Det finns bevisligen i bygden en mängd ideella idrottsföreningar som gör ett viktigt jobb med både barn, ungdomar och vuxna aktiva föreningsmedlemmar. Att vara den som ständigt dag ut och dag in är beredd att lägga tid och ta ansvar för en ideell verksamhet är många gånger ett stort jobb. En av de personer som under många år burit detta ansvar är ordföranden i Habo Judoklubb - Pontus Daag.

Jag tog därför upp idén och startade upp Habo Judoklubb 1998 tillsammans med ytterligare 9 medlemmar

Till sensommaren så blir det tjugo år sedan Habo Judoklubb genomförde sina första träningspass. Berättelsen som landade i bildandet av Haboklubben tog dock sin början i Budoklubben Yoi i Mullsjö som startade upp sin verksamhet i början av 80-talet. När Mullsjöklubben – som ett led i att utöka och bredda klubbens verksamhet – så 1987 inledde träningspass i Habo så blev den (sedan unga år) mycket kampsportintresserade Pontus direkt en naturlig del av verksamheten.

Redan 1989 så tog Pontus sin första tränarlicens och började då driva ”Habosektionen”. – “I ivern att vilja utöka sektionens träningstillfällen, som länge endast bestod i ett eller två träningspass på lördagar, så kommer jag ihåg att jag jagade tillgång till fler lokaltimmar. Det hela mynnade så småningom ut i att kommunen i Habo föreslog att vi skulle starta upp en helt ny klubb i Habo. Jag tog därför upp idén och startade upp Habo Judoklubb 1998 tillsammans med ytterligare 9 medlemmar”, berättar Pontus. Vid tillfället var Pontus endast 24 år gammal. Efter att först ha tecknat ett hyreskontrakt i en källarlokal under vårdcentralen så landade man strax innan millennieskiftet i de lokaler där verksamheten bedrivs idag – dvs. på Slättenområdet i anslutning till friidrottsarenan.

”Vid millennieskiftet så var vi 98 aktiva utövare på 2 tränare inklusive mig. Jag och min tränarkollega Jonas Hjerm körde då träningspass under 4 dagar i veckan och verksamheten var förstås då i Habo väldigt mycket större än vid uppstarten ett par år tidigare”, resonerar Pontus. Redan något år senare så hände det som inte fick hända. Pontus nära vän och tränarkollega Jonas omkom 2001 i en bilolycka. Dödsolyckan följdes av en väldigt tuff period. Både för Pontus personligen, Jonas dåvarande sambo (som också var aktiv i klubben och precis blivit mamma till Jonas barn) samt för alla barn och föräldrar som var aktiva i klubben och som träffade Jonas regelbundet varje vecka. Klubben och stora delar av Habo var i sorg. Pontus blev den som fick ställa sig inför barn och föräldrar och på något vis hitta kraft för att få klubbens medlemmar att förstå vad det var som hade hänt. ”Det fanns mycket funderingar på om jag skulle orka med att fortsätta att driva verksamheten, berättar Pontus med lågmäld röst.

Det har naturligtvis varit väldigt tufft i perioder – trots att jag få syssla med det jag älskar. Men utan mina barn och framförallt min fru Lindas stöd så hade det inte fungerat

Den organiserade träningen blev av naturliga skäl rejält haltande. Runt 2008 så fick dock klubben mycket ny energi igen då det bland annat kom in en hel del föräldrar som tidigare själv varit aktiva och som kunde få klubben att stabiliseras och växa till igen. ”Det har naturligtvis varit väldigt tufft i perioder – trots att jag få syssla med det jag älskar. Men utan mina barn och framförallt min fru Lindas stöd så hade det inte fungerat”.

Nya koncept har breddat klubben

”Under 2016 så arrangerade vi exempelvis en distriktsledarkurs för 21 kvalificerade tränare från hela Västra Götaland. Nu får vi nästan dela upp träningspassen så att alla tränare inom klubben kan vara aktiva på en regelbunden nivå. Vi har verkligen en familjär stämning i klubben där alla ställer upp för varandra i ur och skur”.

Klubben har även under de senaste åren drivit igång nya koncept – utöver den regelmässiga judoträningen – som på allvar har tillfört en bra bredd. Bland annat så är vad vi kallar för Judogympa en bra inkörsport för barn som då tillsammans med en förälder kan komma hit och köra ett träningsupplägg med fokus på balans, kroppskontroll och samarbete – där både barn och förälder deltar tillsammans i samma övningar, förklarar Pontus som ett svar på hur klubbens verksamhet fungerar idag.

Varierande träning som stärker hela kroppen

”En annan träningsform är något vi kallar för Kettlebells. Träningsformen kan vi alternera på olika vis i cirkelform och det finns bra möjligheter att kunna anpassa träningen oavsett ålder och fysik. Vi har även erhållit certifiering enligt FaR (fysisk aktivitet på recept) – något vi är stolta över”, poängterar Pontus. Vi hjälper även föreningar inom andra sporter ända upp på elitnivå med bl.a. försäsongsträning för Mullsjö AIS med syftet att öka stabiliteten i bålen. Vi är bra på träning helt enkelt.

Firar 20 år med internationellt meriterade ledare

Under helgen den 25-26:e Augusti kommer klubben att ha ett stort läger med ”öppet hus” med öppna träningar som bl.a. kommer att ledas av internationellt meriterade instruktörer. ”Då får vi som klubb chansen till att kunna visa upp både vår sport men även den goda sammanhållning vi har och då det såklart också ges möjlighet till att kunna träffa alla fantastiska ledare vi har i klubben. Förhoppningsvis så blir detta 20-årsjubileum även ett första startskott i att kunna växa lite till och ge inspiration till att även få igång en bredare tävlingsverksamhet”, funderar Pontus.

Eriksstipendiat – Pontus blev nyligen en av de utsedda eldsjälarna i Sverige som fick mottaga ett av Erikshjälpens årliga stipendium. Stipendiet delas ut till ledare runt om i Sverige som jobbar med barn och ungdom. Motiveringen löd: En eldsjäl utöver det vanliga. Genom Pontus och klubbens engagerande arbete har Habos ungdomsverksamhet i judo kommit med på den svenska judokartan.

Pontus fortsätter avslutningsvis med att resonera kring att han faktiskt tror att en av anledningarna till att man har så pass bra sammanhållning i judoklubben är att man i sporten kommer varandra väldigt nära även rent fysiskt. ”Det ser säkert för till sporten oinvigda personer ganska märkligt ut när vi ligger där på mattan och svettas”, skrattar Pontus. Vi tackar Pontus och önskar honom och Habo Judoklubb all lycka in i framtiden. #

Text: Robert Widetoft
Foto: Mari Widetoft

Share post with: