun säger med ett leende, ”man måste vara lite naiv för att våga starta eget”.

Forskning visar att det är vanligt att entreprenörer är riskbenägna, inte dumdristiga utan snarare att de är medvetna om sina satsningar och riskerna med dessa. ”Man måste våga” säger Christer. Även bra idéer kan misslyckas och man ska ha en förmåga att ändra på felaktiga beslut. Men att vara sin egen chef ger en enorm drivkraft och motivation till att jobba hårt för att fortsätta driva företaget framåt. Pensionsåldern flyttas också framåt. ”Bara 5 år till…” säger Christer och Gun skrattar.

Det finns många myter kring företagande ”inflikar” Gun – som att man tex. snabbt tjänar mycket pengar. I deras fall är det tillfredsställelsen att göra ett bra jobb, att göra kunden nöjd som är största drivkraften. Sen måste man givetvis tjäna pengar på det man gör för att kunna utvecklas och fortsätta.

Det är inte alla par som klarar att både jobba tillsammans och leva ihop. Att driva företag kräver ett stort engagemang och förmågan att klara hög arbetsbelastning, arbetsveckorna är långa. Det blir många timmar, man kan inte som en anställd lämna till morgondagen, man kör tills man är klar och man har inte tid att vara sjuk, att ta långledigt, att resa.

Fast lite egen tid måste man ha för att orka. I Gun och Christers fall försöker de så ofta tillfälle ges att förena jobb med lite nöje, de plockar guldkorn i vardagen: en god lunch eller lite fika efter ett kundbesök, en föreläsning, en konsert.

Widahls säljer och installerar garage- och industriportar, dörrar, staket, stängsel och grindar.

Båda gillar att resa med bilen och en husbil står nästan färdig på tomten, ”det ska bara…” när tid finns. Inredning till husbilen har delvis plockats från den gröna husvagnen som gjorts om till hönshus. Lyxhönsen säger jag, de har det verkligen bra. Tupparna får besöka dem ibland, vid behov, annars får de strosa utanför staketet om de vill klara sig utan att bli pickade. De 31 bestämda fjäderklädda damerna i hönsflocken har utsett tupparna till hackkycklingar, det är de svarta fjädrarna de har på fötterna som utsätter dem för fjäderhackning. Beteendet är tydligen en vanlig störning hos värphöns runtom i världen. Hönsen hackar och drar ut fjädrarna på sina offer. I värsta fall kan beteendet leda till kannibalism så det är verkligen tur för tupparna att de får hålla sig utanför.

Men hönsen är inte bara elaka, de ger många och fina ägg och även en rik gödsel som gjorde parets tomatplantor tunga av frukt, massvis med vackra tomatklasar i olika former och färger. Det vattnas i munnen när jag tittar på dem, en god caprese med tomat, mozzarella, basilika och olivolja. En smak av sommar!

Ja, det är en riktigt finn sommardag på Ekhagen, skogen omfamnar huset och gården. Det är grönt, lugnt och tyst. Det är kanske just lugnet som gör att Gun och Christer orkar med allt jobb och slit. Jag tar en sista tugga av sockerkakan (den smakar ännu bättre när jag vet var äggen kommer ifrån) sen lämnar jag paret Widahl. #

Text: Christiane Petit
Foto: Mari Widetoft