Gymmix är en av de större föreningarna i Habo och lockar upp mot 300 träningssugna medlemmar varje år. Efter en tid med anpassade klasser har de nu kunnat starta upp med så gott som normal verksamhet igen. Och det är det många som är glada för.

Äntligen!!

Det är precis det som många uttrycker när nu Gymmix startar upp för säsongen igen.

”Det är en stor efterfrågan på vår verksamhet och vi är väldigt glada att vi nu kan köra igång igen. Vi får mycket cred för det vi håller på med, det får vi faktiskt”.

Det säger AnneSophie Karlgren lite blygsamt. AnneSophie är ordförande i Gymmix Habo och berättar i nästa andetag om årets nyhet, Afrodans, som direkt blev en succé.

”Det var 39 deltagare på första passet och alla var så nöjda och glada. Förutom nyheten Afrodans så erbjuder Gymmix i år Aerobic, Gympa för fun och två olika yoga-klasser. Tyvärr måste alla gympasugna barn vänta lite till för att få träna.Vi längtar efter att ta emot alla barn igen för vi vet att det betyder mycket för dem, men tyvärr behöver vi vänta lite till så vi känner att vi kan erbjuda det på ett tryggt sätt.

Lockar bred målgrupp
AnneSophie säger att barngympan betyder mycket för barnen. Samtalet glider direkt in på betydelsen av motion, träning och hälsa och betydelsen av att få röra på sig tillsammans med andra. Något som blivit extra tydligt under pandemin.

”Många har blivit ensamma under corona och det är tydligt att Gymmix betyder mycket för många. Vi har en viktig uppgift att fylla i att folk får känna samhörighet och känna sig sedda. Det i kombinationen med träningen är viktigt för både fysisk och mental hälsa”.

Gymmix drivs som en förening och har som mest varit runt 400 medlemmar, vilket gör Gymmix till en av de större föreningarna i Habo. Föreningens medlemmar är dessutom genomgående aktiva medlemmar och deltar flitigt i föreningens återkommande veckopass.

”Det många gillar är att vår träning ligger på fasta dagar i veckan. Då är träningen inbokad och den blir av, till skillnad mot när man kan träna när man vill. Då blir det sällan av för många. Vi har alltid många deltagare på våra klasser. Ett exempel är Gympa för fun som kan locka 70 personer till B-hallen”.

Svenska folket är ett gymnastiserande folk och Svenska gymnastikförbundet har anor tillbaka på 1800-talet. 1966 bildades Habo Gymnastikförening men långt innan dess fanns det gymnastik i Habo. Då i en sektion i Habo IF. Gymmix är gruppträning
framtagen av gymnastikförbundet och har genom Habo Gymnastikförening funnits i Habo sedan 1966. Men det är alltså även så att namnet Gymmix är det man idag marknadsför och som medlemmar därav säger att de är medlemmar i och tränar med.

”Gymmix lockar en väldigt bred målgrupp. Allt från äldre som knappt kan gå längre till skidåkaren som vill komplettera sin träning med styrka, rörlighet och koordination. Alla är välkomna till oss och jag känner att alla som är med också känner det vilket bidrar till den positiva stämningen. Det är en välkomnande kultur i Gymmix. Merparten av medlemmarna är kvinnor och i år är det troligtvis så att ännu färre killar hittar till Gymmix. Tyvärr är årets utbud kraftigt begränsat på grund av skador och sjukskrivningar, så det gör att vi har lite ledarbrist just nu. Därför kan vi inte erbjuda något rent styrkepass i år. Tidigare har till exempelvis Cirkelfys varit väldigt populärt och lockat en hel del killar. Men de är såklart alltid välkomna till våra dans- och koordinationspass också”, säger AnneSophie.

Alla kan vara med
Det märks att AnneSophie brinner för träning och hälsa, och hon brinner lite extra för Gymmix och allt det har gett henne och vad det ger till andra. Hon är inte bara ordförande i föreningen – utan har under många år även varit en aktiv ledare och ibland lett 3-4 pass i veckan. Och dessutom hoppat in om någon blivit sjuk. En tydlig beskrivning av en eldsjäl.

”Gymmix har betytt mycket för mig i många år och det har varit här som jag har lagt mitt engagemang. Jag har alltid tränat gruppträning och Gymmix har blivit en del av min livsstil”.

Men på senare tid så har AnneSophie dragit ner på att leda pass. Efter att i många år haft mycket fokus på andra har det (delvis) blivit dags att prioritera sig själv.

”Jag har en förmåga att vända ut och in på mig själv och det är lätt att tro att man är oersättlig. Så är det såklart inte och det är nu dags att börja se mer till mig själv också och tänker träna lite mer på egen hand”.

Så i år leder hon enbart två yogapass – Yinyoga och Hathayoga flow, där Yinyogan är en återhämtande yogastil som handlar om att släppa taget och för att stilla kropp och själ, medan hathayoga är mer fysisk och främjar rörlighet, muskeluthållighet och balans.

”Vi har haft yoga i några år nu och det har varit väldigt omtyckt med fulla klasser. Vi trodde nog inte att vi kunde leverera bra yogaklasser men det upptäckte vi att vi kan och det blev snabbt uppskattat”.

En viktig del bakom Gymmix filosofi är att alla ska kunna vara med. Samma sak gäller med yogan.

”Yogan kräver mer utbildning än de andra klasserna och vi tar inte in lika många deltagare på varje klass, så därför är yoga ofta lite dyrare. Det är den hos oss också men det är ändå en billig investering. Vi vill verkligen inte att kostnaden ska begränsa möjligheten till att få bra träning.

Yogapassen hålls i Gunnarsbosalen på söndagar och det är AnneSophie som leder dessa. Hon säger att salen passar perfekt för Gymmix att ha yoga i och att det blir lite som att ha en egen yogastudio.

”Lokalen är mindre än sporthallarna och blir mysigare och personligare. För att kunna välkomna alla finns det mattor, klossar och bolster att låna. Den som har egen utrustning får gärna ta med det”, säger AnneSophie.

Yoga för alla
Vi pratar vidare om yogan och dess fördelar. Om såväl fysiska som mentala vinster med att yoga. Om att öka kroppens rörlighet i en stillasittande vardag och hitta lugn och avslappning i en stressig livsstil. AnneSophie trodde aldrig att hon skulle fastna för yoga…

”Det började med att jag åkte på en träningsresa och där gick jag på yogaklasser och fick upp ögonen för det på ett annat sätt. Jag förstod helheten och det tar nog ofta ett tag att förstå den med yogan. Hur det fysiska hör ihop med det mentala och hur vi inte bara kan köra på i livet utan även måste stanna upp, rensa och vara i nuet”.

Välmående förening
Gymmix är en mycket välmående förening och engagemanget runt verksamheten är stor. Som alla andra föreningar är man beroende av att människor vill engagera sig i styrelse och som ledare. AnneSophie berättar om kicken man får av att leda gruppträning.

Många ledare är nervösa inför sitt första pass men det är en sån adrenalinkick att stå inför så många människor och få leda dem genom ett träningspass. Det ger otroligt mycket tillbaka. Många idrottsföreningar kan stolt visa upp sina eldsjälar, de som lägger oerhört mycket tid på föreningen under många. Gymmix är inget undantag.

”Jag bara måste få lyfta Elisabeth Jelvestam som är så drivande och har varit med i många år, både i styrelse och som ledare. När jag gick med 2003 så ledde hon barngympan och hon har varit mitt bollplank och var den som var med och stöttade mig när jag skulle leda mitt första pass. Hon har så mycket kunskap och jag är verklige stolt över att ha med henne i Gymmix”.

AnneSophie berättar att de är en tajt styrelse med en bra mix av rutinerade och några lite nyare medlemmar. Ledarna i föreningen är välutbildade och brinner för träning och hälsa. AnneSophie ser gärna att de blir fler.

Om vi blir fler ledare så kan vi också erbjuda fler att komma och träna med oss, och vi vet att intresset är stort för det. Vi har en väl fungerande organisation och det är inte tungt att engagera sig i en förening. Tvärtom, det ger enormt mycket, både till dig själv och till andra. Så om du tycker om att möta människor och brinner för gruppträning och hälsa, ta chansen och var
med i gemenskapen i en varm och go förening.

Text: Niklas Bohman
Foto: Mari Widetoft

Share post with: