Äntligen ska jag får svar på några frågor jag gått och burit på länge. Jag ska nämligen intervjua Nanny Tiberg...

Vägen till att idag driva Fröken Frö har kanske inte varit helt spikrak (som så mycket annat här i livet), och det är väl kanske också det som är meningen med vissa saker. De ska få ta sin tid och mogna fram. Redan i slutet på gymnasiet så hade Nanny en dröm om att starta café, ändå valde hon att söka in till Medie- och kommunikationsvetenskap i Jönköping.

Nanny Tiberg skolade om sig till florist efter att ha jobbat som kommunikatör på Tibro kommun

Hur kommer det sig att du gjorde det?

– Jag hade långt gångna planer på en inredningsbutik med café och vår SYO-konsulent var väldigt stöttande i detta. Sen gick hon in i väggen och då blev det att jag gjorde som alla andra vid den den – läste nåt inom media. Efter två år fick jag jobb som kommunikatör på Tibro kommun och hoppade av studierna, så jag fick inte ens med mig en examen från högskolan. Däremot fick jag ju med mig dig, så det var ju positivt.

Ja, det var ju bra. Jag är glad att du valde Högskolan i Jönköping och inte startade ett café i Tibro. Sen valde du att skola om dig till florist. Varför då?

– I jobbet som kommunikatör fick jag delvis ut mitt behov av att vara kreativ men jag kände att något saknades. Vi hade ju nyligen köpt radhus och jag började intressera mig för trädgårdsarbete och insåg att arbeta med blommor hade allt det jag ville ha. Jag ville skapa kreativt med händerna.

Så du läste till florist, jobbade i butik ett tag men ganska snart startade du egen butik på Spinnet i Habo. Var kommer namnet Fröken frö ifrån?

– För det första tycker jag att det är ett fint namn. Sen var det väl vid den tidpunkten kanske en pik till dig då jag fortfarande var fröken och inte fru.

Ok…vi går raskt till nästa fråga. Vad är det bästa med jobbet?

– Oj, det är många saker. Dels att jag får möta människor både i glädje och sorg och hjälpa dem att förgylla den situation de befinner sig i, oavsett om det är en brudbukett, en begravning, födelsedag, dop eller om någon bara vill visa omtanke. Blommor fungerar lika bra i livets alla skeenden och mitt jobb är att vara kreativ problemlösare åt kunden. Sen får man en härlig kontakt med många av kunderna och det kan förgylla en hel dag.

Vi har ju båda egna företag. Hur tycker du att det fungerar?

– Det är klart att det är tufft ibland och ett pusslande med två barn, skola och aktiviteter om ingen av oss kan komma loss. Å andra sidan är det ju på samma gång precis tvärt om. Vi styr ju själva och kan ofta planera in om vi behöver vara lediga eller sluta tidigare. Däremot kanske vår kommunikation skulle behöva lite mer framförhållning ibland…

Nu närmar sig jul, vilket är din högsäsong för året med många timmars jobb. Innebär det att vi i familjen inte kommer att se dig förrän på julafton?

– Haha, lite så är det ju. Julen är vår största högtid och hela november och december innebär extra mycket jobb eftersom vi producerar allt själva. Dessutom ska vi hinna med ett antal kranskvällar och det är allmänt högt tryck i butiken. Men jag har ju redan bakat lussekatter och frusit in och sen vet jag att du sköter resten. För mig har det tagit tid att lära mig att allt inte måste vara perfekt vid jul. Det viktiga är ju trots allt att familjen mår bra och får vara tillsammans. #

Text: Niklas Bohman
Foto: Mari Widetoft

Share post with: