Ordet yoga är sanskrit och betyder förening/balans. Yoga är en uråldrig tradition som härstammar från Indien och består av olika system som tränar både kropp och knopp. Bankerydsbaserade Cecilia Abelson och Maria Carlsson är två av de yogalärare i bygden som erbjuder stunder av lugn och balans.

Yoga innehåller många olika delar, bland annat andningsövningar (så kallade ’pranayama’), fysiska positioner (så kallade ’asanas’), olika meditationstekniker och avslappningsövningar. Många tror fortfarande att yoga är något flummigt och konstigt som handlar om avancerade fysiska positioner, gjorda för personer med gummikroppar som tillhör en hemlig sekt. Men det intressanta är att yoga är så otroligt mycket mer – de fysiska positionerna är bara en del, och de behöver inte ens vara avancerade. Målet är inte att bli så fysiskt vig som möjligt utan snarare att bli “vig” rent mentalt. Att öppna sinnet för nya saker, lyssna inåt och öppna upp för mer medkänsla till både sig själv och andra.

Olika inriktningar
Det finns många inriktningar inom yoga. Jag har under åren haft förmånen att träna med olika lärare och trivs bäst med människor som ödmjukt lever som de lär och generöst delar med sig av sin kunskap och erfarenhet. Cecilia och Maria är två sådana lärare och det är med en sann glädje jag accepterade uppdraget att prata med dem en stund i deras mysiga ’shala’ i Bankeryd (’shala’ är sanskrit och betyder plats eller ställe för spirituell utveckling. Sanskrit är ett gammalt indoeuropeiskt språk som är roten till många moderna indiska språk). Det är inte alla lärare som kan (eller vill) ägna sig endast åt sin yoga. Maria och Cecilia är typiska exempel på en lyckad kombination av (Yin) ’mjuk’ yoga och (Yang) ’hårt’ jobb. Yin och yang är centrala begrepp inom kinesisk filosofi, de symboliserar ytterligheter som kompletterar varandra för att uppnå balans.

Macayo – Yoga By Maria
Maria Carlsson, ägare av Macayo – Yoga By Maria, jobbar som projektinköpare på ett stort företag i Jönköping. Hon är yogalärare, mindfulness-instruktör och samtidigt byggnadsingenjör. När/hur kom yogan i ditt liv första gången och vad betyder det för dig idag?

”Jag yogade några terminer första gången för många år sedan och upptäckte att det var en skön träningsform och ett bra komplement till löpningen som jag höll på med då. När jag blev gravid första gången slutade jag yoga och höll upp i flera år. När jag blev utmattad fick jag rekommendationen att yoga. Jag visste ju ungefär vad det var och jag visste att jag hade tyckt om det tidigare så steget att prova på igen var inte så stort. Jag kände ganska snart hur bra jag mådde de dagarna jag gick på yoga och började så småningom träna lite på egen hand hemma. Det blev mer och mer yoga och nyfikenheten att lära mig mer var stor. Yogan ger mig framför allt ett lugn och en trygghet, en känsla av att jag är grundad och står stadigt på jorden. Yogan är ju väldigt tillåtande och det kan vara skönt att få lov att bara vara precis så som man är och att släppa all prestation för en stund”, svarar Maria.

Vad är yoga för dig och vilken yogaform trivs du bäst med?
”För mig handlar yoga om självkännedom och balans, både kroppsligt och mentalt. Till en början är yoga för de flesta en träningsform men när man utövar den regelbundet blir det mer som en livsstil. Inom yogan lär vi oss att känna in kroppen, och att vara här och nu. Hatha-yogan innehåller mjuka fysiska rörelser som kombineras med meditation och andningsövningar. Det är den form som jag utövar mest och jag trivs med den eftersom den är så allsidig och kan vara både lugn och fysiskt prövande”.

Vad fick dig att ta steget till att bli yogalärare?
När man blir utbränd, vilket är en extremt livsomvälvande händelse, då hela ens liv kastas omkull, så startar en process där man börjar fundera på vad man verkligen vill med livet. Man ställer sig många frågor. Hur hamnade jag här? Varför har jag gjort det här mot mig själv? Vad kan jag göra för att inte hamna här igen? Vad ger mig glädje och energi utöver min familj?

”Processen hjälpte mig att konstatera att jag alltid älskat att röra på mig och att jag alltid varit intresserad av hälsa – och då jag sett hur yogan påverkade mig positivt under min rehabilitering – så var jag nyfiken på att lära mig mer och gick därför en 200-timmars
utbildning i Hathayoga på Yogaroom i Kungsbacka. En jättebra utbildning som inte bara ger kunskap om yoga utan även fokuserar på personlig utveckling”.

Somliga tycker att yoga är en farlig sekt, ’djävulens påhitt’ – vad säger du till dem?
”Inom yogan förespråkar man öppenhet. Att man inte går in i situationer eller möten med förutfattade meningar eller fördomar. Jag har full förståelse för att yogan kanske ibland framställs på ett skevt sätt, men de allra flesta som utövar yoga vill bara uppnå en god hälsa på kroppens villkor”, svarar Maria.

Cawatayoga
Cecilia Abelson, ägare av Cawatayoga, har klasser i Kundalini-yoga och medicinsk yoga. Resten av tiden arbetar hon som VD och Leg. djursjukskötare på en djurklinik. När/hur kom yogan i ditt liv första gången och vad betyder det för dig idag?

Jag började med Hanna Larsson och hennes poweryoga-klasser i Habo på Spinnet, det är nog ca 20 år sedan. Jag tyckte då att det var roligt, nytt och annorlunda som träning. Jag har sedan fortsatt genom åren med framför allt Ashtanga yoga under många år. (Ashtanga Yoga är en av de mer dynamiska och fysiska yogaformerna. Den utförs i tre serier med hjälp av positioner synkroniserade med andning).

När jag började med Kundalini-yoga, som även kallas medvetandets yoga, kände jag att jag hittat hem. Denna teknologi av yoga får mig att må bättre i vardagen och landa i mig själv. Jag tror också att det kan hjälpa till att förhindra att psykologisk stress byggs upp och återställa jämnvikt i de fysiologiska system som stress påverkar. (Kundalini-yoga är en andlig och spirituell yogaform där meditation, rörelser, ’mantra’ och andningstekniker används för att frigöra energi i kroppen och skapa inre balans. Övningarna kan vara såväl fysiskt krävande som lugna och återhämtande. Mantra är ett ord eller en ramsa som syftar till att koncentrera tanken i samband med meditation och används som inledning och avslutning av ett yogapass).

Vad fick dig att ta steget att bli yogalärare?
Min certifiering har jag från USA, New Mexico, Espanola. Jag hoppas som lärare att ha möjligheten att få andra att hitta en form av avslappning som de kan må bättre av samt att också fördjupa min egen kunskap om yoga. Att lära och utöva yoga tillsammans med andra hjälper mig att lära mig mer om mig själv.

Det är en skön känsla att hjälpa mina ”elever” att slappna av, bli rörligare, få en djupare och bättre andning. När vi blundar och andas lugnt kan vi titta inåt och uppnå ett slags neutralt seende där vi bara är här och nu utan att döma. Det är svårare med öppna ögon att stanna upp, lyssna in och känna hur man faktiskt mår.

Somliga tycker att yoga är en farlig sekt, ’djävulens påhitt’ – vad säger du till dem?
Jag säger ingenting, alla har rätt att tycka vad man vill. Var och en blir salig på sin tro. Jag vet vad jag mår bra av och vill gärna dela med mig av mina erfarenheter. Jag kan inte se något motsatsförhållande i att vara troende och samtidigt utöva yoga.

Cecilia och Maria är eniga om den viktiga platsen yoga har i deras liv. Det låter som magi men yoga ger på något sätt alltid det som man behöver när man behöver det. Energi när man är låg och lugn när man är upp i varv, avslutar de båda.

Text: Christiane Petit
Foto: Mari Widetoft

Share post with: