Även om dansen idag är en stor del av Tony Petersson och Gisela Kinhults liv så har deras vägar fram tills den dagen de började dansa tillsammans och framgångar med SM-guld sett väldigt olika ut.

Tony tog sin första buggkurs i kommunhuset. Men då gick det aldrig så långt att han började tävla, -”Det fanns tankar men det blev aldrig så”, berättar Tony. Mellan 1996-2009 tog han ett uppehåll från dansen och börja- de träna kampsport. Något som gett honom fördelar till dansen då det kommer till kroppskontroll. 2009 var det då dags att göra comeback i dansvärlden, -”Jag tänkte att jag bara skulle gå en kurs och bättra på kunskaperna för det händer en hel del i dansen och helt plötsligt satt jag som ordförande i Habo Sportdansare”. Och om det tidigare funnits tankar på tävling så var det först 2011 som det tog fart. Då till en början med en tjej som heter Marina. Tony och Marina körde ett år ungefär.

-”Sen blev jag 35 år och då går man upp en klass till 35+. Det blev så att jag och Marina inte fick ihop det riktigt så jag började då träna och tävla med en tjej som heter Malin”. Och det gick ganska bra för Tony och Malin. Men 2014 bestämde de sig för att sluta dansa med varandra och på inrådan av Malin ringde Tony Gisela. -”Det tog väl inte mer än en kvart från att jag och Malin bestämt att vi inte skulle dansa mer tills jag ringde dig”. Gisela gjorde då det lite känsliga att överge sin dåvarande partner Mattias för att istället satsa tillsammans med Tony.

Att byta danspartner kan vara både svårt och känsligt. Att dansa med någon är lite som att ha ett traditionellt förhållande där olika viljor och känslor måste synkas. -”Det är sånt hårt tryck”, förklarar Gisela.

-”Viktigt att man kan ventilera för det finns ofta meningsskiljaktigheter” utvecklar Tony,

Om Tonys liv inte alltid haft fokus på dans har det sett annorlunda ut för Gisela där dansen tidigt blev en stor del.

Gisela började dansa balett när hon var 6 år. Baletten var tuff på många sätt och det passade inte Gisela så bra. När hon var 9 testade hon på bugg för första gången och gjorde det i 2 år för att sen gå vidare till showdans. -”Jag har bara dansat för skojs skull men började jobba med dans litegrann i en showdansgrupp när jag var 21 år”. Vid den här tidpunkten råkade Gisela ut för en väldigt allvarlig bilolycka där hon bland annat skadade rygg och nacke.

Det blev 2 dansfria år hemma med fullt fokus på rehab. Men känslan är att inget kan få Gisela att släppa dansen, hon fortsatte när kroppen tillät med afrikansk dans och Bollywood Indisk dans. 2010 var det dags för ett nytt försök med buggen men inte heller denna gång ledde det vidare till nåt. Vändningen kom istället när Gisela och ett par vänner åkte till Sägnernas för att festa och råkade hamna på buggdansgolvet. -” Där fanns en herre som heter Kent Dahl som tidigare var tränare i Habo. Han slog vad med mig, han lade upp en femma på bordet och sa att inom 6 månader har jag tävlingslicens och att jag skulle komma till träningen på tisdagen. Och jag gick på träningen och 6 månader senare hade jag licens”.

Gisela och dåvarande partnern Mattias kom 4:a på sin första tävling, en tävling som faktiskt Tony och Marina vann. Och tävlingen efter kom de tvåa. Och det var tydligt att alla år med dans tidigare gett Gisela fördelar inom buggen. -”Stora, till och med baletten eller kanske främst baletten, trots att jag inte alls trivdes med den disciplinen”.

Gisela och Mattias avancerade i de olika klasserna och det blev dags att gå upp i nationell klass men resultaten uteblev när pressen blev stor. Till följd av detta så kom de inte riktigt överens. Gisela började få sug efter att vinna ett SM och ville satsa. Och det var då hon fick samtalet från Tony. Stora framgångar från första tävling.
-”Allt stämde från början. Vi gick ju in i vår första tävling utan några förhoppningar men det gick ju skitbra och vi vann”, berättar Tony. -”Vi gjorde 5-6 tävlingar totalt jan – maj och vann alla”.

Paret flyttades upp till A-klass i rasande fart och det utan att de egentligen har hunnit träna ihop sig ordentligt. Alla framgångar på tävlingsgolvet kröntes med ett SM-guld i maj. En tävling där paret egentligen bara siktade på att ta sig till final. Fram till SM nummer två 2015 vann de 14 av 15 tävlingar.

Trots framgångarna så tränade inte paret så mycket tillsammans jämfört med konkurrenterna. Och detta med träning är en av de stora skillnaderna mellan dem.

Gisela som var van att träna mycket kompletterade träningen med löpning och styrketräning för att få sina timmar träning. Medan Tony som är mer av en taktiker, funderar och tänker mycket dans.

I dansen bugg kan man inte dansa efter en förutbestämd koreogra . Man kan träna in vissa turer men helheten sätts ihop under tävlingsdansen. Anledningen till det är att man inte i förväg vet vilken låt som ska spelas. Allt för att dansarna ska kunna visa att de behärskar allt inom dansen.

Och just att ha koll på musik är nåt som Tony lyfter fram som nåt väldigt viktigt. -”Ska man lyckas på tävling är det viktigt att man har lyssnat på mycket dansmusik. Spelas det en låt man har hört innan vet du när vissa delar i låten kommer och kan då också anpassa koreografin efter det”.

Även i tävlingsdansen är det mannen som för, -”Just föra-följa en en viktig del i bedömningen av dansen”, förklarar Gisela. Det är lätt att förstå att det kräver ett samspel som kanske inte alltid är så lätt att träna in. Tony ska ge Gisela direktiv som hon ska förstå och även göra nånting med. -”Den som följer måste få utrymme att visa upp hela sin grej både dans- och kroppsmässigt och det är ju det dansen handlar om, det ska synas att man har roligt. Man ska visa upp sig var och en och också tillsammans som par”, säger Tony.

-”Man ska få till balansen där man delar på uppmärksamheten och ger varandra uppmärksamhet samtidigt som domare publik får sin del vid rätt tillfälle och på ett skönt sätt. Vi är en produkt, jag är inte en produkt och Tony en. Och då tänker man även på kläder och presentation”, förklarar Gisela vidare. Och får man inte till den här balansen så kan man vara riktigt duktiga dansare men ändå inte lyckas och just att Tony och Gisela har hittat den här kemin är deras framgång- ar tillsammans ett tydligt bevis på.

Just kläder och presentation är även en del som gäller att få till. Ska man göra nåt unikt och nytt gäller det att man lyckas för att inte få poängavdrag. Här är känslan att paret med Gisela i spetsen satt en del trender.

Dansen är inte bara en hobby, dansen är en stor del av deras liv. Och då Tony och Gisela inte är ett par vid sidan om dansen ställs det stora krav på att respektives familjer har förståelse och där har båda partners som ställer upp.

I Habo finns goda förutsättningar för att börja med dans och det finns kurser som passar alla människor och för alla syften. Allt ifrån den som vill tävla till den som bara vill lära sig lite grundsteg att ta med sig ut på danserna på helgerna. -”Det är en liten klubb men med en väldigt god känsla. Alla ställer alltid upp”, berättar Gisela.

Är man intresserad av aktuella kurser eller vill komma i kontakt med klubben så är klubbens hemsida en bra start.

I dagsläget har paret haft ett uppehåll med dansen då Gisela ganska nyligen blivit mamma. Men tanken och planerna för en comeback finns där. På frågan om det är nytt SM-guld som är målet så är båda väldigt försiktiga i sina svar, men det syns tydligt i deras ögon att det är dit de vill och ska.

Text: Mattias Nilsson
Foto: Mari Widetoft