Habo IF har en ny ordförande i Mattias Hallman. Magazine195 stämde träff med honom och det blev ett samtal om ledarskap, fotboll (såklart), hur viktigt det är att barn och ungdomar rör på sig och att det blir både roligare och enklare om vi gör saker tillsammans.

Ordet ”tillsammans” är väldigt viktigt för Mattias och sammanfattar tydligt hur han ser på Habo IF. Han älskar engagemang såväl i det stora som i det lilla och menar att ensam sällan är stark. Snarare är det tvärtom.

– I en förening som Habo IF är vi många som bidrar till vad vi är och hur vi uppfattas som förening och vilken verksamhet vi har. Det är barn som spelar och kämpar, ledare som utbildar och inspirerar och föräldrar som hejar och stöttar. Därtill finns det anställda, sponsorer, representationslag, en styrelse och säkert fler ändå. Tillsammans kan vi göra mycket men vi är beroende av att många gör lite, säger han.

Mattias är 43-åringen från Lycksele som via omvägar landade i Habo 2004. Han är gift med Elinore och deras tre barn har alla spelat eller spelar idag fotboll i Habo IF. Personligen har jag känt Mattias sedan våra döttrar började på samma förskola 2006 och vi är båda två tränare för flickor födda 2005. Vi har under både många och långa samtal pratat om just engagemang och hur viktigt det är att vi inom föreningen drar åt samma håll och har en gemensam grund att stå på. Jag vet hur engagerad Mattias är och nu när han är ordförande är det hans uppgift att vara den som skapar de förutsättningar som tränare, ledare, föräldrar och alla andra behöver för att det ska kännas meningsfullt att engagera sig. Jurgen Klopp är en stor förebild för Mattias och han lyfter fram ett citat:

As leaders it is our responsibility to build an inspiring vision for our team members to follow. We have to show them how the outcome will benefit them as well as the whole organization. We must create an environment where people can thrive, grow and succeed with passion.

– I en förening som bygger på ideellt engagemang handlar mycket om att skapa just förutsättningar. Klubben Habo IF vill skapa trygga och bra miljöer för våra barn och ungdomar där de kan, vill och vågar utvecklas. Där de vågar vara kreativa och växer genom samarbete och relationer med andra barn och vuxna. Både som individer och som fotbollsspelare. Då måste vi i styrelsen ge våra ledare förutsättningar att skapa de miljöerna. Vi behöver vara de som erbjuder en stabil grund att stå på så att alla i Habo IF vet vad vi som förening står för, vad vi förväntar oss av dem och vad de kan förvänta sig av Habo IF.

 

Satsar på värdegrundsarbete

Jag frågar Mattias om han kan konkretisera lite vilka förutsättningar det är som han ser som allra viktigast. – Jag är övertygad om att en grundförutsättning är att vi har en utbildningsstege som gör att alla våra tränare har rätt utbildning vid rätt tillfälle. Då har vi skapat bra förutsättningar för att erbjuda en verksamhet som håller hög kvalitet och följer en röd tråd.

– Nästa stora pusselbit är vilka värderingar vi bygger vår verksamhet på. Jag vill satsa på vårt värdegrundsarbete så att det blir tydligt vad vi står för och vad vi inte står för. Om vi har en gemensam grund att stå på och dessutom känner gemenskap och samhörighet så har vi väldigt bra förutsättningar för att tillsammans utveckla Habo IF i rätt riktning.

Under intervjun pratar Mattias mycket och engagerat om Habo IF, hans visioner och hur engagerade ledare och föräldrar tillsammans är med och skapar Habo IF. Det har varit hektiska månader som ny ordförande och mycket att sätta sig in i samtidigt som säsongen dragit igång på allvar. Då underlättar det att många praktiska saker rullar på som de ska.

– Jag måste passa på och skicka ett beröm till min företrädare, Nils-Inge Carlsson. Han har i högsta grad varit med och skapat den struktur och stabilitet som föreningen har idag. Det känns inspirerande att få bygga vidare på detta och förhoppningsvis göra Habo IF ännu bättre.

Det viktiga är att barn rör på sig

Habo IF’s aktiva består till 95% av barn och för Mattias är det självklart att de är viktigast. Han pratar återigen om förutsättningar och denna gången handlar det om att skapa förutsättningar för att alla ska kunna vara med. Alla är olika och olika är bra, är ett uttryck som används inom svenska fotbollsförbundet och det speglar även Mattias vision med Habo IF.

– I min värld får alla plats på Slätten. På sommaren är det här man ska vara och röra på sig, ha kul och utvecklas. Om man vill. Habo IF är en breddförening, utan ”toppningar” och utslagning, där vi vill utveckla varje individ ut från dennes förutsättningar och mål. Jag är övertygad om att det inte bara skapar en stor bredd utan att vi genom åren också kommer att få se en del riktigt duktiga spelare som är utbildade i Habo IF. Vi är stolta över vårt seniorlag på herrsidan med många unga duktiga spelare fostrade i Habo IF.

 

Mattias menar att det viktiga är att barn och ungdomar rör på sig mer, inte att de blir elitspelare. Frågan är så viktig att Riksidrottsförbundet har utsett den till den absolut viktigaste frågan för svenskt föreningsliv.

– Vi vill vara en positiv kraft som bidrar till att fler barn hittar till idrotten och att fler väljer att fortsätta längre. I Habo har vi alla tänkbara förutsättningar för att lyckas. Slätten är en fantastisk anläggning där flera föreningar och idrotter samsas och Habo Wolley hyllas för sitt arbete med såväl barn som med integrationsfrågor. För mig är det oerhört inspirerande att se alla bra saker som andra föreningar i Habo gör och det fungerar som en stark drivkraft för att Habo IF ska bli ännu bättre. Tillsammans har vi fantastiska möjligheter att göra bra saker för våra barn och ungdomar.

Våga misslyckas

Mot slutet glider samtalet in på ledarskap. Mattias arbetar till vardags som enhetschef på vårdcentralen i Norrahammar, har genom sitt engagemang i kyrkan varit ledare i många år och han är ungdomsledare i Habo IF. Den stora frågan är såklart hur han ser på ledarskap.

– Ledarskap för mig är a hitta vad det är som motiverar barnen så att viljan att våga (även om man riskerar att misslyckas) är större än rädslan att göra fel.

– Glädje och spontanitet är superviktigt. Om du är glad så blir du motiverad och är du motiverad och samtidigt mår bra så kommer du att göra bra saker. Gäller både barn och vuxna. Som ordförande vill jag vara synlig och tillgänglig. Jag vill träffa alla som är engagerade i Habo IF och jag vill att vi ska kunna ha en bra dialog om verksamheten.

Nåt som Mattias mår bra av och som på nåt vis knyter ihop hela vårt samtal är sommarens aktiviteter på Slätten. Först fotbollsskolan med 200 deltagare och sedan Habo Honda Cup med 2000 spelare och 350 ledare och flera tusen besökare.

– Det är fotboll, det är glädje, massor utav barn, föräldrar och ledare och alla inom Habo IF gör det tillsammans. #

Text: Niklas Bohman
Foto: Mari Widetoft

Share post with: