Julia Friberg har bott i Habo under de senaste åtta åren men kommer ursprungligen från värmländska Sunne. Via studier i ekonomi vid Handelskögskolan i Jönköping så hamnade Julia så småningom i Habo där hon idag jobbar som ekonom på Habo Energi. Det som dock tagit grepp om Julia och som fyller en stor del av hennes liv idag är hennes relativt nyfunna passion till träning och kosthållning.

Efter de inledande åren som mamma så försökte Julia som många andra att hitta sätt för att komma igång och träna med målet att “bränna kalorier”. “För kanske tre år sedan så bestämde jag mig för att mer regelbundet ta långa promenader för att också få upp min kondition”. “Jag hade redan under tiden som jag var mammaledig promenerat mycket med barnvagn och kände att det var ett enkelt sätt för mig att komma igång”. “Men i kombination med att jag inte riktigt då förstod hur jag skulle hålla min kost, så blev resultatet egentligen bara att jag blev smalare, kanske för smal”, förklarar Julia.

Successivt så inhämtade Julia, av ren nyfikenhet, mer och mer information om hur hon kunde stärka sin muskelmassa. “Det är ju en stor fysisk ansträngning a bli mamma med allt vad det innebär, både före och efter födseln, såsom att exempelvis bära runt på ett barn i olika ställningar”. “Jag kände ofta att jag bland annat hade ont i ryggen”, fortsätter Julia. Efter egen research, samt efter att ha blivit inspirerad av andras berättelser ur “fitnessvärlden” så fann Julia ganska snabbt en ny passion i styrketräning. Hon testade på att gymma en del på egen hand, men kom relativt snart i kontakt med Anders Lundgren, en expert på kostrådgivning.

“I Oktober 2015 så gav Anders mig ett kost- och träningschema som jag sedan dess har följt till punkt och pricka”. “Det har sedan uppstarten för två år sedan verkligen varit en enorm resa som har förbättrat både min självkänsla och mitt fysiska välbefinnande, poängterar Julia.

Regelbunden styrketräning och god kosthållning

Julia berättar att innan hon fick sitt första träningsschema av Anders så hade hon inte kört några strukturerade styrkepass med vikter. Den träningsbakgrund hon hade med sig var inom ridsport och avståndet till styrketräningens till synes ganska aggressiva värld föreföll vara stort. Sex månader senare så deltog Julia redan i sin första tävling i Bikini Fitness, där hon sensationellt nog direkt tog två guldmedaljer. Våren medförde även en silverpeng samt en fin fjärdeplacering i en internationell tävling. Julia gick alltså under loppet av sex månader från att ha känt sig svag, trött och vara på gränsen fill undernärd till att känna sig stark, pigg och frisk.

Bikinifitness är en bedömningsdisciplin som vänder sig till kvinnor som vill presentera en fysik som är lite mindre muskulös men ändå atletisk och estetiskt tilltalande.

“Jag blev snabbt ordentligt “biten” då jag omgående såg resultat av träningen och den ändrade kosthållningen. Både kroppen och huvudet svarade på träningen som verkligen blev en energiboost i livet”, förklarar Julia med ett skratt.

“Jag har lärt mig mycket under de senaste två åren. Bl.a. att det är superviktigt att tänka på vad det är man stoppar i sig. Om jag äter sämre bara under ett par dagar så kan jag se en skillnad i resultatet av min träning. Ibland kan jag därför tänka att det finns alltför många som sköter exempelvis sin bil på ett minutiöst noggrant vis, men som samtidigt inte alls tänker på sin egen hälsa och hur kroppen mår. Att äta dålig mat skulle kanske kunna jämföras med att tanka en bensinbil med diesel”, fortsätter Julia. Man kan ju fundera på vad som är mest värdefullt nu när vi bara har ett liv”, resonerar hon.

Jag förstår såklart att det är tufft att hinna med att träna och äta som jag gör

Små justeringar kan ge goda resultat

Det är naturligtvis inte alla mammor eller för den delen pappor som kan eller hinner med att göra samma resa som Julia, men som samtidigt har en stor hunger av att få till en förändring till det bättre både för kropp och själ. Julias resa handlar om att bygga relativt mycket muskler och samtidigt hålla sin kost väldigt strikt för att nå maximalt resultat. Jag frågar därför Julia vad man kan göra om man ändå vill få till en förändring till det bättre men kanske bara har tid att träna en eller ett par gånger i veckan.

Jag tränar sex dagar i veckan samt äter samtidigt också vid sex tillfällen per dag, beroende av vilken period i träningen jag befinner mig i. Men det finns såklart massor man kan göra med relativt små insatser. Börja med att se över din kost och gör små justeringar. Byt ut vissa mindre bra varor mot bättre, renare produkter med bättre innehåll. Exempelvis vitt bröd mot surdegsbröd, pasta till bönpasta, matfett till kokosfett osv. Välj bra råvaror som bas, såsom ris, potatis, broccoli, sparris, avokado, fisk, kyckling och kött. Och laga den rent. Redan där har man kommit långt”, menar Julia. För att spara tid så brukar Julia tillaga stora delar av kommande veckans lagade måltider på söndagar och på så vis också få till matlådor som hon kan ta med sig till jobbet.

Nytaget SM-guld
I slutet av september så bar det hela vägen fram till SM-guld i just grenen Bikini Fitness där hela juryn bestående av 7 personer, samtliga var överens om att Julia var den främsta deltagaren. Julia har alltså under två år gått från nybörjare till att ta SM-guld – naturligtvis en fantastisk resa. Är du nyfiken på att se hur Julia tränar så finns det en relativt stor chans till att du stöter på henne på Nordic Wellness i Habo där hon kör sina träningspass. #

Text: Robert Widetoft
Foto: Mari Widetoft

Share post with: