Intresset för ridsport är nog större än på länge. Magazine195 begav sig till Bankeryds Ridklubb och pratade om hästar, kvinnliga ledare och Ridhus 2.0

Solen skiner när jag rullar in på den tomma parkeringen till Bankeryds Ridklubb. Det har börjat bli grönt ute och det enda som hörs är fågelkvitter och några hästar i hagen bredvid parkeringen. I en av manegerna tränar en tjej dressyr med sin häst och en vattenspridare fuktar den andra manegen. Utanför stallet träffar jag Anette Nordström och Ebba Hjelmstam som precis varit och tagit hand om några hästar. Anette är vikarierande ridskolechef och Ebba är i stallet och har ansvar för hästarna.

”Den ordinarie ridskolechefen är sjukskriven så jag har vikarierat sedan i december förra året”, säger Anette.

Bankeryds Ridklubb, eller BRK som alla säger, bildades 1970 i Bodh, Bankeryd. Under 1975 gick flyttlasset till Målskog där klubben ligger idag. För att förkorta historien så har klubben utvecklats under åren, haft sina med- och motgångar och historien har på olika sätt format klubben till det den är idag. Den senaste motgången nådde botten någon gång vid 2014, och ibland kanske man behöver slå i botten för att kunna ta sig upp igen.

– Det var några tuffa år och många ledare och aktiva slutade i klubben. Räddningen kom av att en person arbete helt ideellt under ett helt år för att rädda klubben och bygga upp den igen.

Populär ridskola

Idag är BRK en välmående förening med cirka 300 medlemmar och välfyllda ridgrupper och intresset för ridsport verkar hålla i sig. – Vi har haft en jättetillväxt de senaste åren och siktar på att bli över 400 medlemmar. Vi har även ökat i antal hästar och byggt om stallet.

I samband med krisen 2014 fick klubben även en ny ordförande som med nya krafter arbetat för att skapa en attraktiv ridklubb. Det mesta är nytt de senaste fem åren och idag beskriver Anette Bankeryds ridskola som en bra ridskola. Men det återstår fortfarande en del utmaningar. – Vårt stall är vår begränsning. Det är lågt
i tak och boxarna är små så vi kan inte ha hur stora hästar som helst. Idag har vi en viktbegränsning på 75 kilo på ryttarna och tyngdpunkten hamnar då på barn- och ungdomsverksamhet.

Totalt har BRK 17 egna hästar men de hade behövt fler. För att täcka behovet lånar man bland annat in hästar från Visingsö som sommartid drar remmalag på ön och går turridningar. De hyr även från Vebånde ridläger som bara har verksamhet under sommarhalvåret. – Det är ett väldigt bra samarbete – de behöver ha sina hästar någonstans vid lågsäsong och vi har behov av bra hästar.

Avkopplande att rida

Jag är själv nybliven hästpappa då min yngsta dotter börjat rida. Varje gång jag är i stallet slås jag av vilket engagemang alla unga tjejer har och hur alla verkar tycka att ridning och hästar är det absolut bästa som finns. Jag frågar Ebba vad det bästa med ridning är.


– Oj, hur lång tid har vi på oss, säger hon och skrattar. – Jag skulle säga att det är olika beroende på vilken nivå du är på. För många yngre handlar det nog mycket om att få vara med hästarna och att våga. Det är häftigt att se de unga ryttarna utmana sig själv och lita på hästen och exempelvis hålla ut händerna och inte hålla i tyglarna. Det syns hur de växer. – För mig handlar det om en känsla av att vara ett med hästen. Det krävs ett samspel och att få rida ut i skogen efter en stressig dag och inte behöva tänka på nåt annat än dig själv och hästen är oerhört avkopplande. För många vuxna tror jag att det är just avkopplingen som är det viktiga.

Härlig känsla och stort engagemang

Anette började själv rida när hon var 12 år och fick sin första häst när hon var 14 år. Ebba satt upp till häst redan när hon var tre år och fick egen häst när hon var tolv år. Idag lever båda två för hästar och hyllar Bankeryds Ridskola. – Jag har arbetat med hästar i hela livet, haft egen ridskola och arbetat på olika ridskolor.

Stämningen som är i Bankeryds skola just nu är otroligt härlig. Jag har aldrig varit med om en så familjär ridskola, säger Anette. Anette och Ebba pratar engagerat om BRK och tiden flyger iväg. Efter ett tag får vi sällskap av två tjejer som idag är högst delaktiga i att klubben mår så bra som den gör, Sofie Hammarskjöld och Anna Ramsten. De är båda med i BRUS – Bankeryds Ridklubbs Ungdomsstyrelse. BRUS ansvarar för aktiviteter för alla upp till 25 år och driver ungdomsfrågorna i klubben. – Vi ordnar många aktiviteter som ligger utanför de ordinarie ridgrupperna för att öka trivseln i klubben. Det är allt från trivselkvällar, familjedagar, utflykter och hjälper till på tävlingar, säger Sofie.

Vi kommer in på det som ofta lyfts fram när det kommer till ridklubbar, att ridtjejer ofta blir ledare och chefer i näringslivet. Jag är nyfiken på hur det kommer sig och Anette börjar prata om ansvar och får direkt medhåll av tjejerna från BRUS.

– Vi lär oss tidigt att ta ansvar och att ta hand om och vara rädda om ett stort djur, ett djur som vi tycker väldigt mycket om. Det är mycket som ska fungera runt en häst och som ridskoleelev får du tidigt ta ansvar för helheten och att göra i ordning hästen inför en lektion. Samtidigt måste du kunna hålla ordning och reda och se till att stallet är rent och snyggt. Det finns ingen som gör det åt dig, säger Anna.

Ridhus 2.0

Ebba lämnar oss för att förbereda en lektion och jag och Anette lämnar klubbhuset och tar en rundvandring i stallet. Klockan närmar sig 16.00 och stallbacken börjar fyllas av dagens första elever. Det som slår mig

är att Anette hälsar på alla med namn. Det bekräftar det som de berättade innan att här känner alla varandra.
Tjejerna som går in i stallet är nånstans mellan 5 och 7 år gamla och man kan riktigt se förväntan i deras ögon. De har väntat på det här hela dagen, kanske ända sedan de lämnade stallet efter förra veckans lektion. Snabbt börjar de med van hand ta hand om och göra i ordning den häst de ska ha för dagen. Anette fortsätter att prata med ledare, barn och föräldrar och när vi går tillbaka pratar vi vidare om anläggningen och klubbens framtidsvisioner.

– Vi behöver utveckla vår anläggning och jobbar just nu med visionen Ridhus 2.0 som innebär en stor utveckling av vårt befintliga ridhus. Vi vill bygga på det befintliga med ytterligare en manege, stall och lösdrift. Med Ridhus 2.0 kan vi utöka vår verksam- het med fler uppsittningar per dag, ta emot förskolor, pensionärer och sjukskrivna. Det finns många som skulle må bra hos oss, säger Anette.

Anette berättar engagerat om Ridhus 2.0 men innan jag lämnar BRK kommer vi in på ett annat engagemang – det ideella en- gagemanget som föräldrar och barn lägger ner i klubben.

– Allt vi gör det gör vi tillsammans och för klubben och det går åt många ideella timmar för att få ihop det. Vårt café drivs till exempel helt och hållet av föräldrar och barn. På helgerna sköts stallet och hästarna av ideella krafter och vi har även världens bästa fixargrupp. Det stora engagemanget skapar gemenskap och en känsla för klub- ben och föder ett intresse som sträcker sig längre än att bara rida. Ridning är den lilla delen, det finns så mycket annat man kan göra i en ridskola, avslutar Anette. #

Text: Niklas Bohman
Foto: PhotoByMari.G:W

Share post with: