I reportageserien “Hemma-hos” träffar vi i detta nummer Linnéa Nilsson. Linnéa är gift med Johan som tillsammans med sönerna Love och Wilhelm utgör familjen Nilsson. Parets hus som är sprunget ur det funkisinspirerade 50-talet har mer eller mindre totalrenoverats sedan parets tillträde i juli 2013.

När Habo-tjejen Linnéa för drygt tio år sedan praktiserade som ungdomsledare inom Smyrnakyrkan i Habo, så fattade hon tycke för västkustsonen Johan. De båda hade förvisso träffats tidigare men det var då 2007 som det ”sa klick”. Johan som är från Västra Frölunda, jobbade då i Habo som ungdomsledare. Idag jobbar han bl.a. som pastor och föreståndare för kyrkans församling. Bekantskapen mellan Linnéa och Johan mynnade så småningom ut i både giftemål, barn och hus i Habo tätort.

Intresserade av inredning

Linnéa blir snabbt begeistrad då husköpet kommer på tal. – Så fort jag kom in i huset redan första gången så kände jag direkt att det var rätt. Jag gillade storleken och framförallt att det är ett etagehus. Jag kommer ihåg att jag sa – ”Johan – det här huset ska vi ha”. Och Johan svarade ungefär med att ”den här väggen kan vi tar ner”, skrattar Linnéa. ”Johan får alltid en massa idéer så fort han kommer in i ett hus så det var helt väntat att han skulle reagera på det sättet. – Huset hade då inte renoverats sedan 70-talet så vi visste såklart a vi skulle behöva göra om en hel del”. Detta faktum var sannolikt i sig en spännande utmaning för den händige snickaren Johan och den design- och inredningsintresserade Linnéa.

Linnéa medger att det fortfarande är en del hon skulle vilja göra om i huset – och att det ständigt finns nya idéer som ”poppar upp”. – Det gäller ju dock att få igenom dem hos Johan också, säger Linnéa och skrattar till. Det är fortfarande en del saker som måste färdigställas i huset, menar Linnéa. – För ett par veckor sedan när Johan var i Lysekil så passade jag till exempel på att måla om. – Och nu vill jag att Johan ska ”platsbygga” ett skåp, som jag tycker skulle passa bra in i hemmet. Vi får helt enkelt se vad nästa projekt blir”, myser Linnéa.

Gästfri familj

Redan vid ett första ögonkast in i huset så anar man en välkomnande miljö med stora ytor till att kunna socialisera på. ”Vi gillar ju att umgås mycket med vänner och bekanta så jag måste medge att en av huvudanledningarna till att det blev det här huset var just för att många ska kunna ses och träffas här hemma. Och man hoppas ju som mamma att barnen när de blir större också vill vara här och hänga med sina kompisar. Det är något som är viktigt både för mig och Johan att vi kan ha ett öppet hem där man ska känna sig välkommen”, poängterar Linnéa.

“Ingenting är omöjligt“

Efter att ha besökt parets hem så förstår man verkligen att de båda idag även kan satsa på att leva professionellt på sina intressen. Linnéas inrednings- och designintresse som blommade ut då hon flyttade hemifrån har även nyligen mynnat ut i den nystartade verksamheten Magasin L. – ”När jag träffade Johan så fick han mig att se att ingenting är omöjligt. Att leva med Johan har verkligen få mig att tro att allt är möjligt om man bara så vill. Precis innan årsskiftet så innebar satsningen för Linnéa att hon slog upp portarna till egen butiksförsäljning i Habo centrum – där hon nu ställer ut inredning och betongmöbler. Uppstarten av Magasin L har därför medfört att Linnéa och Johan får möjlighet att även yrkesmässigt kunna göra och skapa saker tillsammans. Johan, som är duktig på att gjuta i betong, gör det bland annat för det Kaxholmenbördiga varumärket ”Grafitgrå” – Linnéas huvudleverantör – vilket samtidigt innebär att Johan är med vid framtagningen av många av de produkter som Linnéa sedan säljer.

”Det är så mycket värt att få trivas med det man gör.”

Innan Linnéa beslutade sig för att öppna Magasin L så jobbade hon som sjuksköterska, vilket hon på många vis i perioder upplevde som en stressig tillvaro. ”Situationen som sjuksköterska var samtidigt den som ändå gjorde att jag vågade ta steget och starta eget. Så tillsammans med all peppning jag fick av Johan och också från Elin på Grafitgrå, så gjorde det sammantaget att jag också kände mig trygg med att gå vidare. Det är ju också så mycket värt att få trivas med det man gör. Så idag känns det verkligen jättekul att det blev som det blev”. Linnéas fortsatta mål framöver är att kunna utveckla verksamheten så att hon helt och fullt ut kan leva på den.

Linnéa tipsar

När Linnéa stylar om hemma så brukar hon tänka att det är bra att ha en bas som man trivs med. – “Vi har t.ex. vit och grå som bas där vi sedan har valt att addera färg till basen. Textilier kan man ju relativt enkelt byta ut för att få en ny känsla om man skulle känna för det. Därför så tycker jag att det är bra att ha basen så neutral som möjligt så att det går att kombinera med flera olika färger.

– Det är viktigt att komma ihåg att man heller inte alltid måste köpa nytt. Genom att möblera om och göra några mindre justeringar hemma så kan det också kännas som nytt”, menar Linnéa. #

Text: Robert Widetoft
Intervju & foto: Mari Widetoft

Share post with: