Strax innan sommaren i slutet av maj månad så öppnade Padel & Friends upp portarna till en ny anläggning på Slättens idrottsområde i Habo. Verksamheten vänder sig till både ungdomar och vuxna och erbjuder förutom möjligheten till att boka tider för padelspel även olika typer av tränings- och tävlingsaktiviteter på regelbunden basis.


För ett par år sedan så inleddes de första planerna med att forma vad som idag är den nya padelarenen på Slätten. Det var bröderna Emil och Andreas Lundqvist som först tog initiativet. Efter diskussioner och mängder av idéer så landade det i en färdig plan. Det blev inte vilken plan som helst. Planen bestod av att bygga en padelhall. De övriga bröderna Jesper, Kim och Mattias beslöt sig även de för att det var en god och vinnande idé som Emil och Andreas hade snidat fram. Beslutet medförde samtidigt att familjens äldsta bror, Mattias, som driver ett byggbolag, där dessutom yngsta brodern Kim har anställning som snickare, kunde inkassera ytterligare ett byggprojekt.

Jobbar långsiktigt och fokuserat

Efter en målmedveten process och ett idogt arbete i kombination med några oväntade rundor och ett antal oförutsedda händelser så kunde Padel & Friends i slutet på maj månad öppna upp för hallens första bokningar.

Pandemins utveckling i våras skapade både utmaningar och delvis ändrade planer. ”I och med att det under många månader var väldigt osäkert om när och på vilket sätt vi skulle kunna öppna hallen så beslöt vi oss för att samtidigt också anpassa hallens ytor utefter rådande omständigheter. Vi skapade därför en större öppen yta längst in i hallen som vi idag använder som uppvärmnings- och rehabzon i kombination med att besökare där kan umgås med ett ”coronasäkert” avstånd. Ytan gör också att vi även kan hålla oss med åskådare – om än i begränsad form än så länge. Långsiktigheten i detta projekt är väldigt viktig för oss och vi vill inte lämna något åt slumpen”, förklarar Emil.

”Att vi sedan också landade här på Slätten, i hjärtat av Habos föreningsliv, är på många vis också talande för sättet vi vill jobba på…”

”För att ytterligare understryka långsiktigheten i vår satsning så har vi även rekryterat in Robert Widetoft i vårt projekt. Robert har stor erfarenhet från både idrottsvärlden, föreningsliv och utveckling av liknande organisationer varför han på många sätt också kompletterar oss bröder på ett bra vis. Med vårt brinnande engagemang och stora nätverk runt om i regionen så blir vi tillsammans med Robert en redan idag och för framtiden stark organisation”, säger Emil.

Samarbete med skola och föreningsliv

Under sommarlovet så gav Padel & Friends mellan- och högstadieelever möjligheten till att kostnadsfritt under förmiddagar få tillgång att spela padel. Som en fortsättning på sommarens inslagna väg så har Padel & Friends också i höst inlett ett samarbete med Hagabodaskolan, där skolans elever under vissa idrottslektioner också ges tillgång till hallen för spel och träning under dagtid.

”En verklig win-win för alla. Syftet har hela tiden också varit att erbjuda en verksamhet som är långsiktig och som gynnar barn och ungdom. Att vi sedan också landade här på Slätten, i hjärtat av Habos föreningsliv, är på många vis också talande för sättet vi vill jobba på. Vår ambition är att kunna fortsätta att jobba med barn och ungdomar på olika vis i samarbete med det befintliga föreningslivet på Slätten – för att på så vis också på ett bredare vis gagna idrotts- och föreningslivet här i Habo, säger Andreas.

Satsar mycket på tjejer

Sedan uppstarten så har Padel & Friends bland annat erbjudit intensivkurser för tjejer vilka har visat sig vara väldigt populära. ”Vi har satsat medvetet mycket på tjejer. Och det är något vi kommer att fortsätta att göra. Det är är uppenbart att tjejer vill ha kvalificerade upplägg med tydliga kursgenomföranden.

Vår coach Thomas Glans har utvecklat ett uppskattat program och koncept. Tillsammans med bland annat Alexander Pettersson så har nu programmet svetsats samman till olika kursnivåer. 

”I dag så har vi tre coacher som är internationellt certifierade…”

Nu i höst kommer vi att fortsätta att erbjuda LEVEL 1 samtidigt som vi fortsätter med LEVEL 2 och eventuellt även LEVEL 3 innan årsskiftet. Vi har så långt faktiskt haft över hundra intresseanmälningar och tagit emot ett sextiotal kursdeltagare. I dag så har vi tre coacher som är internationellt certifierade och jobbar kontinuerligt fortsatt med utveckling av metod, pedagogik och genomförande, förklarar Emil.

Framgångsrik tävlingsarrangör utvald av Viaplay

Sedan uppstarten så har Padel & Friends redan hunnit med att arrangera ett antal turneringar. Den kanske största av dessa turneringar har så långt varit Viaplay Padel Open som gick av stapeln som lokal kvalturnering för både herrar och damer i mitten av augusti. Under helgen den 3-4 oktober 2020 så är det dags igen. Padel & Friends utsågs tidigare i höst som en av endast fyra kvarvarande tävlingsarrangörer i Sverige för nästa runda av tävlingen Viaplay Padel Open. Det torde om något vara ett bra kvitto på verksamhetens förmåga att kunna arrangera både event och tävlingar av högre kaliber. ”Vi är självfallet stolta över att ha blivit utvalda i konkurrens med många andra padelcenters i södra Sverige. Det ligger också i linje med vårt fortsatta arbete och ambition som seriös och stabil aktör”, säger Emil.

Nytt seriespel

Något som också drar igång nu i dagarna är Padel & Friends nya seriespel. Trots att det är första gången som man kör seriespel för både herrar och damer så har anmälningarna för att deltaga strömmat in i hög takt. ”Som det ser ut nu så kommer vi redan från uppstarten att ha över sextio deltagande lag fördelade i olika divisioner på herr- respektive damsidan”, säger Andreas.

Tillsammans är vi Padel & Friends

Padel & Friends har fått mycket uppskattning av såväl långväga som lokala besökare för både den fysiska miljön och den välkomnande stämningen som råder i hallen.

”Vi jobbar mycket med verksamhetens kultur och identitet och vi ser till att vara fysiskt på plats i hallen i så stor utsträckning som möjligt. Och om inget oförutsett inträffar så har vi någon form av bemanning näst intill dagligen även inkluderat helger. Jesper, som inköpsansvarig, jobbar också väldigt aktivt med vårt sortiment i shopen, som därför steg för steg utvecklas i positiv riktning som en del av hallens identitet. Kommer man till oss så ska man veta att det finns produkter för alla typer av spelare att kunna klämma och känna på och dessutom kunna testspela med innan eventuellt köp”, understryker Andreas.

”Vi tror på det koncept vi har skapat och det har mycket riktigt så långt visat sig vara väldigt uppskattat. Det som dock är viktigt att komma ihåg är att vår positiva kultur inte kan existera utan alla besökare och deltagare vi har i hallen. Det är verkligen så att tillsammans är vi Padel & Friends”, avslutar Emil.

Emil och Andreas avslöjar att det finns massor av spännande projekt som ligger i pipen och redo att också så småningom förverkligas. Spännande värre…

Text: Padel & Friends
Foto: Mari Widetoft

Share post with: