Efter att ha jobbat som anställd mäklare under ett flertal år så öppnade Fredrik Trolander i maj månad 2015 en egen verksamhet som franchisetagare under den snabbväxande mäklarbyrån HusmanHagberg. Snart är det dags för Fredrik att inviga nya lokaler precis invid Mullsjön. Magazine195 fick förmånen att få blicka in i mäklarfirmans vardag.

Innan Fredrik beslöt sig för att slå sig in i branschen som mäklare så höll han olika typer av befattningar inom försäljning. Efter avslutade studier på det treåriga Fastighetsmäklarprogrammet (2007) vid Högskolan i Gävle så har Fredrik verkat som registrerad mäklare varav alltså de senaste två till tre åren inom ramen för den egna verksamheten genom HusmanHagberg. Jag funderar över att det säkerligen efter ett antal år i branschen måste vara en stor fördel att ha lokalkännedom i den region man verkar inom som mäklare.

Fredrik är visserligen född i Jönköping men växte upp i det besjungna brukssamhället Kopparberg i nordvästra Västmanland. Redan från unga år så verkar en entreprenöriell ådra ha slagit rot i Fredrik i samband med att han hjälpte till i sin pappas järnhandel och fick på så vis se egenföretagande tidigt på nära håll.

Det är klart att åren som anställd mäklare här i Jönköpingsregionen har givit mig både kunskap, erfarenhet och ett stort lokalt nätverk här i bygden som på många vis är ovärderlig nu när jag själv driver en egen verksamhet här

”Det är klart att åren som anställd mäklare här i Jönköpingsregionen har givit mig både kunskap, erfarenhet och ett stort lokalt nätverk här i bygden som på många vis är ovärderlig nu när jag själv driver en egen verksamhet här”, konstaterar Fredrik. ”Jag brinner också just för att arbeta med objekt som ligger i de mindre orterna och ute på landsbygden varför Mullsjö och Habo passar oss alldeles utmärkt”, säger Fredrik.

Jobbar tillsammans med sin sambo

Fredrik är tydlig med att det inte bara är hans egna bakgrund som mäklare och de nätverk han förvärvat genom åren som gör HusmanHagberg starka här i Mullsjö/ Habo – utan framhäver tillskottet i sambon Anna Stenberg, som numer assisterar Fredrik på kontoret i Mullsjö med bl.a. bokning av besiktningar, tillträde, fakturering osv.

”Att jobba ihop är faktiskt det bästa beslut vi har tagit. Vi fick många varningar från vår omgivning innan vi tog steget för ungefär ett halvår sedan, men jag känner faktiskt att vi på ett bättre sätt nu kan balansera och hantera betydligt fler av våra jobbrelaterade diskussioner just på kontorstid. Anna har ju dels få en större förståelse och acceptans till yrket – men hennes roll har också på ett bra sätt tillfört ett lugn och stabilitet till verksamheten – vilket ju därmed ger oss båda en bättre balans, såväl yrkesmässigt som privat”. ”När vi väl är hemma så kan vi därför ägna oss mer åt det vi ska och vill göra tillsammans med vår nioåriga dotter Engla”.

Att fiska ger mig ett inre lugn

Fredrik avslutar dock resonemanget genom att erkänna att mäklaryrket på många vis är ett sätt att leva. ”Det går inte att låsa dörren till kontoret klockan fyra och sedan gå hem och stänga av telefonen. Man måste vara möjlig att nå för a kunna ge både säljare och köpare en god tillgänglighet när det väl gäller”, resonerar Fredrik. ”Så visst är det så att yrket kan gå ut över familjelivet. Anna brukar dock vara mån om att jag också får tid till att hitta mitt inte lugn med jämna mellanrum. Jag älskar att vara ute och fiska och är även aktiv i Habo Sportfiskeklubb. Att fiska ger mig ett inre lugn och det är möjligen just då när jag är ute och fiskar som jag låter telefonen få vara avstängd.

En individuell och personlig approach

Jag är väldigt nyfiken på vad det är som dels gjorde att Fredrik valde just HusmanHagberg till samarbetspartner samt även vad det är som gör att potentiella kunder ska välja att kontakta just Fredrik och HusmanHagberg istället för någon av de konkurrerande mäklarfirmorna. Fredrik menar att alla har naturligtvis sitt sätt att jobba och typ av sätt att bemöta sina kunder.

”Jag valde att samarbeta med HusmanHagberg delvis för att just deras koncept bygger på att franchisetagaren ska ha en stor lokalkännedom och en hög portion kunskap om vilka speciella förutsättningar som råder på just din ort”. ”Just det sättet att se på en husaffär passar mig bra då jag tycker det är väldigt viktigt att anpassa sig efter kundens förutsättningar och rådande situation. Jag ser till att lyssna på kunden och anpassar sedan processen efter kundens önskemål och inte tvärtom. För mig är det väldigt viktigt med en individuell och personlig approach. Jag tror mig vara en person som kan lyssna till såväl en företagsledare för ett stort företag som till en äldre pensionär eller till en ensamstående mamma. Kontaktar man mig så ska man veta att man blir lyssnad till. Jag gillar även att ta mig an lite mer svåra projekt då det kanske är särskilt viktigt att då kunna hitta nya vägar för att lyckas att ro en affär i land”.

Tips till de som funderar på att sälja eller köpa

Jag frågar avslutningsvis om Fredrik har några tips till de som går och funderar på att sälja eller för den delen köpa ett hus eller en bostadsrätt. ”Om man vill lägga ner pengar på sin bostad innan det är dags att sälja så tycker jag att en av de viktigaste aspekterna att tänka på är att se till att ge ett bra intryck redan i entrén. Se till att det ser fräscht, ordningsamt, helt och rent ut. Ett första intryck varar ofta under hela visningen”, menar Fredrik.

Jag ser det som att man gör en bostadsresa i livet och att man kanske inte alltid måste börja med att köpa dyrast möjliga boende

Till de som kanske går i tankar på att köpa en första bostad i livet så råder Fredrik dem till att titta på vart man befinner sig i livet. ”Jag ser det som att man gör en bostadsresa i livet och att man kanske inte alltid måste börja med att köpa dyrast möjliga boende. Man kommer sannolikt ändå att ha andra behov och prioriteringar längre fram i livet. Det behöver inte vara så att man satsar på att köpa en dyr lägenhet i innerstan som en första bostad. Man kan exempelvis tänka på att för samma pengar som man betalar för en tvåa i centrala Jönköping, så kan man köpa en hel villa med 6 rum och kök här i Mullsjö.

Nya lokaler intill Mullsjön

”Om man verkligen har bestämt sig för att köpa så kan det vara en god idé att titta på de perioder över året då många naturligt och vanligtvis inte är beredda att genomföra en bostadsaffär – exempelvis i juletider. Då är sannolikt konkurrensen lägre om de objekt som ändå ligger ute”, avslutar Fredrik.

Den 7:e december så inviger Fredrik och Anna HusmanHagberg-kontorets helt nya lokaler på Strandvägen vid Mullsjön. Snacka om harmoni. #

Text: Robert Widetoft
Foto: Mari Widetoft

Reportaget är uppdaterat, Nov 18