Att vara hälsosam handlar om att hitta en balans mellan vår inneboende soffpotatis och idealbilden med magrutor som pumpas ut på sociala medier. Magazine195 stämde träff med Ida Wahlgren som bestämt sig för att försöka hjälpa andra människor att hitta den balans som hon själv har hittat.

”Vi måste börja med att få alla att röra på sig. Det ger så många positiva effekter”. Det säger Ida Wahlgren, eller “PT-Ida” somhon kallar sig, när vi sitter och pratar runt matbordet hemma hos familjen Wahlgren i Habo. Själv hittade hon träningen eftergymnasiet och det var gruppträning somvar hennes väg in.

Efter ett tag vågade hon sig in bland vikterna på gymmet och besöken inne bland hantlar och skivstänger blev fler och fler. Två segdragna skador satte sina spår på vikten och efter att ha provat Viktväktarna utan att nå de resultat hon ville ha – anlitade hon istället en personlig tränare. Resultaten inspirerade Ida att själv utbilda sig till personlig tränare.

“Jag fick precis de reasultat jag ville ha och kände att jag ville veta mer om hur kroppen fungerar…”

”Jag fick precis de resultaten jag ville ha och kände att jag ville veta mer om hur kroppen fungerar och hur vi kan påverka den med framförallt träning men också med kosten. Jag ville veta mer både för egen del men också för att kunna hjälpa andra”.

2017 blev Ida licensierad personlig tränare och startade direkt ett eget företag för att komma igång och hjälpa andra. 2018 byggde hon dessutom på med en kostrådgivarutbildning. Idag driver hon företaget hemifrån och hennes erbjudande går ut på att coacha kunder online. De olika paket som Ida erbjuder bygger på 4-veckorsprogram.

”Jag erbjuder kost- och träningsupplägg för en hälsosammare livsstil. Alla program anpassas efter varje persons individuellamål och förutsättningar. Efter att vi har gått igenom vad det är personen vill uppnå och varför får hen ett program av mig som sträcker sig över fyra veckor. Varje vecka har vi sedan en avstämning för att se hur det går vilket också resulterar i eventuella justeringar. Du kan välja ett strikt kostschema där jag bestämmer exakt vad du ska äta eller ett mer flexibelt schema där du själv kan göra vissa val. Har du inte tillgång till gym så kan jag ge dig ett program för att träna hemma. Det viktiga är att livsstilen du påbörjar passar med hur ditt liv ser ut i övrigt”.

”Enligt Ida är det snarare i ett mellanting mellan soffpotatisen och finessprofilen som vikan hitta riktig hälsa”

Hitta balansen

Idas filosofi bygger på att hitta balansen mellan sunt och osunt. Det låter kanske självklart men det handlar om en balans mellan de två ytterligheter vi ser i dagens samhälle – soffpotatisen och fitnessprofilen, som Ida kallar det. Medan ”soffpotatisen” inte rör på sig någonting och bara äter ohälsosamt – är ”fitnessprofilen” den raka motsatsen. Hen tränar varje dag och är extremt noga med kosten och delar gärna med sig av recept och magrutor på sociala medier.

Enligt Ida är det snarare i ett mellanting mellan soffpotatisen och finessprofilen som vi kan hitta riktig hälsa. “Det kan låta tråkigt att säga så men lagom är faktiskt bäst. Samtidigt som många är för dåliga på att förstå hur viktigt det är att röra på sig och äta bra mat så matas vi med bilder av de som är extrema åt andra hållet och bilden många har av en hälsosam livsstil är att ha magrutor och träna varje dag. Sanningen är ju att riktig hälsaligger nånstans däremellan. Vi behöver inte gå runt som muskelberg men vi kan heller inte stoppa i oss vad som helst varje dag”, säger Ida.

Ida säger själv att hon inte ser ut som en fitnessprofil och hon vill det inte heller.

Hon är en vanlig trebarnsmamma som har hittat en hälsosam livsstil som bygger på balans mellan träning, kost, sömn och stress. En livsstil som hon nu också vill lära andra.

“Jag tycker att träning och hälsa är jätteviktigt och många förstår inte att det inte behöver krävas så mycket för att må mycket bättre och kanske tappa de där kilona som man lagt på sig. När det gäller träningen är det viktigt att hitta en aktivitet man tycker är rolig”.

Behövde själv hjälp

Men det är svårt att hitta balansen. Även för någon som Ida. När hon själv började träna med personlig tränare så var hon tvungen att träna mindre…

”Vid den tiden körde jag 11 pass i veckan och insåg inte själv att det blev för mycket. Jag behövde hjälp med att hitta min balans och det tror jag många behöver och det är precis det jag vill hjälpa andra att göra”.

Vi sitter vid köksbordet, dricker te och pratar om viljan att hjälpa andra att hitta den sunda livsstilen. Balansen mellan att ligga i soffan och ha det skönt kontra attvarje dag göra nya inlägg på Instagram om hur hårt man tränar. Ett annat ord som Ida ofta återkommer till är helhet. Vill du nå en hälsosam livsstil på riktigt så är det flera bitar som behöver vara på plats – och i balans. Det räcker inte att träna som en galning om du äter dåligt och stressar för mycket på jobbet. Du behöver se till helheten. För att kunna hjälpa människor med just helheten är Ida även massör.

”Kroppen hänger ihop som en helhet och med massagen kan jag även hjälpa mina kunder att släppa på spänningar och minska stress. Jag använder mig av en massageform som heter Taktipro och som är väldigt bra vid stress, oro och ångest. Det är lugn beröring och en behandlingsom genomförs i ett givet flöde. Det gör att du får samma behandling oavsett vilken taktipromassör du går till. Det enda jag anpassar är hastighet och tryck”

Kinesisk skrapmassage

Det märks tydligt att Ida brinner för det hon gör och hon vill nå ut och hjälpa människor att må bättre. Hon är nyfiken och vill lära sig mer, både för sin egen del men också för sina kunders skull. För att utvecklas som massör utbildade hon sig nyligen också inom kinesisk skrapmassage – gua sha.

”Det är en teknik för att öka blodflödet och lossa på stagnationer i kroppen och få igång kroppens naturliga flöden igen”, berättar Ida. Inom gua sha använder man olika redskap för att skrapa på huden och på så vis få en reaktion och är bra för att minska stress och muskelvärk. Huden kommer att reagera med rodnad och hur kraftig rodnaden blir talar om hur mycket problem du har i musklerna där under. Idag använder de flesta speciella gua sha – redskap men från början användes oftast en vanlig klassisk kinesisk rissked.

”Gua sha är bra för de som har mycket stelhet i kroppen och passar de som tränar mycket. Jag brukar rekommendera 4-6 behandlingar som start. Gärna enbehandling per vecka med max två veckors mellanrum för att få riktigt bra resultat. Men redan efter första besöket märker många stor skillnad i känslan i kroppen”.

Träning, kost och massage. Det är Idas recept för att hjälpa människor att må bättre. Hon säger själv att hon hittat sin balans, både när det gäller den egna hälsan och i det hon kan erbjuda sina kunder. Hon är fortfarande nyfiken på att lära sig mer men vill vänta lite.

”Jag erbjuder en bra helhet och jag kommer eventuellt fördjupa mig än mer längre fram. Idag kan jag ta emot allt från nybörjare, till erfarna och även de med diagnosticerade sjukdomar som har fått klartecken från sin läkare”, avslutar Ida. #I

Text: Niklas Bohman
Foto: Mari Widetoft

Share post with: