När jag kontaktade Maria för att boka en tid för intervju så lovade jag att hålla henne kvar i högst en timme - det blev ett samtal på nästan tre. Och jag gick därifrån pigg, glad och inspirerad.

Jag har sällan träffat någon som kombinerar egenskaper som kan tyckas ganska motsägelsefulla, struktur och spontanitet. Maria kan vara hundra procent i stunden just därför att hon har rutiner, för mig är hon mindfulness personifierad. Denna kvinna är den mest lösningsorienterade person jag har träffat på länge – det finns inga problem, bara olika sätt (och hastighet) att lösa en oväntad situation.

Efter några timmar i Marias sällskap inser jag att hon hade lika gärna kunnat jobba med någonting annat för hon är född med den där odefinierbara företagargenen som gör att någon når framgång med det hen bestämt sig att göra. I ett annat liv hade hon t.ex. kunnat bli affärsutvecklare, en som hittar verktyg och rutiner som förenklar vardagen för företagare för det är någonting Maria brinner för, att hitta lösningar. Det enda som skulle kunna släcka hennes låga är nog att inte kunna vara sin egen chef, att behöva vänta på godkännande, hon har lite svårt för byråkrati.

”Fort och fel” – är Marias ledord. Varför är så många rädda för a misslyckas? Man lär sig av sina misstag och det är bättre att göra fel än att inte göra någon ting alls. Att tänka och vela länge är att förlora tid och möjligheter. Att jobba fort (inte stressa) ger energi och flöde, att våga göra fel föder nya lösningar. Planering är viktigt, då kan saker göras fortare och med mindre risk för misslyckande.

”Min morgondag börjar kvällen innan”, säger Maria. Hon har sina rutiner. Dagen börjar med en stor kopp te. Maria är en morgonmänniska som går upp tidigt (ibland kl. 3 på sommaren när det är högsäsong i affären). Hon väcker kroppen med en tyst promenad med hunden eller med hemmaträning, därefter är det dags för en kopp kaffe. Med hjälp av listan hon skrev kvällen innan sätter hon upp mål för dagen. Sen är det dags att väcka barnen och äta frukost med dem – en av dagens gemensamma måltider.

Att samla familjen kring vällagad mat är av stor betydelse, likaså att göra utrymme för barnens intressen. Så det blir en del omprioriteringar, kanske betyder det mindre egen tid men det är det värt. Det är ett stort ansvar att skaffa och uppfostra barn och då ska man göra sitt yttersta för att hjälpa dem i sin utveckling.

Jag frågar om det är ett medvetet val att Maria blivit frontfiguren för varumärket Carléns. Men det bara blev så. Hon vågar ta plats och göra sig hörd för hon vet att ingenting gör sig självt. Man måste ta initiativ, ställa frågor, hitta rätt person till rätt uppgift. I deras familjeföretag blev det så att Maria är den som möter kunderna och Anders den som förser verksamheten med råvaran. Paret tänker inte manligt eller kvinnligt, de gör det de är bra på, de kompletterar varandra. Och vi vet att kombinationen är lyckad, namnet Carléns Fisk är synonym med mycket hög kvalité och väldigt goda smaker.

Maria citerar Rausing:

Företagande är en ständig ångest.

Att driva företag tar mycket tid, man får periodvis (sommartid) jobba hur mycket som helst, man driver sig själv till kanten varje dag, man blir aldrig riktigt färdig för man vill alltid göra bättre ifrån sig, man är tre steg fram i tanken samtidigt som man producerar, servar kunden och administrerar. Därför är det viktigt med pauser för familj och återhämtning.

 

Å andra sidan är det lika viktigt att barnen lär sig och förstår att man inte får någonting gratis, man kan inte förvänta sig något av någon, man skall vara beredd att kämpa för att få det man vill ha. Man njuter mer av någonting man har jobbat och sparat för att få ihop och det är lättare att säga nej till en extra tröja när man vet att pengarna skall gå till semesterkassan. Ni vet, en sådan avkopplande semester när man hinner läsa en roman om dagen. Ja, Maria älskar böcker. Maria älskar sin familj, sitt företag. Maria älskar livet. #

Text: Christiane Petit
Foto: Mari Widetoft

Share post with: