Intresset för heminredning, styling och att se över sitt hem är fortfarande stort. Det märks inte minst på vår egen reportageserie ”Hemma hos” som vi har i Magazine195. Men att bygga om och renovera hemma kräver en hel del av den som vill få jobbet utfört. Man ska kanske hitta elektriker, målare, snickare och produkter ska inhandlas. När man slutligen summerar allt så blir det ganska många kontakter, telefonsamtal och mail som gått iväg innan till exempel nya köket eller badrummet finns på plats.

På Lagerbutiken i Habo har man verkligen förstått att detta kan vara en svårighet och ett hinder för den som vill göra om hemma och har därför tagit fram en ganska unik lösning som de är ensamma om i närområdet. Lagerbutiken har sett till att få in så många av kontakterna som krävs under under ett och samma tak.

Allt från personalen på plats i butiken som hjälper till vid val av ytskikt, så som färg, tapeter, klinkel och kakel, till hantverkarna som utför arbetet ute på fält. Och oavsett vad man vill ha förändrat i sitt hem så står personalen redo för att ge bästa möjliga service. Och att just service och den personliga kontakten är väldigt viktig för butikschef Torbjörn Axelsson med personal blir väldigt tydligt när kunderna kommer in i butiken under vår intervju, känslan är att alla kunder är viktiga oavsett om de är där för att köpa lite kompletterande färg eller kanske lägga nytt golv i hela huset.

Men hur går det då till om man vill förändra tex sitt kök?

”I första stadiet så har man ofta ritat upp rummet hemma och tagit lite mått och då sätter sig jag mig ner och pratar med kunden, ställer lite frågor och tar reda på vad de vill ha hjälp med och så ritar man upp ett första förslag tillsammans”, berättar Victoria Nordenstam som ansvarar för köksplaneringen. Med hjälp av dator, ritprogram och framförallt Victorias erfarenhet och kompetens får man snabbt en bild över hur det nya köket kan komma att se ut i sitt hem. Har man som kund några önskemål och tankar noteras det och försöker att tillgodoses. Den stora fördelen med att ta hjälp av Victoria tidigt i processen är att de flesta misstag kan undvikas.

Efter ett till fyra möten ungefär så har man ofta hittat rätt och kunden börjar känna sig mogen för nästa steg. -”Då åker vi ut och kontrollmäter och även räknar på själva jobbet beroende lite på vad kunden önskar ha hjälp med”, förklarar Victoria. Om man som kund valt att ta hjälp med monteringen så är det Lagerbutikens egna snickare som åker ut på plats. Köken som Lagerbutiken säljer kommer från Noblessa.

Önskemålen från kunderna är många och skiljer sig ofta åt. Vissa vill bara köpa själva köket och sedan sköta monteringen själva, andra vill ha hjälp med allt. Samma sak med tapeter och färg. Detta ställer stora krav på flexibilitet av butiken och dess personal, lyssna och ta in önskemålen och sedan hitta lösningar och ge kunden det den önskar. Till detta kommer också krav på sortimentet och valmöjligheterna för kunden, därför har butiken sett till att ha ett stort och brett sortiment av färg, tapet, kakel och klinker. ”På de flesta produkterna är det snabba leveranser och ser man till t.ex. tapet så har vi även en hel del på lager för omgående leverans”, berättar Torbjörn. Och sen nyligen finns även viss inredning i butiken tillsammans med en inredare som man kan anlita för sina projekt.

Förutom de stora leverantörerna söker Lagerbutiken hela tiden nya samarbeten med lokala leverantörer, t.ex. som deras samarbete med Jönköpings stenhuggeri för bänkskivor. Även om det idag finns det mesta under Lagerbutikens tak är inte känslan att personalen slappnar av och lutar sig tillbaka, drivkraften att utveckla sina tjänster efter kundernas behov och önskemål är stark.

För att göra sin redan kompletta tjänst ännu mer komplett kan man nu även få inredningshjälp hos Lagerbutiken. Ofta så vänder sig inredningstjänsterna mot offentlig miljö, företag mm. Men Lagerbutiken har vänt på det och vänder sig i första hand till privatkunder.

Anna Wendelström hjälper inte bara till med tips och råd kring hur ett rum ska fyllas med möbler utan sköter även själva inköpen. Bara några dagar innan vi är på plats för intervjun så har Lagerbutiken varit på Formex (Sveriges största inredningsmässa) och skapat flera kontakter och gjort en del inköp.

Flera av de stora och kända varumärkena inom inredning och möbler kommer gå att köpa via Lagerbutiken. Trender och märkes möbler är en sak men för att få ett hem som man trivs i krävs den personliga prägeln och stilen. Och självklart ska gärna inredningen hålla över tid. Och det är här en professionell inredares styrkor ligger, att kunna tolka kunden för att hitta en personlig och hållbar inredning. Tanken är att man ska kunna få hjälp med alla olika projekt oavsett storlek. Det kan vara allt från en liten del av hallen till nybyggnation där kunden i stort bara behöver ta dit sina kläder, i övrigt är alla rum möblerade och klara. För att ge kunden en trygghet och känsla skapas en moodboard till varje projekt. ”Här visas allt tydligt för kunden och jag förklara min vision”, berättar Anna.

Text: Mattias Nilsson
Foto: Mari Widetoft

Share post with: