Under det senaste året är det ett nytt ljus som har tänts inne på Spinnet i Habo. Maria Solfeldt med bakgrund som ekonom och föreläsande konsult inom arbetsmiljö drömde länge om att göra en yrkesmässig tvärvändning. Efter en pilgrimsvandring som avslutades i nordvästra Spanien så landade hon i att låta en av sina livspassioner få ta utrymme - nämligen hennes matlagningskonst. Resultatet blev restaurangen Soul - en asieninspirerad kulinarisk upplevelse med stor portion av kärlek.

Det är onekligen en mysig och varm känsla att träda in i lokalerna till restaurang Soul. På ett som det känns genuint vis så förflyttas besökaren även rakt in i en östasiatisk sättning genom både inredning och atmosfär. En av Spinnets juveler har fått nytt liv efter det att den tidigare japanska restaurangen Nagomi slog igen portarna för snart två år sedan.

Äventyr i fjärran östern

Maria har hunnit med mycket i livet men har aldrig slutat att söka och fundera efter vad som kommer härnäst. Hon har utbildat sig till ekonom, gjort karriär, skaffat barn, tillbringat en sejour som småbarnsmor boende på 38:e våningen i fjärran östern samt nu hamnat i livet som egen företagare. Hur landade hon då i att starta uppen egen lunchrestaurang?

”När vi kom hem så saknade jag hela tiden Shanghai och det var svårt att komma tillbaks till Sverige igen”.

”Jag har såklart varit med om många intryck under de senaste tjugo åren på olika vis. Tiden vi gjorde via min mans jobb i Shanghai var helt fantastisk. Och när det blev dags att återvända så var det med stor besvikelse och ett vid hemkomsten stort tomrum som uppenbarade sig. Tiden i Kina gav så många intryck. När vi kom hem igen så saknade jag hela tiden Shanghai och det var svårt att komma tillbaks till Sverige”, berättar Maria. Men det var inte tiden i fjärran östern som fick henne att starta en asiatisk restaurang.

Ekonom som landade i rollen som kvalitets- och miljöchef

Äventyret i Kina skapade mängder av nya funderingar hos Maria. Innan avfärd så hade hon sagt upp sig från jobbet och det blev till att börja på ”ny kula”.

”Jag kom ihåg att jag gick till arbetsförmedlingen och sökte jobb samtidigt som jag vidareutbildade mig mig till coach. När det sedan blev dags för praktik under utbildningen så hamnade jag i en roll som gjorde att även jag – precis som min man – fick jobb inom konsultorganisationen WSP”.

I samband med att WSP etablerade en ny avdelning i Jönköping fick Maria möjlighet till anställning. ”Det gav mig möjligheten till att komma ut och träffa nya människor. Det var på sitt sätt en underbar och spännande tid där jag höll föreläsningar inom främst säkerhetskultur i arbetslivet inför allt ifrån tre personer till flera hundra åhörare”, säger Maria och ler.

Pilgrimsvandring i Spanien

”Men rollen som föreläsande konsulthandlade ju alltid om att vara på resande fot och jag fick många gånger ställa mig frågan om det är det här jag vill göra rest- en av livet”, fortsätter Maria. I maj 2017 så bestämde sig Maria för att ta tjänstledigt med syftet att bege sig ut mot okända mål. Hon var redo att bryta upp från vardagens mönster och låta kropp och själ ta emot nya perspektiv. Övertygelsen mynnade ut i en så kallad Pilgrimsvandring med slutdestination Santiago de Compostela i nordvästra delen av Spanien.

 

”Jag ville helt enkelt få tänka färdigt i lugn och ro med nya impulser”, reflekterar Maria. Och nya impulser blev det. ”Själva vandringen i sig blev så pass krävande att det mycket blev att ta sig från punkt till punkt. I och med värmen så var det faktiskt så att jag också vid ett tillfälle svimmade. Jag förstod inte det först men det var nog helt enkelt så att jag druckit för lite vatten innan händelsen”, berättar Maria.

Hospital for the Soul

Efter att ha nått slutdestinationen och katedralen i Santiago de Compostela så beslöt sig Maria för att fortsätta vidare mot Atlantkusten och ”världens ände” Kap Finisterre. ”Under vandringen så gick jag förbi en liten träskylt med texten – Hospital for the Soul. Det fick mig att fundera på hur jag själv skulle kunna skapa mitt eget ”Hospital for the Soul”? Hur skulle jag kunna göra något som jag tycker är kul och samtidigt även glädja andra? Det var så jag kände och tänkte”, förklarar Maria.

”Mina tankar landade relativt snart i att jag kanske kunde kombinera restaurang med att delvis fortsätta att föreläsa på olika vis. Efter att Mia Werthén ringde och hörde sig för om jag var intresserad av att ta över restaurangen på Spinnet så låg jag vaken många timmar den natten. Efter funderingar fram och tillbaks så kom jag till insikten att det var här som jag skulle bygga mitt eget ”Hospital for the Soul”, berättar Maria. Det blev restaurangen Soul.

Maria ångrar absolut inte sitt beslut. ”I takt med att kunderna börjar hitta hit i kombination med allt det positiva gensvar som jag har fått så kommer vi troligen även att utöka restaurangens öppettider. Vi kommer då varva lunchservering med mindreevent och föreläsningar framöver”, avslutar Maria.

“I takt med att kunderna börjar hitta hit i kombination med allt det positiva gensvar som jag har fått kommer vi troligen att utöka restaurangens öppettider.”

Torsdagen den 6:e december kl 18:30 till 21:30 så bjuder Maria och restaurang Soul på möjligheten att erhålla både en spännande föreläsning om Marias Pilgrimsvandring i kombination med god mat och dryck. Med begränsat antal platser så är det bara att höra av sig till Maria så snart du läst denna mening. #

Text: Robert Widetoft
Foto: Mari Widetoft & Maria Solfeldt (privat)

Share post with: