Ja, hur känner jag egentligen om mig själv? På en skala 1-10, hur mycket går jag efter vad jag själv tycker, tänker och känner i mitt liv? Styr jag över mitt egna liv eller låter jag andra göra det åt mig? Vem vill jag egentligen vara? Lever jag det liv som jag själv egentligen vill leva? Känner jag ett ovillkorligt värde och kärlek i mig själv oavsett vad? När du läser dessa frågor så berättar svaren dig hur bra självkänsla du själv egentligen har.

Jag insåg att jag behövde älska mig själv och börja följa mitt eget hjärta istället för att bara följa alla andras åsikter om mig.

Om någon skulle frågat mig dessa frågor för ett år sedan skulle jag bara skakat på huvudet åt att de ens frågade mig dessa frågor, varför skulle jag tycka om mig själv, eller ännu mindre varför skulle jag älska mig själv, vad fanns det att älska tänkte jag. Idag, skulle jag svarat helt annorlunda. Jag insåg att jag behövde börja älska mig själv, för att också kunna älska livet och de människor jag hade omkring mig, så mycket mer än vad jag redan hade gjort. Hur ska jag riktigt kunna älska någon annan om jag inte älskar mig själv? Jag insåg att jag behövde älska mig själv och börja följa mitt eget hjärta istället för att bara följa alla andras åsikter om mig. Genom att istället följa vad jag själv tyckte, tänkte och kände, märkte jag att min bild av mig själv och syn på omgivningen började förändras. Genom att följa mitt eget hjärta så fick självkänslan ett rejält lyft, och med det kom nya möjlig- heter. känslan blev helt enkelt så mycket lättare och ljusare.

Följer du egentligen vad ditt hjärta säger att du ska göra med ditt liv?

Självkänsla, det låter ju simpelt, det handlar ju om känslan man har till sig själv. Jag skulle dock säga att det handlar om så mycket mer än så, självkänsla är för mig grunden i allting. Att ha en bra självkänsla är grunden i hur du ser på dig själv och hur du behandlar dig själv. Det handlar ingenting om vad du har för yrke, vad du presterar, vad du äger, utan att du oavsett vad, alltid har ett värde i dig själv. Detta grundvärde som du har inom dig själv, finns alltid där, det gäller bara för dig att själv se det och dessutom börja leva efter det. Sök upp själv- känsla på Google, hitta din egen definition på självkänsla och svara på denna fråga: Hur bra självkänsla skulle du säga att du har på en skala 1-10?

Min upplevelse är dock att det i dagens samhälle blir svårare och svårare att behålla en bra självkänsla då vi konstant både medvetet och undermedvetet blir styrda och påverkade av det yttre. Det finns så mycket normer att följa som vi dagligen får intag av, t.ex. hur man borde se ut, vad man borde äta, hur man borde träna. Med all denna yttre påverkan blir det inte lättare att behålla sig själv och den man egentligen är. Alla föds vi med 100% självkänsla, men i snitt har en åttondeklassare bara 25 % kvar (enligt livscoachen Kjell Haglund). Så länge du lå- ter dig påverkas av det yttre kommer du fortsätta låta andra bestämma över vad du ska tycka, tänka och känna. Detta kan enligt mig äta upp både din självkänsla och ditt självförtroende, vilket bidrar till att du lätt kan börjar tvivla på dig själv, din intuition samt vilka val du egentligen vill göra, och vem du egentligen vill vara. ”Vi förlorar förmågan att dechiffrera vad vi själva verkligen tror på jämfört med vad alla andra vill att vi ska tro”, skriver Stefan Ekberg i boken. ”Stå på dig annars gör någon annan det”. Ett uttalande som jag verkligen håller med om.

Melina Stennert, är 21 år gammal och när hon inte är ute på äventyr så bor hon för tillfället i Bankeryd. Melina sätter i sin krönika fingret på något som många andra säkerligen känner igen sig i…

Vilken tur nu då att du varje dag har en möjlighet att börja leva ett liv där du styrs av ditt inre oberoende av det yttre.

Hur ska du då kunna genomföra detta och, börja leva livet där du ser ett värde i dig själv och välja den vägen som du själv vill gå? Du har som sagt ett grundvärde i dig själv där du har rätt att tycka, tänka och känna precis som du vill, och du har garanterat också styrkan att leva efter det om du själv väljer att göra det. Hur ska du då kunna välja det? Allt handlar som sagt om dig som individ. Tyvärr finns det inget recept för självkänsla där det står hur mycket du ska blanda ihop av varje ingrediens och i vilken ordning, du behöver helt enkelt skapa dig ditt egna recept som passar för dig.

Text: Melina Stennert

Share post with: