Kärleken till blommor och viljan att äga sin egen tid gjorde att Lotta Dalén valde att lämna restaurangbranschen för att istället handla med växter. Nu i september öppnar hon blomsterbutik i Femmanhusets affärscentrum i Mullsjö, i före detta Butik Grönskas lokaler. 
 - Man kan tycka att det antingen är modigt eller galet, men vågar man inte vinner man heller inget, säger hon övertygande.

Lottas liv gjorde en tvärvändning när hon fick barn för ett år sedan. Innan dess hade hon gjort karriär i restaurangbranschen. Från att först ha serverat på Jensens Böfhus hade hon avancerat till att bli restaurangchefernas chef, bland annat hjälpt dem med deras utveckling, utbildning, rekrytering och ekonomiska uppföljningar. Men hon tröttnade på allt resande, så under föräldraledigheten valde hon att slå in på en helt ny livsbana.

”Jag älskar att jobba, att ha fullt upp och när det händer saker. Jag fick hela tiden nya möjligheter på Jensens och trivdes jättebra. Men det fanns till slut inte så många fler karriärsteg där att ta. Jag och maken är också ense om att vi vill ha en vardag utan att jag reser så mycket i jobbet sedan vi fått barn”, berättar hon.

Trädgården ger en fristad

Lotta kommer från en ”trädgårdstokig” familj. Hennes mammas och morfars intresse smittade av sig på henne, därför var en trädgård en viktig förutsättning när hon och maken skulle köpa hus i Mullsjö. Nu är trädgården i Havstenshult hennes fristad. När hon adderade ihop sitt stora blomsterintresse med sina önskemål om att kunna styra över sin tid, själv kunna planera sitt jobb och fortfarande få arbeta med ekonomi, kom tankarna om en egen blomsterbutik. Som nybliven förälder anmälde hon sig till en floristutbildning som hon nu läst på distans via Inredningsakademin i Stockholm. Under föräldraledigheten har hon också praktiserat i butiken Planta i Jönköping. När vi ses är det mitten på juli och hon är nästan färdig med utbildningen som gett henne kunskap om alla floristiska tekniker.

”Utbildningen har varit kul. Vi har fått teoretisk kunskap via film och text och fått redovisa övningar via Skype. Jag har varit tvungen att ha så mycket blommor hemma att jag försökt tajma in övningarna till tidpunkter då familj och vänner firat bemärkelsedagar, för att kunna ge bort en del”, säger hon och skrattar.

Förra hösten fick hon nys om att lokalen i Femmanhusets affärscentrum stod ledig. Att lokalens tidigare blomsterbutik lagt ner skrämde henne inte från att hyra den. I mitten av september är det dags för invigning av Lottas Blomsterverkstad och Lottas förväntan smittar av sig.

”När vi tittade på lokalen kändes det häftigt. I slutet på nästa vecka får jag nyckeln”, berättar hon och ler stort.

Tidigare erfarenheter hjälper

Och Lotta menar att hon kommer att ha nytta av sina tidigare erfarenheter, trots att hon tidigare verkat i en helt annan bransch.

”Nu går jag från ett stort företag till ett litet. Jag har på senare år saknat att få jobba med detaljer och velat få mer kontroll. Nu får jag arbeta både med de roliga bitarna och de tuffa men jag tror att jag har bra förutsättningar för att kunna reda ut helheten. Det kommer bara vara jag själv som påverkar hur resultatet blir. Det blir en spännande process att starta ett eget företag. Går det inte så går det inte men om jag inte tror att detta skulle kunna lyckas, hade jag inte gett mig in i det”, säger hon övertygande. Och trots att butiken inte öppnat än så har hon anställt en kvinna på 75 procent.

”Hon arbetade i den tidigare blomsterbutiken och hade nämnt för fastighetsägaren att hon gärna ville börja i Mullsjö igen om någon skulle starta upp på nytt så jag kontaktade henne. Vi klickade direkt. Det är skönt att vara två. Dels har hon mycket erfarenhet sedan tidigare, dels underlättar det vardagspusslet och gör att det går att ta semester”.

Positiv respons på sociala medier

Hon har redan också bra kontakt med grannbutiken Modelinn som lagt upp information om den planerade blomsterbutiken på sina sociala medier.

”Jag älskade att se kommentarerna eftersom de var så positiva. Det var peppande. Det känns också bra att vi butiker som finns nära varandra kan hjälpas åt”.

Lotta ger ett intryck av att vara social och intresserad av samarbeten. Hon, som från början kommer från Vaggeryd, vill utveckla relationer på orten, också med andra blomsterbutiker i närheten. ”Bland annat när det kommer beställningar med kort varsel, gäller det att samarbeta för att kunna säkerställa rätt leverans”, menar Lotta.

I samband med öppningen av butiken och Modelinns 20-årsjubileum i september planerar hon att gå all-in med öppningserbjudanden och utskick till lokala medier. Hon är medveten om att första året i butiken sedan kommer bli något av ett ”prövoår”.

”Jag kommer så långt det är möjligt att involvera kunderna, lyssna till deras önskemål. Behoven kommer att skifta varje säsong. Kanske vill de till exempel ha färdiga blomsterkransar till midsommar? Det känns fint att träffa människor inför specifika tillfällen i livet. Det handlar ju om alltifrån att ha förlorat en närstående till när någon ska gå på bjudning en fredagskväll. Många kunder vill också gynna butiker som finns på orten”.

På frågan hur hennes framtidsvision ser ut svarar Lotta hur hon vill utforma hela sitt liv, inte bara projektet med butiken.

”Kanske vill jag i framtiden starta en butik till, men jag skulle aldrig vilja ha en kedja med 400-500 anställda. Jag ser fram emot att arbeta på orten där jag bor. Kanske kan vi köpa en gård här i Mullsjö kommun, om vi hittar det perfekta stället”, svarar hon lugnt.

Nervös inför öppningen

Lotta beskriver hur hon känner en stor stöttning från maken Niklas även om de på många sätt är olika. Lotta berättar att han vill vända och vrida på problem som kan uppstå, medan hon mer är typen som kastar sig ut.

”Vi kompletterar varandra på det sättet. Men visst tycker också jag just nu att det är spännande och pirrigt. Jag är lite nervös men det ser jag som positivt. Ibland vaknar jag tre på natten när jag fått en ny idé”.

Sonen Viggo börjar snart på dagis och då är det dags att sätta fart för att komma i ordning i butiken. Hon har fått starta eget-bidrag för de sex första månaderna, sedan ska butiken gå runt. Men det är tydligt att Lotta har förberett sig väl. Hon har varit i kontakt med nyföretagarcentrum och deltagit på informationsträff på Skatteverket. Sedan tidigare så har hon också kunskaper i företagsekonomi med sig efter högskolestudier i ämnet.

”Jag är trygg i vad jag kan och väjer inte för att hitta lösningar på problem som kan uppstå. Jag har varit med om när grillen lägger av samtidigt som man har en fullsatt restaurang. Jag stressar inte upp mig. Saker kommer inte alltid gå klockrent men då löser man problemen. Det är så man utvecklas”, säger hon.

Det är lätt att övertygas om att Lottas planer framåt kommer att gå i lås och att hon med stöttning från familj och vänner kommer att klara det nya blomsterlivet galant. Eller som hennes mamma sa när hon berättade om sina planer – ”Åh, vad din morfar skulle ha varit stolt nu om han levat”.

Det måste kännas fint att ha i ryggen inför framtiden.

Text: Jessica Hagård
Foto: Mari Widetoft


Share post with: