Alla behöver tid för sig själv ibland. Men hur mycket egen tid är det okej att kräva av sin omgivning? Hur mycket egentid är det rimligt att behöva i ett förhållande? Nyckeln ligger i att förstå sina egna och varandras behov för de kan vara väldigt olika. Och olikheterna kan leda till konflikter. Det är knepigt när man har familj att veta vad som är ens rättighet, vad som är ens plikt, vad som är ens behov.

Det skrivs mycket om utbrändhet och folk har börjat ta sina egna behov på allvar men det är fortfarande rätt vanligt att parterna i en relation har olika syn på hur mycket tid de ska spendera ifrån varandra och hur mycket tid de ska vara tillsammans.

Många går in i en relation med vissa önskemål om närhet som sedan förändras längs med vägen i takt med att livs- och jobbvillkoren också förändras.

Ordet ”egentid” (som verkar främst användas av dem som har småbarn) är något som delar in föräldrar i två läger: de som tycker att det är självklart att man ibland ska få roa sig utan barnen (och även utan varandra), och de som menar att småbarnsåren ska vikas åt familjelivet. Många går in i en relation med vissa önskemål om närhet som sedan förändras längs med vägen i takt med att livs- och jobbvillkoren också förändras. Föds det barn i familjen är förändringen ännu större och märkbar.

Frågan är hur bra förälder man är om man är fullständigt slut och syftet med egen tid går till spillo om det sedan bemöts av anklagelser och dåligt samvete. Det syftar till att ge varandra tid att ladda batterierna, några timmar där man inte har något som helst ansvar över blöjbyten, matlagning, dagishämtning, läxläsning, tvätt och städning. Det handlar inte om att hitta på ursäkter för att inte ta hand om sina barn men att ta en paus för att sedan vara bättre livskamrat och förälder.

Men hur får man ihop det rent praktiskt? Det viktiga är att försöka. Det är svårt att vara spontan när man har småbarn. Därför är det viktigt att ta sig tid att planera in saker. Och det är minst lika viktigt att inte vara alltför besviken när det inte blir som man tänkt. Planera och prioritera vuxentid tillsammans och egen tid var för sig. Släpp iväg varandra på egen hand. Ge varandra tid att umgås med andra vuxna och kanske t.o.m. tid att bara vara själva.

Psykologer uppskattar att vi behöver runt 10 timmars egen tid varje vecka

För egentid är egentligen egen tid ensam – utan andra människor. Psykologer uppskattar att vi behöver runt 10 timmars egen tid varje vecka, det är ungefär 1,5 timme om dagen, men man kan börja smått. Bara en kvart varje dag kan göra skillnad för att känna sig lugnare och mer positiv.

Christiane driver Lustfyllt i Munkaskog och är diplomerad samtalscoach i Psykosyntes.

Ta dig tid för egen tid. Skapa en liten lucka för vila och återhämtning varje dag med kravlös tid för bara dig själv. Planera in det. För det som inte är planerat, blir oftast inte av. Det tror jag du kan hålla med mig om? Det är med återhämtning och egen tid som med syrgasmasken på flygplanen. Du måste sätta på din egen innan du kan hjälpa någon annan annars är risken att ingen av er får luft.

Planera in en kort stund varje dag, kanske för att sätta på dig hörlurarna och meditera, kanske för att sitta ostörd med en kopp te och bara tomglo. Män är oftast duktiga på att låsa in sig på toaletten med sina mobiler. Hur du gör det bestämmer du. Men gör det!

Ta hand om dig! /Christiane Petit

Share post with: