Stiil Collection är Habo-företaget som drivs av paret Helena och Fredric Gustafsson. Företaget tillverkar bord, ljusstakar och sen relativt nyligen även krukor och bänkar.

Foto: Mattias Nilsson

Allt började 2003 men då var inte tanken att det skulle bildas företag. ”Både bordet och ljusstakarna började på samma sätt. Det började med att jag ville ha nåt hem och som jag tänkt ut design på. Jag visste ju att vi hade materialet för tillverkningen så jag bad Fredric att testa och tillverka efter mina önskemål. Och sen när personer som besökt oss fått se vad vi gjort har de sagt till oss att detta måste ni ju ut med”, berättar Helena.

2004 växte varumärket Stiil Collection fram. Namnet Stiil är en genomtänkt flört med det engelsk ordet steel (stål på svenska) och svenska ordet stil. Alla produkter tillverkas i stål och med en väldigt stilren och klassisk design som gör att produkterna hittar rätt i nästan alla miljöer. Från 2010 har tillverkning och försäljning drivits i ett eget bolag.

Mycket experimenterande

Processen till färdiga produkter inne- bär mycket testande fram och tillbaka. Att hitta rätt med storlekar, olika höjder, ytskikt mm är inte alltid helt enkelt. -”Det är det som är fördelen när man har egen tillverkning. Vi kan relativt snabbt ta fram nya prototyper”, berättar Fredric. Fredric som även driver företaget FG metall som tillverkar butiksinredningar har lång erfarenhet av konstruktioner som ska se bra ut och vara anpassningsbara. Och det är med Fredrics erfarenhet och kunnande kring produktion tillsammans med Helenas (som till vardags jobbar som förskollärare) brinnande intresse för heminredning som produkterna tas fram.

Unik funktion

Bakom den stilrena designen på ljusstakarna, ljuskopparna och krukorna gömmer sig en unik och snillerik funktion. Still Collections ljusstakar och ljuskoppar kan nämligen hantera kronljus, värmeljus och blockljus i samma produkt. Kunden behöver inte bestämma sig vid köpet för vilken typ av ljus hen önskar sig i sin ljusstake. ”Ljusstakar i alla former och modeller har jag alltid varit svag för och det var så vi kom på funktionen. Och just möjligheten att kunna variera är poängen”, förklarar Helena. På samma sätt är krukorna unika då dom förutom att agera kruka, har möjlighet att användas tillsammans med blockljus. Möjligheten att utforma sin egna ljusstake är även den unik. Med Stiil Collections ”bygg-själv”-funktion kan man formge och förändra sin ljusstake efter egna önskemål.

 

Foto: Marie Wärnbring

Man kan få olika höjd på pelarna, olika former på basplattan och ljuskopparna mm. Och har man svårt att bestämma sig eller vill ha hjälp så finns det flera färdiga paket som passar i de flesta sammanhang. Om man senare önskar förändra sin ljusstake kan man köpa de olika delarna löst och på så sätt enkelt få en helt ny ljusstake.

Lokal tillverkning med hög kvalité

När många företag i denna bransch flyttar ut sin produktion utomlands har Stiil valt att behålla all tillverkning i fabriken i Habo, allt för att kunna se till så kvalitén är så hög som möjligt. Inga andrasorteringsprodukter lämnar lokalen. Produkterna kan köpas via hemsidan där möjligheten att bygga och planera sin ljusstake finns, eller i företagets utställningslokal (information om när det är öppet får man genom att följa Stiil Collection på Facebook). Sedan en period tillbaka säljer även Lagerbutiken i Habo deras produkter vilket öppnat upp tillgängligheten ytterligare.


Text:
Mattias Nilsson
Foto: Marie Wärnbring / Mattias Nilsson