Den andra personen vi träffar i serien ”Barn och ungdomar i föreningslivet i Habo” är den tolvårige mångsysslaren Axel Almfors som spelar volleyboll i Habo Wolley, saxofon i Kulturskolan och i brassbandet ”Habo small band” samt hinner utöver det exempelvis även med att gå på seglarskola under delar av sommarhalvåret.

Axel har redan idag funderingar på Volleybollgymnasiet

Efter att ha följt med några av sina kompisar till en volleybollträning någon gång under första klass så fastnade Axel tämligen omgående för sporten. ”Jag tycker det är kul när det händer mycket och jag kände direkt att det händer väldigt mycket i just volleyboll”. ”Det är absolut en sport för mig”, förklarar Axel glatt. En annan anledning som möjligen kan ha spelat en viss roll till varför det blev just volleyboll är att det finns släktingar på olika håll som redan sedan tidigare hade valt just volleyboll som sin sport.

Axel förefaller vara en väldigt aktiv och målinriktad kille och det kommer inte som en överraskning när han berättar att han tränar volleyboll fyra gånger i veckan med olika träningsgrupper. Inbegripet både ”skolvolley” samt såklart den ordinarie träningen i Habo Wolly.

Utöver den egna träningen så hinner Axel även med att delta i föreningens satsning på ”unga ledare” där man som något äldre ungdom tränar de som är något lite yngre än en själv. ”Det fungerar väldigt bra man lär sig väldigt mycket själv genom att träna och instruera de som är yngre än en själv”, förklarar Axel.

Vill söka till Volleybollgymnasiet i Falköping

”Jag hoppas verkligen att det kommer att fortsätta att gå bra så att jag till exempel även får möjlighet till att kunna komma in på Volleybollgymnasiet i Falköping, säger Axel väldigt bestämt med avslappnat. Han menar att just idrotten även hjälper honom till att kunna fokusera mer i sitt skolarbete. ”Det känns som att det är lättare att fokusera när man tränar mycket”.

I skolan känns det exempelvis bra när vi börjar morgonen med idrott i skolan. Då känns det lättare under resten av dagen. Jag tycker det för övrigt är väldigt kul i skolan (Alléskolan) med idrott, svenska, matematik och engelska”, fortsätter Axel. ”Ett bra inslag i skolan är även när vi får lyssna till lugn musik i klassrummet samtidigt som vi studerar”.

Kulturskolan och Habo Small Band

Vid sidan av skolan och volleybollen så finner Axel också tid att kunna lägga på att förkovra sig genom att spela saxofon. ”Jag har spelat saxofon i Kulturskolan i Habo sedan jag började tredje klass. Jag började spela i Kulturskolan här i Habo i vilket var väldigt bra då man också redan från början kunde spela under skoltid. Det gör ju det hela mer smidigt och ger bättre förutsättningar” ”Numera så spelar jag faktiskt också i ett brassband som kallas för Habo Small Band”.

Axel berättar vidare att brassbandet består av nitton yngre förmågor och leds av några engagerade föräldrar. Habo Small Band har till och med deltagit i SM- tävlingar. Axel påpekar att han även har nytta av sina färdigheter i musik när han spelar volleyboll – och tvärtom. ”Det handlar rätt mycket om tajming. Det gäller att komma rätt till bollen när man ska slå till eller för den delen komma in rätt i ett musikstycke. Det är viktigt med rätt tajming helt enkelt”.

Seglar i Vättern med familjen

Under våren ungefärligen i samband med att volleybollen slutar så passar Axel även på att ta lektioner i segling. ”Vi tränar och utgår ifrån Domsand – och då är det optimistjolle som vi kör och ibland även triss, som är ett lite större och svårare alternativ”. ”Det är faktiskt även så att vi i familjen också seglar. Det var en gemensam idé vi hade i familjen och en dag så sa jag till mamma, pappa och Saga att ”hur svårt kan det vara egentligen”. Så sedan två år tillbaks har vi därför haft en segelbåt som vi ibland ger oss ut i Vättern för att segla i under sommaren. Vi har bland annat seglat norrut i Vättern till Vadstena via Gränna, Hästholmen och sedan via Hjo tillbaks hem” berättar Axel.

Vad tycker du är det bästa med Habo?

”Jag tycker det är superbra att det mesta finns på ett ställe. Det är inte så långt mellan skolan, sporthallen och affären. Man har allt på en och samma plats helt enkelt. Det är ganska gött faktiskt med lilla Habo”. Det är nog faktiskt inget jag kan komma på som jag saknar med Habo…

Har du några tips till vad andra barn bör tänka på?

”Jag tycker det är viktigt att tänkt på att man ska äta bra och sova bra. Det är viktigt oavsett om man ska träna eller göra skolarbete. Så det skulle jag vilja lyfta fram”.

Har du några tips till mammor och pappor där ute?

”Jag tycker att mammor och pappor ska umgås mycket med sina barn och ha kul så att man kan trivas med sina föräldrar. Helt enkelt kunna ha kul tillsammans och ta vara på varandra”, avslutar Axel Almfors, 12.

Text: Robert Widetoft
Foto: Mari Widetoft

Share post with: