Med mer än 31 års erfarenhet tillsammans så kanske det inte är så konstigt att Måleri1 har fått den starten de fått under första året. Företaget drivs av Danne Thunberg och Erik Darwall. Och planerna på eget inleddes på en fikarast när de var ute på jobb tillsammans.

-”Vi har en gård med mjölkproduktion hemma. Tanken var att förbereda ett generationsskifte och växla av min pappa och min farbror. Att starta eget och sen kanske kunna köra 50/50 målare och jobb på gården. Och det satt vi och spekulerade över på en fikarast. Och sen på den vägen är det. Första tanken var väl att jag skulle ha ett eget måleri men sen när januari kom så kände vi att vi startar ett tillsammans”, berättar Erik. -”För min del var det mest att få göra något annat. Att utveckla sig och att ta ett nytt steg. Inte ångra sig sen när man blir 55 år att man inte provade”, fyller Danne i.

Att lämna sin tidigare arbetsgivare och tryggheten som anställd var kanske inte ett helt enkelt beslut att ta. Danne hade tidigare haft planer på att starta eget men då ansett att läget inte varit rätt. Men nu med lite större barn så kände han att det var rätt tillfälle. Och att det var rätt tillfälle och att de båda var mogna har visat sig i antalet jobb. -”Vi summerade att vi haft en halv dag utan jobb under hela vårt första år”, berättar Erik. Så nån 50/50 med jordbruket har det väl inte riktigt blivit för Erik. Och trots att de startat en konkurrerande verksamhet så har det funkat bra med tidigare arbetsgivaren och de har idag ett bra samarbete.

Måleri1 tar hand om alla möjliga jobb men det har blivit mycket nybyggda villor. Kunderna är privatpersoner men man har även samarbete med andra hantverkare. -”Vi räknade nån gång att vi hade 40 snickare som vi servade med målning om man går ner på individnivå”. Trots att Danne (25,5 år) och Erik (6 år) alltså har mer än 31 års erfarenhet av måleri tillsammans har de i och med att starta eget också fått lära sig andra delar. Det handlar om att strukturera upp jobb, ekonomi mm. -”Man får vara delaktig och fatta beslut på fler nivåer och inte bara vara den håller i penseln. Man får styra lite och ha ett inflytande”.

Båda två är utbildade målare och har gjort sina gesällprov. Danne har fått den genom att gå som traditionell lärling med 6800 timmar och Erik genom att gå en 3-årig gymnasieutbildning plus 3 800timmar. Som många andra branscher har även måleribranschen genomgått en förändring de senaste åren. -”I början var det mycket oljefärger och andra färger som luktade. Nu är det nästan bara vattenbaserade produkter. Sen är det andra faror med de vattenburna färgerna, de är tex eksemframkallande . Så det gäller att tänka på säkerheten och använda den utrustningen som finns”. Och med en bakgrund som skyddsombud vet Danne vad han pratar om och även för kunderna är det såklart en fördel om den man anlitar har rätt säkerhetstänk.

Måleri1 gör allt inom invändigt och utvändigt måleri. Ett exempel på vanliga jobb är målning av paneltak. Nåt som verkligen kan ge ett äldre hus ett ordentligt lyft. Färgen som då används är en specialfärg som gör att det gula inte ska slå igenom. Ofta så ageras det rådgivare både när det gäller en del praktiskt och tekniskt kring val av vilken typ av färg och själva färgvalet. Och såklart även komma med råd som man kanske inte normalt tänker på. Ett exempel är just det här med tak. Målar man en vägg vit glöms ofta taket bort och chansen är då stor att det kan börja se gult ut.

Anledning till framgången är ganska enkel. -”Ryktet har gått att vi gör ett riktigt bra jobb”. Både Danne och Erik har en stolthet i att leverera ett bra jobb oavsett om det är en stor eller liten kund.

Text: Mattias Nilsson
Foto: Mari Widetoft

Share post with: