I vår serie av hemma-hos-reportage så fortsätter resan denna gång hem till familjen Sander som bor strax söder om Bankeryd i ett nybyggt radhus.

Bror, 2 år och mamma Julia öppnar dörren till sitt moderna radhus med raka och rena linjer, en stil paret Sander trivs och en stil som de tycker passar huset.

– ”Hade det varit ett sekelskifteshus hade stilen antagligen varit annorlunda”, säger Julia.

Tidigare bodde de i en lägenhet med 3,20 m i tak och plankgolv, där var det en helt annan känsla och där trivdes de också väldigt bra. Både Julia och Daniel gillar att bygga. Kommer de på något de gillar så pratar de sig fram till en lösning för att fixa det. Daniel är snickare i grunden och de har gjort mycket möbler själva, bl.a. matbordet och hyllorna på väggen. Inför flytten till huset så började Daniel även svetsa bord och annat.

Familjen har bott i huset i ca fyra år och har fortfarande massor kvar de vill göra men det får ta sin tid, som småbarnsföräldrar har man inte så många timmar över. Närmast på tur är ett rum till Bror, deras yngste. Hans tänkta rum har hittills fungerat som målarateljé men nu ska han få ett eget rum.

Spännande hus, intressanta människor

Julia arbetar som jurist på Insatt och på fritiden målar hon en hel del tavlor (ofta stora) med starka färger. Hon gillar också att baka, kanske inte så mycket själva bakningen i sig men att dekorera och spritsa, t.ex. vackra cupcakes.

– ”Jag gillar att ha kreativa fritidsintressen då arbetet som jurist präglas av fasta ramar och regelverk. När jag målar kan jag verkligen låta kreativiteten flöda och det får mig att samla energi.”

Målandet fanns inte med från början, det kom till när paret bodde i lägenhet och inte kunde hitta tavlor de tyckte om till rimliga priser.

– ”Det kan väl inte vara så svårt,” tänkte Julia och började blanda färger med spackelspatel och målarknivar. Sen dess har det blivit många beställningar. En del tavlor tar mycket plats, hon har en gång fått måla på köksgolvet (som i övrigt är som en vacker vinterhimmel av gråblandat flytspackel). 

”Vi har alltid sagt att vi vill ha ett öppet hem. Att sitta framför en kopp kaffe öppnar för samtal. Det blir ofta fina möten”

I höstas hade Julia utställning på Galleri Tegel under en månad så under förra våren och sommaren målade hon därför extra mycket.

Daniel är pastor i Bankeryds Missionskyrka sedan sju år. I snart sex år har han även varit krogpastor i Jönköpings nattliv (ni kanske har läst artikeln om honom i Jönköpings-Posten?).

En till två gånger i månaden besöker han Harrys och Sliver där Daniel iförd prästkrage och med en läsk i handen sitter i baren och väntar på den som vill samtala med honom. Vi har alla våra förutfattade meningar om olika saker, om religion och kyrkan till exempel. För vem finns kyrkan? Det är inte alla som vet att kyrkan är en öppen plats även för icke troende.

Men en pastor i nattvimlet? Krogen är för många en plats där människor möts för att ha roligt men också ibland för att glömma att livet utanför är tungt. En perfekt plats för en pastor att bjuda till samtal.

Att ställa upp på ett hemma-hos-reportage tyckte Julia och Daniel lät som en rolig grej. De gillar att ha människor hemma och hade ett tag stående fika varje söndag kl.15. De bjöd till det efter gudstjänsten. Inget avancerat utan bara kaffe och kaka, ibland hade gästerna med sig kakor.

Hela familjen Sander

– ”Vi har alltid sagt att vi vill ha ett öppet hem. Att sitta framför en kopp kaffe öppnar för samtal. Det blir ofta fina möten”, säger Julia med ett stort leende.

Fick jag efter vårt korta möte definiera paret Sander med två ord skulle jag välja: människokärlek och kreativitet. Kreativiteten verkar dessutom gå vidare till barnen, i alla fall till Ester (4 år) som gillar att måla tillsammans med mamma.

Verkligen en härlig ung familj! Jag lämnar dem och någonting jag läste nyligen poppar upp i tankarna, det beskriver vad jag känner i skrivande stund: ”Att ha fötterna på jorden och blicken mot himlen”. #

Text: Christiane Petit
Foto: Mari Widetoft

Share post with: