Hemma-hos-reportaget denna gång hamnar i Munkaskog - hemma hos familjen Månsson. På grund av ett idogt hästintresse som odlades i familjen så landade man för åtta år sedan i beslutet i att lämna det då relativt nybyggda huset i Sjogarp för att istället söka sig till en plats där man på ett smidigare sätt kunde upprätthålla intresset.

På gården i Munkaskog med anor ifrån 1700-talet så bor förutom Anna själv även maken Pär och deras gemensamma dotter Thea, 19. Förutom Thea så har paret även den äldre dottern Amanda, 23.

Malmöfödda Anna berättar att man har bott i Habo sedan 1990 och har därmed hunnit med att gå igenom en hel del under de snart trettio åren som passerat. Innan paret flyttade in i den nuvarande fastigheten så hann man först med hela två hus i Kråkeryd och sedan under 2005 så byggde man hus i Sjogarp. ”I samband med att vi höll på att bygga huset i Sjogarp så köpte vi vår första häst. Inte långt senare så blev det ytterligare en häst och kort därpå så var vi ägare av hela fyra hästar som alla stod i ett stall i Bankeryd. Vi var ju liksom aldrig hemma”, skrattar Anna.

Utöver att också hinna med jobbet som narkossjuksköterska på Ryhov så medger Anna att kärleken till hästarna fortfarande idag innebär att hon ungefärligen lägger fyra timmar per dag i stallet samt spenderar utöver det en hel del tid tillsammans med hundarna Malte och Humle som naturligtvis även dem, utöver promenader, kräver sin uppmärksamhet.

Hästarna fick bestämma

”Vi kände väl mer och mer att grannar runt omkring oss fick mer och mer ordning på sina trädgårdar medan vi bara åkte fram och tillbaka mellan huset och stallet. Vi hann helt enkelt inte med. Vi insåg att det var bättre att istället leta efter en hästgård och på så vis kunna få lite mer harmoni i relationen till familjens intresse”, fortsätter Anna.

Första tanken var att bygga ett nytt hus i anslutning till hästgården. Men efter några tankevändor så bestämde sig Anna och Pär för att flytta in i det hus som fanns klart på plats. Huset hade då ett tiotal år tidigare renoverats av den föregående ägaren och det var fullt möjligt att använda som boende. ”Vi har själva sedan renoverat kök och badrum”, berättar Anna.

Tidsenliga möbler

”Vi har bytt ganska mycket möbler i och med att vi kände att det nya huset här i Munkaskog har en helt annan tidsanda. Vi försöker att utgå ifrån en ganska neutral bas med stora naturliga inslag, berättar Anna. Ett mål jag har är att det ska kännas hemtrevligt. Jag insåg exempelvis under tiden då vi hade vår nybyggda funkisvilla i Sjogarp att det blev ganska stramt och kanske inte alla gånger så hemtrevligt. Så jag känner nu att jag trivs bättre här och att boendet här nog är mer den jag är” resonerar Anna.

 

Speglar och orangeri

Jag funderar över vad som är Annas alldeles egna inredningsmässiga inslag – dvs. vilken prägel har hon själv satt på hemmet. ”Det började med att jag såg en gammal fransk ornamenterad guldfärgad spegel i ett heminredningsmagasin. Därefter så har jag köpt några stycken sådana och man kan nog säga att inslaget med dessa speglar är en del av det som sätter min egen prägel. Jag är alltid lite på jakt efter sådana”, myser Anna.

”Vi försöker annars att göra det vi själva trivs med och inte direkt fokusera så mycket på trender. Nästa projekt vi vill ta oss an är att göra ett orangeri vilket vi hoppas kan passa in just här. I övrigt så försöker jag att hitta motiv eller andra saker jag kan dekorera med som för tankarna till hästar och hästsport”, avslutar Anna. #

Text: Robert Widetoft
Intervju & foto: Mari Widetoft

Share post with: