Som egenföretagare är det lätt att totalt uppslukas av jobb, jobb och mera jobb. Sån vill inte Joacim Wiberg som driver JW kakel i Habo bli. För Magazine195 berättar han om hur det faktiskt går att hitta balansen mellan att driva ett eget företag och allt annat roligt man vill göra i livet.

– Jag brinner för mitt jobb, säger Joakim så fort vi börjar prata om jobbet, men jag tycker också det är väldigt viktigt att ha en riktig fritid, tillägger han lika snabbt. Just de två meningarna är nog vad som personifierar Joacim. Det märks tydligt att han verkligen brinner för sitt jobb, både hantverket som sådant men också för mötet med kunden.

– En stor del av mitt jobb går ut på a träff att människor som vill ha hjälp med sina badrum och jag kan verkligen längta ut till kunderna. Varje dag får jag träffa olika människor, prata med dem om allt möjligt och jag lär mig saker varje dag. Bara genom kundmöten.

Joakim startade sin firma redan som 20-åring (2005) i Jönköping. Då bodde han fortfarande hemma hos föräldrarna och hade gått som lärling ett tag. Hans dåvarande arbetsgivare ledes ned och en släkting som tyckte att Joacim hade vad som krävdes för att driva en egen firma övertalade honom a starta eget. Något som Joacim är glad för idag.

– Annars hade jag inte varit där jag är idag. Sen kan det ibland vara påfrestande att alltid behöva vara kreativ och ibland kan jag sakna en chef som talar om för mig vad jag ska göra.

Viktigt att vara närvarande

Samma passion som Joacim har för jobbet har han också för motocross. Faktum är att han 2005 valde mellan att satsa på crossen eller starta företag.

– Jag hade potential att lyckas med crossen men tyvärr kan man inte leva på att köra cross, så det blev eget företag. Det ångrar jag inte en sekund och idag är crossen min terapi. Där får jag utlopp för mina galenskaper och kan släppa allt annat och bara vara närvarande i nuet.

Joacim tycker om hantverket och det är det han är duktig på. Därför lägger han över hälften av tiden på att vara med ute på jobben och arbeta tillsammans med alla medarbetare. Han prioriterar att hinna med att både köra cross och gå på gymmet för att hålla sig pigg och alert.

Tillsammans hjälper det honom att vara en närvarande chef. Sen är det viktigt att ha kul på jobbet. Då blir det också bra jobb.
– Jag skulle aldrig kunna tänka mig att göra ett dåligt jobb, ända sedan jag startade företaget har jag gjort kompletta badrum och tagit ansvar för hela arbetet. Att ta ansvar innebär att även göra det de gånger det blir lite småproblem. Det är så jag alltid har jobbat.

Att vara närvarande i nuet är ett återkommande tema i samtalet med Joacim, så också när han är hemma. Varannan vecka bor hans 4-åriga dotter hos honom och då är det återigen viktigt a vara DÄR, och ingen annanstans. – När vi är hemma är vi nästan alltid ute i trädgården och leker och kopplar av. Då har jag släppt jobbet helt och hållet.

På frågan om hur drömjobbet ser ut kommer svaret direkt. – Det är när kunden kommer med en idé som vi inte har gjort innan och vi får vara med och planera, utföra och sedan se resultatet. En annan typ av dröm för Joacim var huset han hittade i Habo – ett charmigt 30-talshus som var i bra skick och fint renoverat.

Ska bli ännu bättre

Joacim anställde sin första medarbetare efter tre år. Idag är JW Kakel totalt 6 personer och de har även butik i Habo. Joacim får saker att hända och företaget utvecklas ständigt. Han berättar att det var skönt när firman växte och han fick medarbetare. Joacim vill ha liv och rörelse omkring sig och ha ett levande företag. Givetvis finns planer för framtiden.

– Jag kan tänka mig att expandera lite till men framförallt ska företaget utvecklas och bli ännu bättre – på allt. Vi kanske gör lite fler jobb men vi gör det ännu bättre och har ännu roligare på jobbet.

JW Kakel renoverar cirka 80 badrum per år. Styrkan ligger i att leverera en komplett lösning, från idé till färdigt badrum. Första badrummet som egenföretagare stod klart 2005. – Jag såg det badrummet ganska nyligen och det såg fortfarande fint ut. Det kändes riktigt bra, säger Joakim. #

Share post with: