Det var på ett internetforum 2003 några personer efterlyste en grej från Danmark och önskade att någon kunde köpa in det till Sverige. ”Hur svårt kan det va?”, resonerade Anders Östlund med dåvarande kompanjon och det var starten för det som idag är Habo Hobby.

I början var det modelltåg i skala N som gällde och all försäljning skedde via nätet. -”Efter några år upptäckte vi att de som handlade av oss även hade svårt att hitta andra grejer. Så vi fick sätta oss ner och bestämma oss om vi skulle fortsätta med det vi gör eller bygga vidare. Så vi började kontakta leverantörer. Många av dessa krävde då att man hade en fysisk butik, man fick inte bara sälja på nätet”. Så nu var även den ”riktiga” butiken ett faktum.

Men även om försäljningen har varit rätt bra och Habo Hobby har hittat sina kunder både i närområdet, men kanske främst utanför kommungränsen, så är det inte alltid helt lätt att driva företag och få upp lönsamheten. -”Från början hade jag väl en dröm om att få bli Hobbyhandlare på heltid, men den har väl bleknat lite med tiden. Men pensionsålder börjar ju närma sig så kanske då”, förklarar Anders glatt.

Vi upplever att intresset ökar hela tiden

För om Anders och hans nuvarande kompanjon idag även har jobb vid sidan om så är företaget inte bara som vilket litet hobbyprojekt som helst. Hyllorna i butiken är välfyllda, främst av modelltåg och radiobilar med tillbehör, massor av tillbehör. Bara under den korta stunden vi är där (vilket var under ej ordinarie öppettider) så är det era besök av kunder som vill handla eller få råd och tips.

Butiken är unik och i Sverige finns bara ca en handfull liknande butiker så chanserna till att butiken fortsätter sin utveckling i rätt riktning är stor. Och i ett samhälle där pressen och stressen inte ser ut att minska så öppnar det upp mer för aktiviteter som får oss att fokusera på annat. -”Vi upplever att intresset ökar hela tiden, så att kanske är det så att det här med datorer har blivit vardagsmat så folk vill börja göra saker på riktigt igen”, funderar Anders.

Även för Anders är hobbyn en del i att koppla bort och av, sen finns det delar i processen han gillar mer eller mindre. ”Helt personligt för mig är det just att hålla på med något, ofta behöver jag inte ens bli färdig. Jag har ett trauma, att bli färdig med att måla grejer, det är svårt. Det är mycket som har stannat upp när jag kommer till målningen”, förklarar Anders.

Om det tidigare var lite ”nördigt” att bygga modelltåg, en bild som Lasse Åbergs karaktär Stig-Helmer i Sällskapsresan gjort allt han kan för att förstärka, så ser man även här ett trendbrott. Det är idag inte ovanligt att Anders springer på folk som berättar att de själva håller på att bygger tåg tex. Och kunderna i butiken är i alla åldrar.

Och med kunder i alla åldrar och bakgrund kommer olika ”krav” och önskemål om sortiment. För en oinvigd ser det ut som allt finns i butiken, och även om det troligen stämmer till 95% så finns det alltid kunder som hittar nåt som saknas. Och ofta så försöker butiken tillgodose kundens behov. -”Det är här hobby-företaget kommer in. Åh vad fränt det köper vi in”, förklara Anders. Omkostnaderna för butiken är idag en avlönad anställd och hyra men annars så går alla intäkter tillbaka in i företaget. -”Vi har ju den fördelen att jag och min kollega har en fast inkomst från våra vanliga jobb. Vi ställs ju ofta inför frågan om vi ska ta in nåt nytt från en ny leverantör. Och så länge vi inte är beroende av intäkterna så är det ju bara att köra”.

Förutom det breda sortimentet så är kunskap och rådgivning viktiga delar i konceptet. Man kan komma in i butiken helt utan kunskap och få hjälp med vad man ska börja med och vad som kan vara bra att tänka på i framtiden om man tror att hobbyn kommer växa. Och på tal om växa, även om Anders era gånger återkommit till att det är ett företag som drivs vid sidan om så är jag övertygad om att Habo Hobby inte vuxit klart än. Känns inte som Anders är en person som bara lutar sig tillbaka och är nöjd.

Text: Mattias Nilsson
Foto: Mari Widetoft

Share post with: