Matlagning ska inte vara något vi gör varje dag bara för att slippa svimma av hunger. Att laga mat kan vara en upplevelse för alla sinnen. Vad sägs om matlagning som avslappning? Varför inte testa... köksmeditation?

Ja, du läste rätt, att meditera är inte nödvändigtvis att sitta i lotusställning, blunda i 20 minuter och sjunga ett långt mantra. Man kan meditera var som helst, även i köket. Meditation handlar egent- ligen om att stänga ut oroliga tankar och följa andningen i nuet. Härvaro. Närvaro. Matvaro. Att laga mat är ett utmärkt sätt att meditera. Mat är någonting som är väldigt elementärt i våra liv, något som vi bara måste ha för att överleva dagen, men mat är så mycket mer! För en del av oss är mat en brinnande passion. Det är sköna pauser närvi finner ro och harmoni i köket och tillåterkreativiteten att ta över, det är ögonblick när vi vågar prova nya ingredienser och blandningar, det är stunder när vi leker med olika kombinationer av färg och form, det är lugna andetag när köket fylls av aromen från olika kryddor.

Och när vi väl äter, ska vi helst göra det utan distraktioner. Studier visar att när vi läser, scrollar i mobilen eller tittar på TV samtidigt som vi äter stör det kontakten mellan magen och hjärnan. Hjärnan vet inte riktigt vad den ska prioritera, matsmältning eller informationssamling.

Det är lite synd att människor i allmänhet har så otroligt dålig kunskap om hur maten vi äter påverkar oss. Det är egentligen väldigt logiskt tycker jag, om att svälja ett piller kan påverka t.ex. smärta, varför skulle inte det påverka kroppen att äta mat? Hur vi äter är inte bara viktigt för vår hälsa, vi har även en möjlighet att påverka miljön genom vårt val av mat.

Det pratas mycket om begreppet Clean Eating som hänvisar till en livsstil med ut- gångspunkt på mat i sin renaste form, utan konstgjorda tillsatsämnen. Att äta ren mat utan processade livsmedel eller tillsatser är något som allt fler av oss har börjat prioritera, och orsakerna är allt från vårt eget välmående till omtanke för miljön.

Clean Eating är ingen diet, och grundtanken är inte att minska i vikt som de flesta dieter går ut på, målet är att lära sig att lyssna till kroppens signaler av hunger och mättnad. Att äta rent innebär först och främst att välja obehandlade livsmedel med högt näringsinnehåll. Men det betyder även att undvika matsvinn.

I Sverige äter vi cirka 800 kilo mat och dryck per person och år och det kastas så mycket mat att ett hushåll beräknas kunna spara mellan 3 – 6 000 kronor per år, ifall de minskar sitt matsvinn. Det betyder att vi slänger nästan en tredjedel av maten vi handlar. Vi slänger mest bröd, grönsaker och frukt. Sen kommer matrester. Ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan som svenska hushåll orsakar kommer från maten vi äter. Så hur vi handlar och hanterar mat har alltså stor betydelse.

För egen del är mitt mål att leva på 90% grönt och frukt, det är givetvis lättare på sommaren. Jag bestämde när jag var barn att inte ville äta något som kan titta på mig. Periodvis i mitt liv har jag försökt äta kött men magen har sagt ifrån. Idag är jag fortfarande för svag för vissa hårda ostar för att bli hundra procent vegan året runt men grönsaker och frukt är huvuddelen av min kost.

Det glädjer mig att fler och fler av våra gäster på Lustfyllt väljer att äta vegetariskt minst en gång i veckan. Det är gott för magen och naturen och man måste inte bli helvegan (om man inte själv vill) för att vara rädd om sin hälsa och miljön. Det räcker långt att dra ned på mängden animaliska produkter och om man vill äta kött, är det bra att välja ekologiskt kött eller svenskt naturbeteskött. Vi kan välja ekologiska mejeriprodukter och även testa vegetabiliska varianter. Vi kan samtidigt lära oss använda hela råvaran, en övermogen banan till exempel är fortfarande god i en smoothie eller blandat i kaksmet, lite gulnad persilja hittar sin plats i en god dressing, det som blir över av dagens potatis återuppstår som en smakrik fransk senapssallad. Vi behöver inte slänga en aubergine för den har blivit lite mjuk. Snabbkokt och inlagd blir den en god vegosill.

Att vara rädd om naturliga resurser (inte bara maten) är på något sätt att visa respekt och tacksamhet för naturens gåvor och den näring vi får. Och det är så mycket vi kan vara tacksamma för! ”Tacksamhet är hjärtats minne”, som Jean-Baptiste Massieu en gång skrev. Och forskning visar att tacksamhet hjälper oss att må bättre, både fysiskt och psykiskt.

Och vem vill inte må bättre?

Vid tangentbordet,
Christiane Petit

Christiane äger och driver, Lustfyllt i Munkaskog och är diplomerad samtalscoach i Psykosyntes.

Share post with: