Trots tjugohundratalets tider av prispress och produkter med allt kortare livscykler så har Anders Henriksson och Roger Ekström sedan uppstarten av Nordisk Möbelkonst, för drygt tio år sedan, stått fast vid sin tro på hållbarhet som ledstjärna och rättesnöre för verksamheten. Att döma av företagets utveckling så har de tagit fasta på en långsiktigt vägvinnande modell.

Det är en härligt harmonisk, stilfull och avslappnande miljö man träder in i på Östra storgatan 37 i Jönköping. Anders och Roger möter upp tillsammans med den nyligen anställde Philip och ger ett varmt välkomnande. Det märks omgående att det på djupet finns ett genuint intresse för både möbler, människor och strävan att fortsätta på inslagen väg med hållbar konsumtion. 

Det som till en början var en hobbyverksamhet har under de senaste sju åtta åren varit Anders och Rogers heltidssysselsättning. Med bakgrund inom olika branscher där Anders har en läggning för ekonomi och teknik så har Roger bidragit med perspektiv som utbildad konstgrafiker. Bevisligen en bra kombination. 

”Jag är den som bromsar medan Roger är den som gasar. Roger är visionären och jag är den som planterar visionerna i verkligheten. Men vi kompletterar varandra på så vis väldigt väl”, säger Anders med ett leende.

En stark övertygelse
”Vi har sedan uppstarten för drygt tio år sedan arbetat med mottot att möbler av god kvalité också håller mycket längre och blir på så vis också hållbara ur ett konsumtionsperspektiv både på ett ekonomiskt- och resursmässigt plan. Vi arbetar företrädelsevis också i princip enbart med leverantörer som producerar sina produkter inom Norden”, säger Anders.

Roger nickar och håller med. ”Man måste alltid sätta en produkts livscykel i förhållande till priset. En genomarbetad möbel har inte bara en mycket längre livslängd. Den är också ur ett stilistiskt perspektiv hållbar för ögat över tid, vilket också gör att det ur dubbel
bemärkelse alltid finns en stor poäng med att också renovera och fräscha upp möbler av god kvalitet. Det är ingen slump att många av dessa gamla klassiker som formades för många årtionden sedan fortfarande håller stilmässigt. Det är genomarbetade alster där
ofta naturens gyllene snitt lyckats att fångas i möbelns uttryck”, fyller Roger på.

Större fokus på hållbarhet även hos kunder
”Vi kan inte fortsätta i samhället med en ”slit och släng-mentalitet”. Det är alldeles uppenbart att de resurser vi har på jorden är ändliga och de avtryck vi som människor gör måste minimeras och samtidigt ersättas av hållbara processer”, säger Roger.

”Vi blev faktiskt kontaktade av en tysk professor i ämnet som ville diskutera med oss om cirkulär ekonomi. Vi hade knappt reflekterat över just det begreppet innan. Men det var verkligen en intressant kontext och låg då och nu helt i takt med vår filosofi där vi vill
utgöra en kontrast mot rådande konsumtionskultur. Som motpol till Black Friday genomför vi samtidigt Grön Fredag. Genom att kalla det Grön Fredag vill vi uppmärksamma vår filosofi där produktionsland, miljökrav, arbetsvillkor och mänskliga rättigheter uppmärksammas som viktiga komponenter till ett hållbart köp”, förklarar Anders.

”Jag tycker också att vi har kunnat se mer och mer de allra senaste åren att folk i allmänhet också tänker på att produkter ska vara hållbara. Vi har idag kunder i alla åldrar och samhällsklasser och det är en tydlig trend att man efterfrågar just kvalitetsmöbler som håller länge. Vi försöker alltid att hjälpa varje kund utifrån deras förutsättningar och plånbok. Det är givet att inte alla kan köpa hela sitt bohag vid ett och samma tillfälle. Det är exempelvis inte alls ovanligt att ett ungt par kommer in för att köpa en stol, för att några månader senare, kanske i samband med någons födelsedag, komma in och komplettera köpet med ytterligare en stol i samma serie”, säger Roger.

Personlig service med kunder från hela Sverige
”Vi får många gånger höra att man ser oss som inredningskonsulter snarare än möbelförsäljare. Vi vill hitta unika lösningar för varje kund och tar oss också tid för var och en för att var och en också ska köpa något som passar in i hemmet. Ibland gör vi på kunds begäran hembesök för att på så vis kunna hitta lösningar och ge tips på hur man kan möblera och hur en viss modell skulle kunna passa in”, berättar Anders.

Oavsett om kunden finns i Jönköpingsregionen eller exempelvis i Stockholm så levererar man alltid personligen hem till kund och installerar dessutom möblerna där de ska ha sin plats.

”VI levererar allt själva. Vi märker att även detta arbetssätt är väldigt uppskattat. Dels tycker man det är kul att kunna ha samma kontakt från köp till hemleverans samtidigt som det också fyller funktionen i att vi kan säkerställa till kund att inget skadas eller
hanteras på fel vis”, säger Anders.

Erkännanden som möbelbutik
Med åren så har duon lyckats att etablera sitt namn både lokalt, nationellt och även internationellt. Man är idag exempelvis återförsäljare för ett flertal kända danska varumärken. Nämnas kan att man är en av tre aktörer i Sverige som får sälja varumärket
Finn Juhl. Exempel på andra varumärken man ståtar med i butiken är Fritz Hansen, Bruno Mathsson och Källemo.

”Det är viktigt att många av de kända varumärkena hamnar i rätt sällskap och därmed kan associeras till andra varor av god kvalité. Vårt koncept bygger också på att vi i mångt och mycket är en renodlad möbelbutik. Många butiker idag har ofta ett stort sortiment av accessoarer, vilket inte vi har. När man kommer till oss så vet man vad man får. Det tror jag är en anledning till varför vi lyckats att knyta till oss några av Nordens ledande aktörer inom möbler och belysning”, menar Roger.

Under 2019 så blev Nordisk Möbelkonst också uppmärksammat lokalt då man blev utsedda till Årets företagare i Jönköping.

”Det är verkligen en utmärkelse vi är väldigt stolta över. Vi tror ju på den lokala kraften och att en tätort ska ha en levande stadskärna där en butik också blir en del av den lokala kulturen. Vi är lite old school på det sättet. Men vi tycker det är viktigt. Vi vill vara en butik
dit man tar tillfälligt besökande gäster eller exempelvis en plats man besöker som turist”, förklarar Anders.

Rekrytering av personal
Ett steg på vägen till att få mer tid över, till att bland annat utveckla butikens sortiment än mer, är att man sedan några veckor tillbaks har anställt Philip Gunterberg.

”Vi hittade Philip via en rekryteringsfirma. Han har tidigare jobbat inom vården och är utbildad sjuksköterska. Men om intresset och passionen finns där så kan man alltid lära sig de verktyg man behöver. Philip har redan visat framfötterna och det känns helt rätt. Vi
ser även att vi längre fram kommer att anställa ytterligare någon för att kunna fortsätta att utveckla verksamheten. Vi är samtidigt också entreprenörer som tror på att man exempelvis behöver stänga butiken på söndagar och har exempelvis även helt stängt
under några veckor på sommaren”, säger Roger.

Firar 10 år i september
Under den 23-24 september så kommer Nordisk Möbelkonst att fira 10-årsjubileum. Jubilaren kommer då bl.a. att fira genom att lyfta hantverket tillsammans med den lokala aktören Karl Andersson & Söner som på plats i butiken kommer att tillverka ett skåp som ska numreras i 19 exemplar. Anders och Roger utlovar dessutom närvaro i form av en känd dansk leverantör som då kommer att finnas på plats för att fläta stolar.

Verkligen spännande och något man inte vill missa. Vi önskar Nordisk Möbelkonst en fortsatt framgångsrik resa i hållbarhetens tecken.

Text: Robert Widetoft
Foto: Mari Widetoft

Share post with: