Vi har alla känt sorgen efter att ha förlorat någon som stod oss nära. Alla vi har nog också känt hur viktig begravningen är som ceremoni för att få ta ett sista avsked. Vi vill att den ska spegla den som gått bort och stanna kvar som ett fint minne av en person som betytt något för oss. En viktig del i att begravningen blir det här fina minnet, är minnet av begravningsbyrån.

Det är begravningsbyrån som i dialog med de anhöriga skapar de minnen som ska få finnas kvar resten av livet. Björn Jansson på Begravningstjänst Habo Mullsjö/ Sandhem har arbetat i branschen i snart 30 år och berättar att synen på begravningar har förändrats mycket.

– När jag började med begravningar så hade man oftast begravningen inom en vecka efter att personen hade avlidit, idag dröjer det oftast 2-3 veckor. Idag har en del svårt att få sin tid att räcka till för en begravning. Förr släppte anhöriga allt för att kunna begrava den avlidne, säger Björn Jansson på Begravningstjänst Habo Mullsjö/ Sandhem.

Björn berättar också att begravningarna idag är mindre tillställningar just för att familjerna har minskat i storlek. Idag har familjerna färre barn och då blir det mindre begravningar.

– Begravningar idag är mycket mer personliga. Många är inte vana begravningsgäster och känner inte till de vanliga sångerna och väljer därför istället mer populärmusik. Begravningen är en viktig dag och jag tycker att det personliga är bra, det är viktigt att ta avsked och att då få göra det på ett personligt sätt.

Viktigt att få ta avsked

Hur viktigt det är att få ta avsked har blivit extra tydligt i de tider vi lever med idag, med en pandemi och dess restriktioner och begränsningar.

– Jag ser att många upplever en sorg i sorgen att inte kunna ta farväl på det viset som de hade velat. De får inte det där avskedet de hade tänkt sig eller behövt, säger Björn. Att inte få dela den fysiska begravningen med bästa väninnorna och hela släkten blir också en sorg.

Björn berättar också att begravningsakter med urna har ökat.

– Det gjorde det redan innan Covid men har nu blivit än vanligare. Först handlade det om att man då kan vänta med ceremonin i förhoppning om att kunna genomföra begravningen som vanligt lite senare, när restriktionerna tillät det. Nu har det visat sig att det inte har gått men urnans popularitet har fortsatt att stiga. För att fler ska kunna ta del av begravningsakten idag har det blivit allt vanligare att akten även filmas, så att anhöriga som inte får plats i kyrkan kan ta del av akten hemifrån, förklarar Björn.

Ny delägare

Björn Jansson började i begravningsbranschen 1992 och har både varit anställd och drivit begravningsbyråer. 2013 startade han Begravningstjänst Habo Mullsjö/ Sandhem och sedan den 1 mars har även Charlie Rendahl kommit in i företaget, och sedan den 1 april dessutom som delägare.

– Förtroendet har ökat hela tiden och behovet av att bli fler har varit stort och det känns jättekul att Charlie nu är en del av företaget. Vi kompletterar varandra väldigt bra.

Charlie är uppvuxen med begravningsbyrå då hans pappa och mamma drivit en sådan i Vetlanda. Han har alltid haft en dröm om att driva en egen begravningsbyrå.

– Björn ringde mig i somras och frågade om jag var intresserad och det kändes som en skänk från ovan. Jag har tidigare funderat på att ta över pappas byrå men inte känt att det har passat nu när familjen är rotad i Jönköping. Så när Björn ringde blev jag väldigt glad, säger Charlie Rendahl.

Även om en dröm var ett steg närmare att slå in så var det inte självklart att tacka ja.

– Det var ingen självklarhet att tacka ja. Jag hade då en trygg anställning på Polisen och jag visste att det skulle vara ett stort steg att byta bana. Vi hade flera möten innan jag tackade ja och det var skönt att jag då hade så mycket insyn i branschen sedan tidigare.

Utvecklas digitalt

Begravningstjänst Habo Mullsjö/Sandhem är en auktoriserad begravningsbyrå men som inte är med i någon kedja. Att välja en auktoriserad byrå är en trygghet som kund men också för begravningsbyrån.

– Som kund vet du att vi har riktlinjer och regler att följa och vi som byrå har enklare att hänga med i utvecklingen och kan får stöd i komplicerade ärenden, säger Björn.

Både Charlie och Björn vill att företaget ska följa med i utvecklingen. Björn menar att det har blivit enklare sen Charlie blev delägare.

– Han är yngre än jag och har en större datavana och vågar ta de digitala stegen som jag inte riktigt har vågat. Vi har lanserat några nya funktioner på hemsidan och ska fortsätta att utveckla den. Idag är sidan kopplad till annonserna och du kan tända ett digitalt ljus för den avlidne och du kan göra inbetalningar till minnesgåvor direkt via hemsidan. Det är en naturlig del av utvecklingen och underlättas av att Charlie tillhör en yngre generation, säger Björn.

En personlig begravning

Byråns signum har alltid varit att se kunden, dess behov och skapa något personligt. Ingen kopia av någon annans begravning utan en personlig akt, men också att agera stöd i sorgen och smärtan.

– Det ska finnas en trygghet i att dela de här känslorna med oss och de ska känna tillit i att vi är ett stort team som arbetar tillsammans med just deras begravning, för

att den ska bli som de vill ha den. Det är inte bara jag och Charlie utan även präster, kantor och vaktmästare. Tillsammans skapar vi en helhetsupplevelse.

Helheten är inte bara det som sker under själv akten. Den består även av familjejuridik, bouppteckning och Livsarkivet. Begravningstjänst Habo Mullsjö/ Sandhem erbjuder helheten. Björn berättar att det har blivit allt vanligare att fylla i Livsarkivet.

– I Livsarkivet fyller du själv i hur du vill ha din egen begravning, vilka detaljer som är viktiga för dig. Det i sin tur blir ett viktigt och skönt stöd för de anhöriga när de ska planera för begravningen. Många tycker att det är väldigt skönt för det är många detaljer och beslut som ska tas i samband med en begravning. Om den avlidne har fyllt i Livsarkivet så underlättar det sorgen för de anhöriga, det ger en kraft i sorgearbetet för de vet att de gjort som den avlidne vill. Du kan fylla i Livsarkivet via vår hemsida eller komma in och hämta en broschyr. Sedan lagrar du den hemma eller kostnadsfritt (fysiskt och digitalt) hos begravningsbyrån.

En hjälpande hand

Att byta från Polis till begravningsentreprenör kan tyckas som tvära kast. Charlie däremot tycker att yrkena har många likheter.

– De påminner mycket om varandra för det handlar om möten med människor och att du ofta möter dem i en svår eller jobbig situation eller period i livet. Du möter dem i en form av kaos och det är min uppgift att försöka skapa ordning i deras kaos, säger Charlie och fortsätter.

– Det var därför jag en gång ville bli Polis, för att få vara en hjälpande hand och hjälpa de som har det svårt och är utsatta. Det blir samma sak nu. De har sorg och har det jobbigt och min uppgift är att finnas till för dem.

Det skiljer en generation på Björn och Charlie men båda säger att de är väldigt lika varandra. De har samma vanor, tycker och tänker lika och har till och med samma humor.

– Jag ligger några årtionden efter Björn men jag har en enorm respekt för Björn och alla andra som jobbat med det här länge. Jag vill vara med och driva byrån i samma anda som Björn gjort i många år och min förhoppning är att jag kan se saker med lite nya ögon och bidra till att vi kan utveckla byrån ännu mer, säger Charlie.

Andan som Charlie lyfter fram är något som även kunderna märker av. De allra flesta kunder kommer via rekommendationer och efterfrågan på byråns tjänster ökar hela tiden och det blev till slut för mycket för en person.

– Vi får ett stort förtroende och det är väldigt roligt. Jag ser mycket fram emot att utveckla byrån tillsammans med Charlie, samtidigt som jag nu kan ta ett litet kliv tillbaka och låta Charlie ta ansvar, säger Björn.

I skrivande stund har Charlie bara varit verksam i byrån i två månader. Han har redan ansvarat för ett antal begravningar och redan nu är det anhöriga som vill att just

Charlie ska ansvara för deras begravning, på samma sätt som man efterfrågar Sune Svensson och Fredrik Lindman.

– Det är ett enormt förtroende man får från andra människor och det är med det förtroendet vi vill fortsätta att växa. Även om yrket innebär mycket sorg så är det oerhört vackert. En begravning är en viktig ceremoni, säger Charlie.

Text: Niklas Bohman 
Foto: Mari Widetoft

Share post with: