Jag har bokat ett två timmar långt träningspass med Habo Tennisförenings nya tränare Aike Mosqueda - en av de säkerligen senast inflyttade till orten. Det är förvisso en blåsig dag med ganska hårda vindar som kraftigt försvårar vårt träningspass ute på gruset i Habo. Aike är dock på gott humör och är full av energi inför träningspasset som han är säker på ska förbättra mitt spel avsevärt. Kanske i och för sig inte är konstigt tänker jag med tanke på min relativt amatörmässiga nivå.

Aike berättar att han har hela åtta syskon och är själv den som är allra yngst. ”När alla syskonen kommer hem med sina barn så brukar vi vara ungefär 50 personer”, berättar Aike.

Tennisen – en naturlig del av livet

Mitt träningspass ska för dagen gå ut på att få min annars högst bristfälliga backhand att kunna vändas till att bli ett vapen. Hur ska detta gå till tänker jag. Det ska tilläggas att jag slår min backhand med höger hand utan stöd och stabilitet från vänsterhanden och resultatet brukar allt som oftast bli en oberäknelig ”slice”.

Under träningspasset så berättar Aike att två av hans bröder också är tennistränare med långa och framgångsrika karriärer bakom sig – både som spelare och tränare. ”Mina bröder stakade ut vägen för mig redan från det att jag var sex år gammal”. ”Min äldsta bror, som redan då som nittonåring var med i det filippinska landslaget, tog ofta med mig till de tennisbanor som låg nära vårt hus”. ”Det var helt enkelt alla träningspass tillsammans med mina bröder i unga år som gjorde att jag själv så småningom också blev en av Filippinernas bästa juniorspelare och så småningom även tränare”, fortsätter Aike, samtidigt som jag hämtar andan inför nästa körning.

Internationell erfarenhet på hög nivå

I takt med a brödernas framgångar Under åren som Aike har tränat ungdomar avlöste varandra så insåg de samtidigt att det var nödvändigt att dra in större och mer regelbundna inkomster till den stora familjen. De pengar som kunde tjänas ihop genom att turnera runt om i Sydostasien som tennisspelare räckte helt enkelt inte till. Samma år som Aike fyllde 16 år så gick deras far Felimon bort på grund av hjärtproblem. Det blev också startskottet på de äldre brödernas satsning på karriärer som tränare. ”Min äldsta broder Dewey skaffade sig snart även internationell erfarenhet och var under ett antal år tränare även i Europa i länder som Schweiz och Spanien”. Idag jobbar Dewey som tränare i Hong Kong medan Greg är tränare i Singapore. ”Det har därför varit ett naturligt steg för mig att ta de internationella uppdrag jag har haft i t.ex. USA, Oman och Australien, säger Aike”.

Aike är certifierad tennistränare och innehar bl.a. en PTR-licens – den globalt främst erkända certifieringen för professionella tennistränare. ”Att nu få vara på plats i Sverige och Habo och träna barn, ungdomar och vuxna känns på alla vis som en härlig utmaning. Jag gillar verkligen Sverige, och de barn och vuxna jag tränat med i Habo så långt under terminen. Det ska verkligen bli superkul att fortsätta här även under de kommande terminerna, säger Aike.

Spelat mot Venus Williams

Under åren som Aike har tränat ungdomar och vuxna på den internationella scenen så har han många gånger även stött på spelare på den allra högsta nivån i samband med tävlingar. Förra året så fick Aike exempelvis möjligheten att köra bolldueller på träning tillsammans med självaste Venus Williams – när hon var på plats i Hong Kong som deltagare i tävlingen Prudential Hong Kong Tennis Open.

Familjen kommer till Sverige

Någon gång under 2018 så kommer även Aikes närmsta familj att ansluta till livet i Sverige. ”Jag hoppas att min fru och mina barn kan komma till Sverige någon gång under våren nästa år. Mina två tonårsdöttrar (14 och 15 år gamla) spelar också tennis så det ska bli härligt att se dem komma hit och spela tillsammans med svenska tjejer och killar här i Habo”, avslutar Aike.

Trots mycket prat och skratt under de två timmar som har passerat så inser jag att jag faktiskt helt plötsligt kan slå en toppad backhand. Jag lämnar träningspasset med Aike och förstår att jag på ett enda träningspass har lyckats att bli en betydligt farligare konkurrent i den lokala motionsturneringen här i Habo. Det räcker för mig denna dag. #

Share post with: