Hunddagiset och kursverksamheten Dogedu i Bankeryd har drivits av kompanjonerna Anna den Braver och Helena Florin under hela sjutton år. Med en blandning av entreprenörsskap, en stor portion av kärlek till både hundar och människor så har man med åren etablerat en stadig och professionell verksamhet. Magazine195 fick under ett möte med Anna och Helena lära både om hundar och hundägare.

Det är en förvånansvärt tyst och harmonisk miljö som möter när dörren till Dogedu i Bankeryd öppnas. En luftig entré välkomnar och Anna och Helena erbjuder mig plats vid fikabordet mitt i verksamheten. Jag är omgiven av ett tiotal hundrum med två till sex hundar i varje rum. Hundrummen är inredda med soffor, mattor och bokhyllor för att hundarna ska känna sig hemma på dagarna.

Efter att har pratat en stund så kikar vi in i rummen och kan då konstatera att hundarna har hittat till sina favoritplatser. Någon tittar fram ur en koja, en annan sträcker ut i soffan och en tredje ligger ihoprullad i fåtöljen bredvid bokhyllan som om han somnat efter att ha läst en god bok.

Från Strandängen till Bankeryd

Anna och Helena träffades mycket riktigt i ett sammanhang där hundar förde dem samman. Efter att ha synkat väl tillsammans, landade de båda ungefär samtidigt i liknande tankar som handlade om att lägga om livet och släppa de dåvarande sysselsättningarna till förmån för det stora intresset av att jobba med hundar.

”Det var något som vi båda funderat över och eftersom vi kände att vi båda hade samma mål så landade vi ganska snabbt i att försöka”, berättar Helena.

De beslöt sig därför för att övertala den dåvarande ägaren till hunddagiset som då låg på Strandängen i Jönköping. Efter ett par försök så lyckades slutligen Anna och Helena att 2004 förvärva verksamheten som de alltså fortfarande driver tillsammans. Utöver Anna och Helena arbetar idag också den mycket uppskattade kollegan Clara Hedquist på Dogedu.

”Många av de ägare som placerar sina hundar hos oss är trogna inte bara ett – utan kanske både två, tre och till och med fler hundliv…”

”Flytten till Bankeryd har faktiskt inneburit ett lyft för hela verksamheten. Här har vi en fantastisk hyresvärd som låter oss utveckla verksamheten steg för steg. Utöver hunddagiset så har vi lyxen att ha en egen träningshall samt en stor utegård. Träningshallen används flitigt – både inom ramen för hunddagiset men även i kursverksamheten. När vi inte använder hallen själva så kan andra hyra den. I hallen får man då låna utrustning och träningsmaterial. Speciellt nu när det blir mörkt ute så är det många som vill träna inne i en belyst och uppvärmd lokal. Via vår bokningssida så kan man enkelt boka en eller fler timmar”, berättar Anna.

På Dogedu är varje individ viktig. ”Varje hund ska trivas och vi vill hantera och bemöta varje hund utefter deras behov och förutsättningar. De nya lokalerna här i Bankeryd är förvisso något mindre, men fullt ändamålsenliga, och vi kan därför se och nå alla hundar på ett bra vis”, säger Helena.

Jag får under besöket på Dogedu ett flertal exempel på vad de båda menar. Det märks att hundarna lyssnar till Anna och Helena och att Anna och Helena lyssnar på hundarna.

Ruben – en svart liten hund påkallar vår uppmärksamhet och får komma upp till mötesbordet i Annas knä. Milton – en stor flatcoated retriever ger skall. Milton vill bli rastad. ”Men han får vänta en liten stund till så att vi kan avsluta intervjun”, säger Anna.

Har Dogedu som hunddagis livet ut

Det är uppenbart att hundägare kanske i minst lika stor utsträckning som föräldrar till förskolebarn ställer stora krav på den plats man väljer att lämna sin ögonsten. Anna och Helena får ofta förfrågningar om plats. Men det är faktiskt inte alltid som man anser sig kunna ge ett positivt svar.

”Om vi ser att en hund inte riktigt passar in i gruppen och där vi samtidigt ser att en anpassning troligen blir väldigt svår så avböjer vi hellre. Det är också därför när vi tar in en ny hund som vi håller nykomlingar nära oss, och separat från de andra hundarna, under en vecka eller två från uppstart. Om provperioden fungerar väl så har vi alltid en plan för på vilket sätt och i vilken grupp samt vilka rumskompisar som den nya hunden kommer att få”, berättar Helena.

”Många av de ägare som placerar sina hundar hos oss är trogna inte bara ett – utan kanske både två, tre och till och med fler hundliv än så. Vi har faktiskt en kund som har varit med oss under samtliga de år vi har drivit verksamheten och under denna tid haft fyra olika hundar”, berättar Anna glatt. 

”…det är verkligen väldigt viktigt för oss att vi varje dag kan se och umgås med var och en av alla de hundar som kommer hit”

Anna återkommer också till känslan de vill skapa i verksamheten där varje hund ska synas och känna att den har sin plats tillsammans med andra hundar.

”Ta till exempel nu Ronja, som nu kallar på vår uppmärksamhet. Hon ligger i fåtöljen i ett av de motsatta rummen från där vi sitter. Hon vill inte att vi ska prata så mycket mer. Hon vill också ha vår uppmärksamhet och säger till oss att nu får det räcka så att vi kan gå ut och leka. Hon har iakttagit att du är här men håller sig tålmodig och lugn”, säger Anna.

De båda protesterar snabbt när jag undrar om målet ändå inte är att ha så många hundar som möjligt för att på så vis kunna få högre ekonomisk omsättning.

”Nej, nej, det är verkligen väldigt viktigt för oss att vi varje dag kan se och umgås med var och en av alla de hundar som kommer hit. Precis som på en förskola så lämnar vi till husse eller matte exempelvis, i samband med upphämtning, en rapport om hur dagen har varit och om det har hänt något speciellt som involverat kundens hund. För oss är det viktigt att lära känna varje hund och att de också var och en lär och känna oss så att vi kan ha en ömsesidig respekt för varandra”, säger Helena.

”Som det är idag så har vi några platser lediga. Men det är som sagt viktigt att de hundar vi tar in också passar in i just den grupp som är aktuell – för att det ska bli bra för alla”, fyller Anna i.

En väg till nya sociala bekantskaper även för matte och husse

Anna och Helena erbjuder regelbundet utöver den löpande verksamheten med hunddagis även kurser som är förlagda på kvällar, helger och dagtid. Kurserna håller de i själva eller genomförs i samarbete med inhyrda instruktörer.

”Vi har bl.a. en väldigt populär kurs som heter Nose Work, som går ut på att man lär hundar att leta efter specifika doftämnen inom fyra olika sökområden. Förutom att nose work är toppenbra aktivering så är det också en tävlingsform för den som är intresserad av det. Vi har exempelvis faktiskt också en parkourkurs för hundar. Det brukar också vara väldigt uppskattat. I stort sett så har vi två till tre aktiviteter eller kurser varje vecka. Så det är fullt upp”, säger Helena. 


”De kurser vi anordnar är ofta fulltecknade snart efter det att vi annonserat ut dem. Det är ett fantastiskt drag och vi har till och med de hundägare som går samma kurser mer än en gång”, avslutar Anna och skrattar.

Text: Robert Widetoft 
Foto: Photo By Mari

Share post with: